Cara Terminate ASB Loan

Cara terminate ASB Loan adalah panduan penting bagi pemegang pinjaman Amanah Saham Bumiputera (ASB) yang ingin menghentikan pinjaman mereka sebelum jangka masa yang ditetapkan.

Dalam artikel ini, kami akan menjelaskan langkah-langkah yang perlu diambil untuk menamatkan ASB Loan dengan lancar dan memahami implikasi serta tindakan yang perlu diambil setelahnya.

Sertai kami dalam menjelajahi proses menamatkan ASB Loan dan memperoleh kefahaman yang mendalam tentang langkah-langkah yang perlu diambil untuk menguruskan kewangan anda dengan bijak.

Cara Terminate ASB Loan Pinjaman ASB

Pinjaman ASB merujuk kepada pinjaman yang disediakan oleh Amanah Saham Bumiputera (ASB) kepada pemegang akaun mereka. Pinjaman ini membolehkan pemegang akaun ASB untuk meminjam sejumlah wang menggunakan pelaburan ASB mereka sebagai jaminan.

Pinjaman ASB biasanya menawarkan kadar faedah yang rendah dan tempoh pembayaran yang fleksibel. Ia memberikan peluang kepada pemegang akaun ASB untuk memenuhi keperluan kewangan mereka tanpa perlu menjual atau melepaskan pelaburan ASB sepenuhnya. Pemegang akaun perlu mematuhi syarat-syarat dan peraturan yang ditetapkan oleh ASB dalam menguruskan pinjaman mereka dengan berjaya.

Pinjaman ASB hanya dibuka kepada Bumiputera. Selepas menyerahkan semua dokumen pendapatan kepada bank, pelanggan perlu membuka akaun ASB di bank. Selepas permohonan diluluskan, pihak bank akan mengkreditkan elaun pinjaman terus ke akaun ASB pelanggan. Setiap bulan, pelabur (iaitu peminjam) bertanggungjawab untuk membayar balik pinjaman dalam pembayaran bulanan. Ingat bahawa sesetengah bank akan mengenakan yuran pengurusan dan dokumentasi apabila memohon pinjaman ASB.

Pinjaman ASB adalah pinjaman berjangka asas, dan faedah yang dikenakan ke atas pinjaman ASB dikira menggunakan kaedah baki pengurangan (sama seperti yang digunakan untuk Pinjaman Perumahan dan Simpanan Tetap). Sebahagian besar pinjaman semasa ASB menggunakan kadar faedah terapung.

Oleh itu, kadar faedah akan berubah mengikut kaedah kadar faedah asas (Base Lending Rate atau BLR). Sama seperti insurans hartanah, pelanggan boleh memilih untuk melindungi pinjaman ASB mereka dengan insurans/takaful yang dibiayai oleh bank. Insurans ini akan melindungi baki pinjaman sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya menyeluruh (B).

Di Malaysia, beberapa bank yang menjadi ejen dana ASB turut menyediakan pinjaman ASB. Antara bank yang menawarkan perkhidmatan ini ialah RHB, Maybank dan CIMB.

Cara Terminate ASB Loan (Terminate ASB Loan Maybank, CIMB & RHB)

Pelaburan ASB adalah cara yang baik untuk kita menguruskan kewangan, dan pinjaman ASB boleh dibuat untuk mereka yang kurang mampu untuk melabur dalam jumlah yang besar.

Namun, tidak semua orang boleh menguruskan kewangan dengan baik. Mereka tidak mampu menjelaskan pinjaman setiap bulan kerana terikat dengan komitmen lain seperti membayar bil, sewa rumah, kereta dan sebagainya.

Ada juga yang mungkin hilang kepercayaan terhadap ASB apabila dividen tahunan ASB mula merosot sejak 2-3 tahun lepas. Bagi peminjam (pelabur), Anda boleh memilih untuk menamatkan pinjaman Anda. Tetapi bagaimana?

Berdasarkan tiga bank utama yang menawarkan perkhidmatan pinjaman ASB iaitu Maybank, CIMB dan RHB, inilah cara untuk membatalkan pinjaman ASB Anda.

A. Cara Terminate ASB Loan Maybank

 1. Sila Anda kunjungi mana-mana cawangan Maybank, dan jangan lupa bawa sekali Kad Pengenalan Anda. (hanya untuk Anda yang mula meminjam ASB sebelum ini melalui Maybank Sahaja. Sekiranya melalui bank lain, Anda tidak dibenarkan untuk membatalkannya dengan Maybank).
 2. Sertakan sekali Nombor Akaun Pinjaman ASB Anda. Sekiranya Anda terlupa, pegawai bank masih boleh memeriksa akaun pinjaman ASB Anda melaui Nombor Kad Pengenalan Anda.
 3. Seterusnya, sila pergi ke kaunter front desk dan maklumkan yang Anda ingin membatalkan pinjaman ASB Anda. Anda akan diminta untuk berjumpa dengan pegawai bank tersebut.
 4. Setelah itu, Pegawai bank akan memeriksa status akaun pinjaman Anda tersebut, sama ada terdapat baki, jumlah yang melebihi bayaran, status tunggakan dan sebagainya.
 5. Pegawai bank juga mungkin akan cuba memujuk Anda untuk tidak membatalkan pinjaman ini, ataupun menangguhkan hasrat Anda sehingga ke satu tarikh supaya Anda boleh mendapat bayaran balik dengan harga penuh. Nyatakan sebab Anda ingin menamatkannya sekarang. Misalnya, Anda perlukan duit tersebut untuk membayar pelbagai hutang.
 6. Anda akan mendapat borang daripada pegawai bank, iaitu borang untuk membatalkan pinjaman ASB Anda. Sila Anda isi borang tersebut.
 7. Setelah selesai, Anda akan dibawa ke front desk untuk memeriksa cap jari. Setelah itu, proses pembatalan pinjaman ASB Anda selesai.
 8. Anda perlu menunggu beberapa bulan untuk mendapat balik bayaran penuh Anda.

B. Cara Terminate ASB Loan CIMB

 1. Kunjungi mana-mana cawangan CIMB, dan jangan lupa bawa sekali Kad Pengenalan Anda. (hanya untuk Anda yang mula meminjam ASB sebelum ini melalui CIMB Sahaja. Sekiranya melalui bank lain, Anda tidak dibenarkan untuk membatalkannya dengan CIMB).
 2. Setelah itu, Pergi ke kaunter front desk dan maklumkan yang Anda ingin membatalkan pinjaman ASB Anda. Anda akan diminta untuk berjumpa dengan pegawai bank tersebut.
 3. Serahkan Kad Pengenalan kepada pegawai bank untuk memeriksa status pinjaman Anda.
 4. Sila Anda Nyatakan kepada pegawai bank sebab-sebab utama Anda ingin membatalkan pinjaman Anda.
 5. Seterusnya, sila isi borang pembatalan pinjaman ASB yang diserahkan pegawai bank kepada Anda. Borang tersebut akan difakskan kepada HQ CIMB untuk pengesahan.
 6. Proses Anda selesai. Dalam masa 2 minggu, Anda akan dihubungi oleh pegawai bank untuk pengesahan bayaran baki bon pinjaman kepada Anda, sama ada untuk kredit terus ke akaun Anda, atau bayaran melalui cek. Bayaran secara kredit hanya mengambil masa 24 jam, manakala bayaran melalui cek mengambil masa 7 hari.

C. Cara Terminate ASB Loan dari RHB

Walaupun Maybank dan CIMB merupakan bank yang popular untuk pinjaman ASB, ada juga yang menyediakan pinjaman dengan RHB.

Izinkan kami kongsikan juga cara untuk menamatkan pinjaman ASB RHB.

 1. Kunjungi mana-mana pusat RHB Bank, atau di cawangan yang terdekat dengan Anda. (hanya untuk Anda yang mula meminjam ASB sebelum ini melalui RHB Sahaja. Sekiranya melalui bank lain, Anda tidak dibenarkan untuk membatalkannya dengan RHB).
 2. Setelah itu, Jumpa pegawai bank dan maklumkan bahawa Anda ingin batalkan pinjaman ASB Anda.
 3. Seterusnya, Isi borang Surrender yang akan diserahkan kepada Anda.
 4. Anda akan diserahkan nombor bahagian Khidmat Pelanggan untuk memaklumkan tentang pembatalan ASB Anda. Hubungi nombor tersebut.
 5. Anda akan juga dimaklumkan sama ada Anda sesuai atau tidak untuk membatalkan pinjaman Anda. Sekiranya pinjaman Anda itu masih belum cukup 36 bulan bayaran maka Anda tidak digalakkan untuk membatalkan pinjaman kerana akan dikenakan denda. Sekiranya melebihi 36 bulan dan ke atas, maka Anda boleh memilih untuk membatalkannya.
 6. Setelah itu, Isi borang Surrender yang Anda dapat, dan ikuti segala prosiding yang dibuat oleh staf bank.
 7. Hantar borang tersebut kepada staf bank.
 8. Anda akan diminta untuk menunggu sehingga dua bulan untuk jualan balik, serta urusan lain seperti BNM. Selesai urusan Anda.

Dengan mengetahui cara terminate ASB Loan, Anda memiliki pengetahuan untuk menguruskan pinjaman ASB Anda dengan bijak. Pastikan Anda memahami syarat dan peraturan yang dikenakan serta prosedur yang perlu diikuti untuk menamatkan pinjaman.

Menamatkan ASB Loan dengan betul memastikan Anda menyelesaikan tanggungjawab kewangan Anda dengan lancar. Jangan ragu untuk mendapatkan nasihat daripada pihak berkuasa atau profesional kewangan jika diperlukan.

Dengan mengikuti langkah-langkah yang tepat, Anda akan dapat menyelesaikan ASB Loan dengan berjaya dan menghadapi kebebasan kewangan dengan lebih yakin.