Cara Daftar MAE Maybank

MAE Maybank ialah aplikasi perbankan digital yang memudahkan Anda mengakses perkhidmatan perbankan pada bila-bila masa dan di mana-mana sahaja. Aplikasi ini menawarkan pelbagai ciri yang memudahkan Anda menguruskan kewangan Anda, seperti pemindahan wang, pembayaran bil, pembelian kredit dan baucar permainan, serta transaksi dalam talian yang lain.

Untuk boleh menggunakan aplikasi MAE Maybank, Anda perlu mendaftar terlebih dahulu. Berikut adalah langkah cara daftar MAE Maybank yang boleh membantu Anda dalam proses pendaftaran.

Cara Daftar MAE Maybank

Internet Banking

Internet Banking atau juga dikenali sebagai perkhidmatan perbankan dalam talian adalah satu cara untuk mengakses perkhidmatan perbankan melalui internet. Dengan Internet Banking (Perbankan Internet), pelanggan boleh mengakses akaun bank mereka, memindahkan dana, membayar bil, menyemak sejarah transaksi dan melakukan banyak perkara lain dalam talian tanpa perlu datang ke cawangan bank.

Beberapa faedah menggunakan Internet Banking termasuk:

 • Kemudahan akses: Perbankan Internet membolehkan Anda mengakses akaun bank Anda pada bila-bila masa dan di mana sahaja selagi Anda disambungkan ke internet.
 • Kecekapan masa: Dengan Perbankan Internet, Anda tidak perlu beratur di bank atau membuang masa untuk pergi ke bank. Semua perkhidmatan perbankan boleh diakses dengan cepat dan mudah melalui internet.
 • Kos efektif: Perbankan Internet selalunya tidak dikenakan yuran tambahan atau yuran pentadbiran lebih rendah daripada perkhidmatan perbankan konvensional.
 • Keselamatan: Perbankan Internet dilengkapi dengan ciri keselamatan seperti penyulitan data dan pengesahan dua faktor untuk melindungi maklumat dan transaksi perbankan Anda.
 • Kemudahan pemantauan: Dengan Perbankan Internet, anda boleh memantau baki akaun, urus niaga dan aktiviti kewangan lain dalam masa nyata.

Dengan semua faedah yang dimiliki Perbankan Internet, semakin ramai pelanggan bank beralih kepada perkhidmatan perbankan dalam talian untuk memenuhi keperluan perbankan mereka dengan lebih cekap dan berkesan.

Apa Itu MAE Maybank

MAE Maybank adalah aplikasi perbankan digital daripada Maybank yang menawarkan pelbagai ciri dan faedah untuk pengguna. Beberapa kelebihan MAE Maybank termasuk:

 • Kemudahan membuka akaun: Dengan MAE Maybank, Anda boleh membuka akaun simpanan Maybank tanpa perlu datang ke pejabat cawangan bank. Proses pembukaan akaun dilakukan secara online melalui permohonan.
 • Kemudahan kad debit maya: MAE Maybank dilengkapi dengan ciri kad debit maya, yang boleh digunakan untuk membuat transaksi dalam talian dengan mudah dan selamat.
 • Transaksi tanpa yuran: MAE Maybank membenarkan Anda membuat transaksi tanpa yuran pentadbiran, seperti pemindahan antara akaun Maybank dan pembayaran bil rutin.
 • Promo eksklusif: MAE Maybank menyediakan akses kepada pelbagai promosi dan tawaran eksklusif daripada Maybank, seperti promosi beli-belah dan diskaun di peniaga terpilih.
 • Kemudahan tambah nilai: Anda boleh tambah nilai atau tambah nilai baki MAE Maybank dengan memindahkan dari akaun Maybank atau bank lain, atau melalui rangkaian ATM dan kaunter tunai.
 • Kemudahan NFC dan QR Pay: MAE Maybank juga dilengkapi dengan ciri NFC dan QR Pay, yang memudahkan Anda membuat transaksi tanpa tunai di peniaga yang telah bekerjasama dengan Maybank.
 • Keselamatan: MAE Maybank dilengkapi dengan ciri keselamatan seperti pengesahan dua faktor dan penyulitan data untuk melindungi maklumat dan transaksi perbankan Anda.

Dengan semua kelebihan yang dimiliki oleh MAE Maybank, semakin ramai pelanggan bank beralih kepada perkhidmatan perbankan digital untuk memenuhi keperluan perbankan mereka dengan lebih cekap dan berkesan.

Baca juga: Cara Aktifkan Maybank Paywave.

Cara Daftar MAE Maybank (Register & Aktifkan Secara Online)

Di bawah, kami akan membincangkan dengan lebih terperinci cara daftar MAE Maybank termasuk syarat dan langkah untuk mendaftar secara online.

A. Syarat untuk Daftar MAE Maybank

Terdapat beberapa syarat yang perlu dipenuhi untuk mendaftar MAE Maybank. Beberapa syarat termasuk:

 • Umur minimum 18 tahun
 • Warganegara Malaysia atau pemegang KITAS/KITAP
 • Mempunyai nombor telefon bimbit yang aktif dan berdaftar di Malaysia
 • Mempunyai alamat e-mel yang aktif
 • Mempunyai dokumen pengenalan rasmi seperti KTP atau pasport
 • Mempunyai dokumen sokongan seperti bil elektrik atau air sebagai bukti alamat

Selain itu, untuk mendaftar MAE Maybank, Anda mesti memuat turun aplikasi MAE Maybank dari Google Play Store atau App Store, dan mengikuti proses pendaftaran yang ditetapkan oleh Maybank. Pastikan Anda mengikuti semua langkah yang perlu dan memenuhi semua syarat untuk mendaftar untuk MAE Maybank dengan jayanya.

Baca juga: Cara Daftar Secure2u Maybank.

B. Cara Daftar MAE Maybank

Sila ikuti langkah di bawah untuk cara daftar MAE Maybank secara online:

 1. Pertama sekali, Anda perlu ke aplikasi Google Play Store (untuk pengguna Android) atau aplikasi Apple App Store (untuk pengguna iPhone), dan anda hanya perlu menaip MAE Maybank.
 2. Langkah seterusnya, setelah Anda menjumpai aplikasi MAE tersebut Anda perlu tekan butang Install dan sila tunggu sehingga pemasangan aplikasi tersebut selesai
 3. Setelah selesai proses pemasangan aplikasi tersebut, sila Anda klik butang Open untuk membuka aplikasi MAE di telefon pintar Anda.
 4. Setelah Anda membuka aplikasi tersebut, Anda akan di bawa ke skrin pertama dan Anda perlu klik butang berwarna kuning yang tertera Next untuk ke paparan seterusnya.
 5. Selepas itu, Anda perlu menekan butang kuning tersebut yang menandakan bahawa Anda bersetuju dengan terma dan syarat yang ditetapkan apabila Anda pertama kali ingin menggunakan aplikasi MAE Maybank.
 6. Setelah itu, Anda akan di bawa ke paparan utama aplikasi MAE Anda dan Anda perlu klik butang di bahagian kanan atas Anda yang tertera Set Up Wallet untuk pergi ke langkah-langkah dan cara daftar Maybank MAE yang seterusnya.
 7. Untuk paparan seterusnya, sekiranya Anda sudah mempunyai akaun perbankan secara atas talian Anda hanya perlu menekan butang di sebelah kiri Anda yang tertera Existing M2U/MAE User dan hanya perlu menyambungkan akaun bank Anda dengan akaun e-wallet MAE Anda. Namun jika Anda tidak mempunyai akaun perbankan Anda sendiri Anda klik pada bahagian kanan di mana Anda perlu membuat permohonan untuk mempunyai akaun MAE e-wallet Anda.
 8. Kemudian, Anda akan di bawa ke paparan dan apa yang perlu Anda lakukan adalah memasukkan Nama akaun pengguna perbankan atas talian anda (Username Anda). Nama pengguna Anda adalah sama seperti nama akaun bank Anda yang Anda gunakan untuk melakukan transaksi atas talian Anda.
 9. Kemudian, Anda perlu menyemak nama pengguna Anda dengan Gambar profil akaun perbankan Anda dan Frasa keselamatan yang Anda gunakan, dan pastikan semua maklumat Anda betul. Jika maklumat Anda salah Anda hanya perlu tekan back dan masukkan semula nama pengguna yang betul sehingga Anda jumpa maklumat akaun bank Anda dan semua maklumat Anda betul. Setelah selesai dan semua maklumat Anda betul, Anda hanya perlu memasukkan Kata laluan akaun bank Anda untuk ke langkah seterusnya
 10. Untuk langkah dan cara daftar MAE Maybank yang seterusnya, Anda perlu mereka sendiri atau mencipta 6 digit nombor PIN Anda dan pin tersebut akan Anda gunakan setiap kali Anda ingin log masuk ke aplikasi MAE Anda. Anda hanya perlu masukkan 6 angka digit unik yang senang untuk Anda ingat dan tidak terlalu susah diingat
 11. Kemudiaan Anda perlu memasukkan semula nombor PIN Anda yang Anda cipta sebentar tadi. Anda hanya perlu memasukkan semula nombor pin Anda. Anda tidak perlu mencipta nombior pin yang baru. Pastikan nombor pin yang Anda masukkan adalah sama seperti yang Anda masukkan seperti paparan sebelum ini.
 12. Kemudian Anda perlu menyemak nombor telefon yang Anda gunakan untuk akaun bank Anda dan jika maklumat nombor telefon Anda adalah betul, Anda hanya klik butang kuning tersebut untuk ke paparan seterusnya. Maklumat nombor telefon anda akan digunakan oleh pihak bank untuk menghantar SMS verifikasi akaun MAE kepada Anda.
 13. Kemudian, pihak bank akan menghantar SMS kepada telefon pintar Anda. Anda hanya perlu buka SMS tersebut dan akan terdapat 6 digit kod unik dan Anda perlu memasukkan kod tersebut ke ruangan kosong yang disediakan untuk ke paparan berikutnya.
 14. Setelah selesai, kini Anda akan dibawa ke paparan berikutnya dan tugas Anda adalah memasukkan Nama pengguna akaun MAE Anda. Terserah kepada Anda untuk memasukkan nama apa sekalipun panjang atau pendek megikut kreativiti Anda. Sila masukkan nama Anda di ruangan kosong yang disediakan.
 15. Langkah seterusnya Anda perlu memilih dari salah satu pilihan di bawah. Jika Anda memilih MAE walaupun baki MAE Anda adalah kosong, tidak mengapa kerana Anda boleh menambah masuk wang dari akaun Anda atau topup seberapa jumlah yang Anda inginkan untuk kegunaan e-wallet Anda. Namun jika Anda memilih Personal Saver Account Anda, segala perbelanjaan e-wallet Anda akan ditolak daripada jumlah wang Anda yang berada di dalam akaun bank Personal Savings Anda.
 16. Setelah memilih pilihan Anda, Anda kini telah selesai mendaftarkan akaun MAE (e-wallet) Anda, dan Anda hanya perlu klik butang Done.
 17. Tahniah! Cara register Maybank MAE sudah selesai. Pada paparan skrin aplikasi MAE Anda, terdapat maklumat mengenai nama pengguna Anda, berapa jumlah baki wang Anda, dan segala aktiviti transaksi bank Anda.
 18. Selesai, panduan untuk cara daftar MAE Maybank.

Baca juga: Cara guna MAE Maybank.

Dengan mengikuti langkah-langkah cara daftar MAE Maybank dan memenuhi syarat yang ditetapkan oleh Maybank, Anda boleh mendaftar untuk MAE Maybank dengan mudah dan cepat. Dengan kelebihan yang dimiliki oleh MAE Maybank, seperti kemudahan membuka akaun, transaksi tanpa yuran, dan promo eksklusif, Anda boleh menjalankan transaksi perbankan dengan lebih cekap dan berkesan.

Oleh itu, jika Anda tidak mempunyai akaun MAE Maybank, jangan teragak-agak untuk mendaftar segera dan manfaatkan semua ciri dan faedah yang ditawarkan oleh aplikasi perbankan digital daripada Maybank ini.