Cara Hentikan Langganan Internet Celcom

Celcom adalah salah satu provider di Malaysia yang menyediakan berbagai paket internet dengan koneksi internet yang lebih stabil jika dibandingkan dengan provider lainnya. Pengguna ponsel banyak yang menggunakan Celcom saat ini, dikarenakan Celcom sendiri menawarkan banyak pilihan paket internet murah dan cepat.

Sebagai pelanggan Celcom, Anda sudah tentu boleh menikmati pelbagai pilihan internet yang ditawarkan oleh Celcom. Namun, adakalanya, apabila membeli pakej, Anda tersilap membeli pakej internet langganan daripada Celcom. Perkara ini sudah tentu membuatkan Anda kurang berpuas hati kerana pakej yang Anda pilih mungkin tidak memenuhi atau tidak melengkapkan keperluan internet harian Anda.

Tapi Anda tak perlu risau. Jika Anda tersalah beli pakej internet Celcom, berikut adalah panduan cara hentikan langganan internet Celcom.

cara hentikan langganan internet celcom pict

Cara Hentikan Langganan Internet Celcom

Terdapat 4 cara hentikan langganan internet Celcom yang Anda boleh cuba melakukannya:

  • Via SMS
  • Via Dail
  • Via Celcom Life App
  • Via Media Sosial Celcom

A. Cara Hentikan Langganan Internet Celcom Via SMS

Sila ikut langkah-langkah mudah di bawah:

  1. Lihat arahan SMS dalam pesanan langganan pada HP Anda.
  2. Hantar SMS dengan format STOP/STOP ALL hantar ke 28882.
  3. Nombor Anda akan mendapat pengesahan pembatalan/penamatan langganan internet.
  4. Selesai.

B. Cara Hentikan Langganan Internet Celcom Via Dail

Anda juga boleh menghubungi khidmat pelanggan: +60 19 601 1111.

Nota Penting: Untuk pakej lain, Anda boleh memanggil *118#. Sekiranya Anda menghadapi masalah membatalkan langganan Internet, Anda boleh menghubungi Celcom Twitter/Celcom Facebook atau Dail 1111.

Baca juga: Panduan cara semak baki kuota internet Maxis.

C. Cara Hentikan Langganan Internet Celcom Via Life App

cara hentikan langganan internet celcom (app)

Mula-mula, Anda mesti download aplikasi Celcom Life App di Google Play Store atau App store terlebih dahulu. Kemudian Anda boleh memilih pilihan berhenti melanggan di Apl Celcom Life.

D. Cara Hentikan Langganan Internet Celcom Via Media Sosial Celcom

  • Via Twitter: Sila download aplikasi Twitter di Google Play Store atau App Store. Selepas login ke Twitter, Anda boleh terus menghubungi akaun Celcom rasmi dengan alamat @celcom.
  • Via Faccebook: Selepas login ke dalam akaun Facebook Anda, kemudian cari dalam carian dengan menulis Celcom. Selepas itu, Anda selalunya akan dihalakan ke Fanspage Celcom. Selepas itu, Anda boleh menyampaikan tujuan Anda.

cara hentikan langganan internet celcom (via m.s fb)

Untuk Anda pelanggan Simcard CELCOM yang baru, kini Anda boleh aktifkan sendiri Simcard Celcom baru Anda tanpa perlu bersusah payah.

FAQ’s

Berikut adalah contoh soalan yang sering ditanya oleh pelanggan Celcom.

1. Saya bercadang untuk menghentikan pembaharuan automatik untuk pakej Add-On, adakah itu mungkin?

Jawab: Sudah tentu anda boleh, anda boleh memilih sama ada anda ingin menghentikan pembaharuan automatik untuk setiap pakej Add -On.

2. Saya telah mahu menghentikan pembaharuan automatik untuk Tambahan Internet Asas Tanpa Had, bolehkah anda memberi arahan tentang caranya?

Jawab: Terima kasih atas soalan tersebut. Untuk menghentikan pembaharuan automatik, anda boleh melakukannya melalui Aplikasi Celcom Life atau dail sahaja *118*3*6*4#.

3. Saya ingin menghentikan kemas kini automatik untuk reka bentuk Add-On, bagaimanakah saya melakukannya?

Jawab: Anda boleh cuba menghentikan pembaharuan automatik dengan menggunakan USSD atau melalui Aplikasi Celcom Life.

4. Adakah Anda fikir saya boleh melanggan Add-On Hotspot tanpa pakej Internet?

Jawab: Dah tentu tak boleh. Kerana Add-On Hotspot hanya sah dengan pakej Internet Tanpa Had Mingguan RM12 yang aktif atau Internet Tanpa Had Bulanan RM35.

5. Apa saya akan dikenakan bayaran semula apabila menggunakan data untuk aplikasi lain dan status saya adalah langganan Internet Asas Tanpa Had?

Jawab: Tidak, kerana sebaik sahaja Anda melanggan Add-On Internet Asa Unlimited, anda menggunakan tempoh sah Add-On tersebut. Dan kerana itu anda tidak akan dikenakan bayaran lagi.

Itu tadi langkah langkah cara hentikan langganan internet Celcom yang telah kami cuba terangkan di atas, semoga bermanfaat dan kami ucapkan terima kasih. Baca juga panduan cara top up Celcom.