Cara Instant Transfer Public Bank

Jika Anda mencari cara yang cepat dan mudah untuk melakukan transaksi kewangan, Instant Transfer (IBFT) mungkin boleh menjadi pilihan yang baik untuk Anda. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan cara-cara Instant Transfer Public Bank.

Instant Transfer (IBFT) adalah salah satu cara yang popular digunakan untuk melakukan transaksi kewangan secara online di Malaysia. Dengan menggunakan IBFT, Anda boleh melakukan transaksi ke akaun bank lain dengan mudah dan cepat, sama ada untuk melakukan bayaran, memindahkan dana antara akaun atau melakukan deposit ke akaun bank lain. Public Bank menyediakan kemudahan IBFT ini kepada pelanggannya sebagai alternatif kepada cara-cara tradisional seperti cek atau wang tunai.

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan cara-cara untuk melakukan IBFT ke akaun Public Bank, sama ada melalui PBe Online atau di kaunter Public Bank. Ikuti langkah-langkah cara Instant Transfer Public Bank yang mudah dan ringkas ini untuk melakukan IBFT dengan berjaya.

Cara Instant Transfer Public Bank

Internet Banking

Perbankan Internet (Internet Banking) ialah perkhidmatan perbankan yang membolehkan pelanggan mengakses maklumat akaun dan menjalankan transaksi kewangan melalui internet, pada bila-bila masa dan di mana-mana sahaja.

Beberapa faedah atau kelebihan Internet Banking termasuk:

 • Kemudahan Akses: Pelanggan boleh mengakses maklumat akaun dan menjalankan transaksi kewangan tanpa perlu pergi ke pejabat cawangan bank. Ini membolehkan pelanggan membuat transaksi pada bila-bila masa dan di mana-mana sahaja menggunakan peranti elektronik seperti komputer riba atau telefon bimbit.
 • Kecekapan Masa: Dari segi masa, perbankan internet membolehkan pelanggan membuat transaksi dengan cepat dan cekap. Ini dapat menjimatkan masa yang diperlukan untuk membuat transaksi di pejabat cawangan bank.
 • Tanpa Yuran: Beberapa bank menyediakan perkhidmatan perbankan internet secara percuma atau pada kos yang lebih rendah daripada yuran transaksi di pejabat cawangan.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kelemahan yang perlu diberi perhatian, termasuk:

 • Keselamatan: Risiko keselamatan adalah masalah utama dalam menggunakan perkhidmatan perbankan internet. Walaupun bank tersebut mempunyai sistem keselamatan yang canggih, pelanggan masih terdedah kepada serangan daripada penggodam atau pihak yang tidak bertanggungjawab.
 • Had Perkhidmatan: Tidak semua perkhidmatan perbankan boleh dilakukan melalui perbankan internet. Beberapa urus niaga, seperti pengeluaran tunai, membuka akaun baru, dan sebagainya, masih perlu dilakukan di pejabat cawangan bank.
 • Pergantungan kepada Teknologi: Perkhidmatan perbankan Internet sangat bergantung pada sambungan internet dan peranti elektronik yang digunakan. Sekiranya terdapat masalah dengan sambungan internet atau peranti elektronik, pelanggan tidak boleh membuat transaksi kewangan.

Kesimpulannya, perbankan internet mempunyai manfaat yang besar dalam memudahkan pelanggan dalam menjalankan transaksi kewangan. Walau bagaimanapun, pelanggan juga perlu mempertimbangkan risiko keselamatan dan had perkhidmatan sebelum menggunakan perkhidmatan perbankan internet.

Definisi IBG Transfer, Instant Transfer & DuitNow Transfer

IBG Transfer, Instant Transfer dan DuitNow Transfer ialah tiga jenis perkhidmatan pemindahan dana yang terdapat di bank-bank di Malaysia.

 • IBG Transfer (Interbank Giro Transfer) ialah perkhidmatan pemindahan antara bank yang membolehkan pelanggan memindahkan dana dari akaun bank mereka ke akaun bank lain di negara ini. IBG Transfer biasanya mengambil masa 1-2 hari perniagaan untuk diproses.
 • Instant Transfer (Pindahan Segera) ialah perkhidmatan pemindahan dana yang membolehkan pelanggan memindahkan dana ke akaun bank lain dengan masa pemindahan yang sangat cepat, biasanya kurang daripada 10 saat. Instant Transfer tersedia di beberapa bank di Malaysia dan biasanya memerlukan yuran pemindahan yang lebih tinggi berbanding dengan IBG Transfer.
 • DuitNow Transfer ialah perkhidmatan pemindahan dana yang membolehkan pelanggan memindahkan dana ke akaun bank lain menggunakan identiti unik penerima, seperti nombor telefon bimbit, MyKad, atau alamat e-mel. DuitNow Transfer membolehkan pelanggan memindahkan dana dengan mudah dan cepat tanpa perlu memasukkan nombor akaun penerima. Perkhidmatan ini juga terdapat di beberapa bank di Malaysia.

Ketiga-tiga jenis perkhidmatan pemindahan ini boleh dilakukan melalui perbankan internet, perbankan mudah alih atau ATM, bergantung kepada bank dan jenis perkhidmatan yang tersedia. Sebelum menggunakan perkhidmatan pemindahan, pelanggan dinasihatkan untuk menyemak yuran pemindahan, masa pemprosesan dan had jumlah pemindahan yang dikenakan oleh bank.

Baca juga: Syarat Mohon Kad Kredit Public Bank.

Public Bank Online Banking

Public Bank Online Banking atau Perbankan Dalam Talian Public Bank ialah perkhidmatan perbankan elektronik yang disediakan oleh Public Bank Malaysia. Perkhidmatan ini membolehkan pelanggan mengakses maklumat akaun dan melakukan transaksi perbankan melalui internet, pada bila-bila masa dan di mana-mana sahaja.

Dalam Perbankan Dalam Talian Public Bank, pelanggan boleh melakukan pelbagai transaksi perbankan seperti memindahkan dana antara akaun, membayar bil, membeli produk kewangan, dan sebagainya. Pelanggan juga boleh mengakses maklumat akaun seperti baki, mutasi akaun dan transaksi terkini.

Perbankan Dalam Talian Public Bank boleh diakses melalui pelayar web pada komputer riba atau komputer meja, atau melalui aplikasi perbankan mudah alih pada telefon pintar. Perkhidmatan ini turut dilengkapi dengan pelbagai ciri keselamatan seperti OTP (One-Time Password), pengecaman muka, atau cap jari bagi memastikan keselamatan transaksi perbankan pelanggan.

Dengan Perbankan Dalam Talian Public Bank, pelanggan boleh menjalankan transaksi perbankan dengan mudah, cepat dan selamat tanpa perlu pergi ke pejabat cawangan bank. Perkhidmatan ini juga dapat menjimatkan masa dan kos pelanggan dalam menjalankan transaksi perbankan.

Baca juga: Cara Dapatkan Penyata Bank Public Bank Online.

A. Cara Instant Transfer Public Bank (Online Banking)

Sebelum Anda boleh menggunakan perkhidmatan cara Instant Transfer Public Bank ini, sila pastikan Anda telah melengkapkan pendaftaran Anda dan mempunyai akaun perbankan dalam talian Public Bank, PBe. Selain itu, Anda juga perlu mendaftarkan nombor telefon Anda dalam akaun PBe Anda untuk menerima SMS untuk pengesahan.

Jika semua terma dan syarat di atas telah dipenuhi, berikut ialah cara Instant Transfer Public Bank:

 1. Jika Anda mempunyai akaun PBe yang aktif, pertama sekali, sila pergi ke laman utama PBe di https://www.pbebank.com.
 2. Setelah itu, Scroll ke bahagian kanan atas laman dan Login ke akaun PBe Anda. Dan pastikan Personal Login Phrase yang tertera adalah tepat dan sama dengan akaun Anda.
 3. Apabila tiba di laman utama akaun Anda, sila Anda tekan butang Fund Transfer.
 4. Kemudian, sila pilih Other Bank Account. Setelah itu, Sub-menu akan keluar, Anda pilih Instant Transfer.
 5. Kemudian, sila Anda tekan butang To Other Account untuk instant transfer dari Public Bank ke bank lain, contohnya Maybank.
 6. Pada laman seterusnya, akan tertera ruang-ruang yang perlu diisi.
 7. Pada From Account, sila pilih nombor akaun bank Anda yang Anda ingin pindahkan wang Anda.
 8. Pada Beneficiary Bank, Anda pilih bank yang dimiliki oleh akaun penerima.
 9. Pada Beneficiary Account No, sila masukkan nombor akaun bank penerima. Dan pastikan nombor akaun tidak mempunyai sebarang jarak “ “, atau tanda sempang ““.
 10. Pada Beneficiary Account Type, Anda pilih Savings/Current Account.
 11. Pada Other Payment Details, sila Anda masukkan sebarang butiran mengenai transaksi ini jika perlu.
 12. Pada Recipient Reference, sila masukkan rujukan yang berguna untuk penerima.
 13. Pada Transaction Amount (RM), Anda masukkan jumlah wang yang ingin dipindahkan. Pastikan jumlah wang tersebut:
  • Tidak mempunyai tanda koma,
  • Mempunyai dua tanda perpuluhan. Misalnya: RM3500 ditulis sebagai 3500.00
 14. Kemudian, sila Anda tekan butang Accept untuk mengesahkan amaun dan teruskan cara instant transfer Public Bank.
 15. Pada laman seterusnya, untuk maklumat transaksi Anda tertera. Sila semak semula maklumat transaksi Anda.
 16. Kemudian, Anda tekan butang Request PAC Now (PAC – Pbe Autentication Code).
 17. Setelah itu, Notification box akan tertera untuk mengesahkan sama ada nombor telefon Anda yang tertera dan sedang disambung ke akaun PBe ini adalah nombor telefon Anda yang sah dan aktif.
 18. Kemudian, tekan butang Close. Setelah itu, Kod PAC akan dihantar ke telefon Anda melalui SMS.
 19. Sila buka SMS dan baca dengan teliti. Dan pastikan nama yang tertera adalah nama penerima wang Anda.
 20. Seterusnya dalam SMS, periksa bahagian Serial No. Pastikan Serial No dalam SMS adalah sama dengan nombor yang terdapat di bahagian PAC Serial pada maklumat transaksi di laman PBe Anda.
 21. Sekiranya betul, pada bahagian PAC di maklumat transaksi Anda di laman PBe, sila Anda masukkan kod PAC yang Anda terima dengan SMS tadi untuk meneruskan cara instant transfer Public Bank.
 22. Kemudian, sila Anda tekan butang Confirm. Sekiranya Serial No yang Anda terima di SMS adalah tidak sama dengan PAC Serial di laman PBe Anda, maka jangan tekan Confirm ataupun memasukkan kod PAC yang diterima. Sila hubungi bahagian khidmat pelanggan PBe di talian 03-21795000.
 23. Tahniah! Transaksi Anda berjaya. Sekiranya Anda ingin membuat pindahan wang lagi di nombor akaun penerima yang sama pada masa akan datang, tekan Store Registration untuk simpan maklumat transaksi ini. Sila Anda tekan butang Print sekiranya Anda ingin cetak transaksi Anda. Dan tekan Back To Home untuk ke laman utama PBe Anda.
 24. Selesai, untuk panduan cara Instant Transfer Public Bank.

Baca juga: Cara Mohon Kad Kredit Public Bank.

B. Tempoh Transfer Duit Berlainan Bank guna IBG Transfer

Berikut adalah merupakan jadual pindahan wang untuk Interbank GIRO di Malaysia:

Transaksi Dilakukan (IBG Transfer) Wang Diterima Bayaran Balik Sekiranya Transaksi Tidak Berjaya
Hari Masa Hari Masa Hari Masa
Isnin hingga Jumaat (Hari Bekerja)
Sebelum jam 5.00 pagi
Hari yang sama
Pada jam 11.00 Pagi
Hari Yang sama
Pada jam 5.00 Petang
5.01 pagi -8.00 pagi Pada jam 2.00 petang Pada jam 8.20 pagi
8.01 pagi -11.00 pagi Pada jam 5.00 petang Pada jam 11.00 pagi
11.01 pagi -2.00 petang Pada jam 8.20 petang
Hari Bekerja Seterusnya
Pada Jam 11.00 Pagi
2.01 petang -5.00 petang Pada jam 11.00 malam
Selepas 5.00 petang Hari bekerja seterusnya Pada 11.00 pagi
Pada jam 5.00 Petang
Sabtu, Ahad, Cuti Umum (Hari Tidak Bekerja) Hari bekerja seterusnya Pada 11.00 pagi

Nota: Masa yang tepat untuk menerima wang bergantung kepada Institusi Kewangan / Bank yang menerima.

Dalam kesimpulannya, cara Instant Transfer Public Bank adalah cara mudah dan cepat untuk melakukan transaksi wang secara dalam talian antara akaun Public Bank dan akaun bank lain di Malaysia. Dengan hanya beberapa klik, Anda boleh menghantar wang ke akaun penerima dalam masa kurang daripada 10 saat.

Tambahan pula, perkhidmatan ini terbuka kepada semua pelanggan Public Bank dan boleh dilakukan melalui portal perbankan dalam talian atau aplikasi mudah alih Public Bank. Oleh itu, jangan ragu untuk menggunakan Instant Transfer Public Bank untuk kemudahan Anda dalam melakukan transaksi wang.