Masalah Rangkaian Celcom

Emosi boleh terganggu apabila terpaksa duduk di rumah dengan rangkaian internet yang perlahan. Pengguna Celcom terpaksa menghadapi kesukaran, disebabkan gangguan keseluruhan perkhidmatan data internet.

Pengguna tidak menerima sebarang data internet dan sebahagian daripada mereka hanya boleh membuat panggilan kecemasan sahaja. Kesalahan itu, biasanya disebabkan oleh masalah teknikal dan mereka sedang berusaha menyelesaikan masalah itu.

Puncanya bagaimanapun, adalah disebabkan oleh isu teknikal dan mereka sedang berusaha untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Oleh itu, kami ingin berkongsi tips untuk mengatasi masalah rangkaian Celcom yang boleh kami kongsikan seperti berikut.

masalah rangkaian celcom

Baca juga: Cara mudah dapatkan PUK code Digi.

Tips Menangani Masalah Rangkaian Celcom (Kesesakan)

Berikut adalah beberapa tips yang boleh Anda lakukan, apabila Celcom mengalami kesesakan rangkaian, iaitu:

  1. Tukar sokongan data mudah alih Anda kepada rangkaian 3G atau 2G dan bukannya 4G/LTE. Pengguna akan mengalami data internet yang lebih perlahan dengan penggunaan rangkaian 2G atau 3G, tetapi ia adalah alternatif yang berkesan apabila rangkaian 4G mengalami kesesakan.
  2. Hadkan panggilan telefon apabila tiada kecemasan dan cuba hantar teks, kerana teks lebih mudah dihantar berbanding panggilan telefon.
  3. Jika Anda gagal membuat panggilan telefon, tunggu 10 saat sebelum membuat panggilan lain.
  4. Elakkan menggunakan aplikasi yang memerlukan banyak peruntukan data, seperti berkongsi foto dan video, terutamanya memuat naik video HD atau video penstriman.
  5. Tukar tetapan untuk menonton video dalam kualiti yang lebih rendah daripada memilih jumlah data yang digunakan.
  6. Matikan kemas kini automatik atau penyegerakan data (penyegerakan data) dalam aplikasi lain. Contohnya, apl e-mel yang sentiasa mengemas kini secara automatik dengan akaun pengguna boleh memperlahankan penggunaan data oleh apl lain untuk mengakses rangkaian.
  7. Tutup apl yang tidak digunakan (data akan digunakan di belakang tabir) dan pantau jumlah data yang digunakan.
  8. Gunakan apl kelajuan internet seperti Internet Speed ​​​​Master, Internet Booster & Optimizer.
  9. Mulakan semula telefon anda jika anda masih mengalami masalah yang sama.

masalah rangkaian celcom (pic tambahan)

Penggunaan teknik terhadap Celcom, turut memberi kesan kepada penyedia perkhidmatan lain seperti TuneTalk, Unifi, dan Yoodo. Ini kerana penggunaan rangkaian infrastruktur telekomunikasi adalah sama.

Simak artikel tentang cara aktifkan nombor U Mobile yang sudah expired.

Itu adalah beberapa tips untuk menangani masalah rangkaian Celcom yang boleh anda cuba agar internet anda dapat diakses dengan lebih cepat.