Cara Login Public Bank Online

Public Bank pada masa ini mempunyai perkhidmatan perbankan yang dipanggil internet banking Public Bank (PBe). Dengan menggunakan perkhidmatan perbankan internet dari PBe Anda boleh membuat pembayaran, pembelian, pemindahan, top up, pembukaan akaun dan lain-lain tanpa perlu pergi ke ATM atau pejabat cawangan Public Bank.

Bagi Anda yang ingin menikmati kemudahan perkhidmatan perbankan internet PBE, Anda perlu mendaftar terlebih dahulu untuk memiliki akaun Public Bank secara online. Sekiranya Anda sudah mempunyai akaun dalam talian perbankan internet PBe, sila ikuti panduan langkah demi langkah cara login Public Bank online di bawah:

cara login public bank online

Syarat Login Public Bank Online Banking

Terdapat beberapa syarat sebelum login ke dalam akaun Public Bank iaitu:

 • Pastikan Anda mempunyai akaun Public Bank dan Kad Debit/Kredit Public Bank.
 • Pastikan nombor telefon bimbit atau telefon pintar Anda didaftarkan.

Cara Login Public Bank Online

Pastikan bahawa Anda sudah mempunyai akaun profil perbankan internet PBe. Sila baca panduan cara mendaftar Public Bank secara online terlebih dahulu jika Anda tiada akaun profil PBe.

Bagi Anda yang sudah memiliki akun PBe internet banking, silakan ikuti langkah-langkah cara login Public Bank online di bawah ini:

 1. Sila lawati pautan rasmi Public Bank https://www.pbebank.com
 2. Kemudian klik Login>PBe.
 3. Lalu masukkan User ID akaun Anda pada ruangan yang disediakan.
 4. Klik Next.cara login public bank online (1)
 5. Kemudian Tick Yes untuk sahkan Phrase correct Anda.
 6. Masukkan Password akaun Anda.
 7. Kemudian klik Login.cara login public bank online (2)
 8. Tahniah, Anda berjaya login.
 9. Kini Anda dapat melakukan pelbagai transaksi.
 10. Selesai.

FAQ Public Bank

Berikut adalah contoh soalan lazim mengenai cara login Public Bank online.

1. Sebenarnya apakah perkhidmatan DuitNow Transfer itu?

Jawab: DuitNow Transfer ialah perkhidmatan pemindahan dana di mana Anda dapat memindahkan dan dengan serta-merta secara 24/7 melalui Recipient ID yang disebut DuitNow ID. Dengan perkhidmatan DuitNow Transfer, Anda akan menikmati cara mudah untuk memindahkan wang.

2. Adakah terdapat caj sekiranya saya ingin berhijrah ke syarikat PBE?

Jawab: Tiada caj dikenakan untuk berhijrah ke syarikat PB. Berhijrah kepada syarikat PB percuma.

3. Sebelum menggunakan PBe yang terlibat, adakah saya perlu mendaftar dahulu?

Jawab: Tidak perlu, tiada prapendaftaran diperlukan. Sila gunakan ID Pengguna dan kata laluan PBe Anda yang sedia ada untuk login.

4. Bolehkah kata laluan PBe ditetapkan semula, jika saya berada di luar negara?

Jawab: Anda boleh menetapkan semula Kata Laluan PBe anda/Aktifkan Semula ID Pengguna anda walaupun anda berada di luar negara, selagi anda disambungkan ke Internet. Namun, jika anda menggunakan SMS PAC, perayauan antarabangsa mesti didayakan untuk menerima PAC SMS anda. Jadi jawapannya adalah ya.

5. Sebagai nasabah yang hanya memiliki Token SecureSign. Haruskah saya mendaftarkan nomor ponsel PAC sebelum saya dapat mendaftar untuk PBe?

Jawab: Tidak perlu. Kerana semasa pengesahan, kod cabaran akan terpapar di skrin. Oleh itu, anda boleh memasukkan Kod SecureSign yang dijana pada token anda untuk meluluskan Pendaftaran PBE Anda.

Demikian artikel kami yang membincangkan tentang cara login Public Bank Online. Sila baca juga artikel kami yang lain tentang cara login OCBC online.