Cara Semak Pemilik Nombor Telefon Digi

Mendapat panggilan atau SMS daripada nombor yang kami tidak tahu, mungkin Anda pernah mengalami perkara ini. Terdapat banyak mod yang biasa digunakan untuk menggunakan nombor tanpa nama ini, seperti menawarkan produk tertentu dan juga melakukan penipuan (scamer) kepada Anda.

Bagi Anda yang rasa resah dan ingin tahu, kali ini kami akan cuba kongsikan cara untuk mengesan nombor telefon bimbit yang tidak dikenali yang mungkin telah menelefon atau menipu Anda.

Begini cara semak pemilik nombor telefon Digi menggunakan beberapa aplikasi yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan nama pemilik nombor telefon bimbit tanpa nama dan maklumat lokasi.

cara semak pemilik nombor telefon digi

Cara Semak Pemilik Nombor Telefon Digi

Pada kesempatan ini, terdapat sekurang-kurangnya empat cara semak pemilik nombor telefon Digi atau empat aplikasi yang boleh anda gunakan untuk mengetahui pemilik nombor yang tidak dikenali.

A. Cari Pemilik Nombor Telefon Menggunakan Aplikasi Truecaller

Apl pertama yang Anda boleh cuba semak pemilik nombor telefon Digi ialah apl Truecaller.

Aplikasi yang dibangunkan oleh syarikat Sweden itu mempunyai pangkalan data sekitar 255 juta pengguna telefon yang dikenal pasti sebelum ini.

Melalui aplikasi ini, Anda boleh mengecam panggilan masuk daripada nombor yang tidak dikenali, mengetahui pemilik nombor panggilan yang tidak dijawab, dan juga menyekatnya.

Anda boleh memuat turun apl ini di Google Play Store, App Store dan apl berasaskan web.

Panduan langkah demi langkah untuk menggunakannya:

  1. Muat turun (download) aplikasi Truecaller dan pasang seperti biasa pada telefon pintar/iphone/komputer Anda.cara semak pemilik nombor telefon digi (via truecaller)
  2. Setelah dipasang, buka apl Truecaller kemudian log masuk (login) menggunakan akaun Anda. Jika Anda tidak mempunyai akaun, Sila Anda mendaftar dahulu.
  3. Selepas Anda berjaya log masuk (login), pada menu utama Anda akan melihat 4 tab, iaitu panggilan, carian, blok, dan kenalan.
  4. Kemudian, untuk mengesan nombor telefon bimbit yang tidak diketahui tap tab Carian.
  5. Seterusnya, sila Anda cari pemilik nombor telefon yang tidak diketahui berdasarkan nombor atau nama.

B. Cara Semak Pemilik Nombor Telefon Digi Yang Tidak Dikenali Menggunakan Aplikasi TrapCall

Cara kedua Anda boleh cuba menjejak nombor telefon bimbit ialah menggunakan aplikasi TrapCall. Aplikasi TrapCall telah dipasang oleh ramai orang di seluruh dunia dan juga mempunyai rupa yang menarik.

cara semak pemilik nombor telefon digi (via trapcall a)

Menggunakan TrapCall sangat mudah, Anda hanya perlu menunggu untuk panggilan masuk.

  1. Sila Anda muat turun (download) aplikasi TrapCall di Google Playstore/App Store.
  2. Data Maklumat akan muncul dari nombor telefon bimbit yang baru sahaja hubungi Anda.

Baca juga : Panduan cara tebus internet free Digi.

C. Cara Mengetahui Pemilik No Telefon Menggunakan Aplikasi Show Caller

cara semak pemilik nombor telefon digi (via show caller)

Cara seterusnya, anda boleh menggunakan aplikasi Show Caller untuk mencari pemilik nombor telefon bimbit yang menghubungi Anda.

Anda juga boleh menyekat nombor yang sentiasa mengganggu anda menggunakan aplikasi ini.

Muat turun aplikasi Show Caller secara percuma di Google Playstore untuk pengguna android anda dan di App Store untuk pengguna iPhone anda. Kemudian sila ikuti cara memasang aplikasi, setelah dipasang anda boleh terus menggunakan aplikasi tersebut.

Baca juga: Panduan cara semak pemilik nombor telefon Celcom.

D. Cara Semak Pemilik Nombor Telefon Digi Menggunakan Aplikasi Caller ID

cara semak pemilik nombor telefon digi (via caller id)

Cara seterusnya untuk menjejaki pemilik nombor telefon bimbit adalah dengan menggunakan aplikasi ID Pemanggil.

Terdapat banyak ciri yang terdapat dalam aplikasi Caller ID selain mengetahui nombor telefon bimbit, seperti menyekat, merakam panggilan, dan lain-lain.

Sila muat turun aplikasi tersebut di Google Playstore atau di App Store. Pasang pada telefon bimbit anda dan anda boleh segera menggunakan aplikasi itu.

Itu antara aplikasi yang ada sekarang, semoga anda boleh menggunakannya sebagai cara semak pemilik nombor telefon Digi yang tidak dikenali.