Semak Baki Pinjaman Kereta Public Bank

Membeli keperluan tertiari seperti kereta atau kenderaan lain secara ansuran atau menggunakan sistem kredit pada masa ini adalah perkara biasa. Jika dibandingkan dengan membeli kenderaan beroda empat tahun 80-90an, kebanyakan orang membelinya secara tunai.

Walaupun dalam jangka masa itu seseorang membeli dengan sistem kredit, maka terma dan syaratnya tidak semudah hari ini. Tetapi kini, dengan program kredit dengan beberapa bank atau institusi, lebih mudah untuk Anda membeli kereta idaman Anda. Dan salah satu bank di Malaysia yang menyediakan perkhidmatan pinjaman kereta ialah Public Bank.

Memang tidak dinafikan membeli kereta dengan sistem kredit menyebabkan harga kenderaan itu lebih mahal berbanding membelinya secara tunai. Itu kerana, apabila Anda membelinya secara kredit akan ada perkara seperti kadar faedah.

Tapi, jangan risau sebab beli kredit pun ada kelebihannya.

Bagi Anda yang telah membeli kereta secara kredit di Public Bank, Anda boleh terus menyemak jumlah pinjaman Anda dengan mudah. Menyemak baki kredit boleh membantu Anda mengetahui bila tempoh kredit atau ansuran kereta Anda akan tamat.

Bagi Anda yang mungkin masih keliru bagaimana, di sini kami akan kongsikan langkah-langkah Cara Semak Baki Pinjaman Kereta Public Bank yang mudah diikuti untuk Anda.

Semak Baki Pinjaman Kereta Public Bank (Pict)

Tips Memohon Pinjaman Kereta yang Wajib Anda Ketahui

Terdapat beberapa tips untuk memohon pinjaman kereta yang perlu Anda perhatikan sebelum bersetuju untuk memiliki kereta idaman. Untuk mendapatkan butiran lanjut, lihat beberapa petua di bawah:

1. Pilih Jenis Kereta Dahulu

Seperti yang diketahui, terdapat banyak jenis kereta yang berada di pasaran ketika ini. Anda boleh memilih jenis kereta anda sendiri mengikut keperluan dan bajet ansuran Anda. Jangan biarkan ansuran anda terlalu membebankan dan menambah beban kewangan Anda.

Tentukan juga sama ada kereta itu akan digunakan untuk kerja, keperluan keluarga, atau digunakan untuk tujuan peribadi nanti. Jika digunakan untuk sebuah keluarga, sudah tentu Anda boleh melaraskan jumlah tempat duduk penumpang di dalamnya mengikut jumlah ahli keluarga yang Anda miliki. Oleh itu, kereta itu mencukupi untuk perjalanan bersama seisi keluarga.

2. Manfaatkan Ciri Simulasi Kredit

Adalah penting untuk Anda memanfaatkan ciri simulasi kredit untuk mendapatkan kredit mengikut keadaan kewangan Anda. Manfaat mempunyai simulasi kredit ialah Anda boleh mengetahui jumlah yang Anda perlu bayar setiap bulan untuk mendapatkan kereta idaman Anda.

3. Lakukan Tinjauan Harga Kereta

Adalah penting untuk menjalankan tinjauan harga kereta untuk mengetahui harga yang terbaik yang Anda boleh dapatkan kemudian. Dalam mencari maklumat, Anda boleh mencarinya melalui banyak media seperti internet, surat khabar, untuk bertanya secara terus kepada pengedar kereta. Ia juga boleh melalui sebuah syarikat multi-finance.

4. Perhatikan Tawaran Promo

Adalah penting bagi Anda untuk mempunyai pengetahuan yang mencukupi tentang harga kereta di pasaran. Ini dilakukan supaya kemudiannya, Anda boleh mendapat tawaran yang menguntungkan apabila Anda membuat pembelian. Biasanya beberapa dealer akan menawarkan promo, sama ada dalam bentuk diskaun atau rebat, serta pelbagai bonus tambahan.

Dengan cara itu, anda boleh mencari peniaga yang menawarkan promosi yang paling menguntungkan untuk Anda.

5. Tentukan Keadaan, Kereta Baru atau Terpakai

Membeli kereta baru atau kereta terpakai tentunya mempunyai kelebihan tersendiri. Sebagai bahan pertimbangan, Anda boleh melihat pelbagai faedah yang boleh diperolehi sekiranya Anda memohon pinjaman kereta baharu:

 • Kereta baru biasanya disokong dengan pelbagai ciri terkini dan terkini. Tidak hairanlah Anda boleh mendapatkan pelbagai kemudahan dan hiburan semasa memandu.
 • Terdapat kemudahan perkhidmatan percuma untuk beberapa kali sehingga had masa tertentu, mengikut polisi. Ini tentunya sangat bermanfaat terutama bagi Anda yang ingin menukar minyak atau servis ringan secara berkala.
 • Memohon pinjaman kereta baru juga mempunyai kualiti yang lebih terjamin. Ini kerana, kereta tersebut tidak pernah digunakan jadi tiada kerosakan. Akibatnya, Anda juga akan berasa lebih berpuas hati dengan keadaan tersebut.

Walaupun kereta baru menawarkan banyak kelebihan, jenis kereta terpakai juga patut dipertimbangkan. Jadi apakah faedah yang Anda boleh dapat jika Anda memohon pinjaman kereta terpakai? Berikut adalah ulasan lanjut:

 • Harganya lebih murah kerana jenis kereta terpakai telah digunakan. Dengan harga yang lebih murah, Anda boleh menggunakan perbezaan wang pembelian berbanding harga kereta baru untuk tujuan lain yang sama penting.
 • Kelebihan lain ialah kemudahan pemilikan dokumen. Dengan pemindahan dokumen yang pantas, pemiutang juga akan segera mendapatkan kereta tersebut. Hasilnya, kereta itu juga boleh digunakan serta-merta selepas kelulusan selesai.

6. Beri Perhatian Kepada Keadaan Kereta

Pastikan Anda mendapat kereta yang berkualiti dengan menyemak dengan teliti. Sekiranya Anda berasa ragu-ragu untuk menyemaknya sendiri, maka tidak ada salahnya untuk menjemput orang yang lebih faham dan mempunyai pengetahuan yang baik tentang keadaan kereta dan pelbagai komponen di dalamnya.

Terutama bagi Anda yang membeli kereta terpakai, Anda perlu melakukan beberapa pemeriksaan seperti berikut:

 • Periksa enjin dengan melakukan ujian jalan dan dengar juga bunyi kereta sama ada ada bunyi abnormal atau tidak. Kerana jika terdapat bunyi yang tidak normal, maka mungkin ada masalah atau kerosakan. Sudah tentu ia memerlukan bayaran khas untuk membaikinya.
 • Anda juga perlu menyemak kiraan kilometer papan pemuka dengan teliti. Untuk mengetahui sama ada ia asli atau telah diubah suai, Anda perlu tahu bila kereta itu dibeli, bermula dengan bulan dan tahun.

Baca juga : Cara Semak Baki Pinjaman Kereta CIMB.

Pinjaman Kereta Public Bank

Pelbagai tawaran menarik ditawarkan oleh bank dan pajakan antaranya Public Bank. Anda akan mendapat kemudahan berikut sekiranya Anda menjadi pelanggan Public Bank:

 • Harga yang kompetitif.
 • Margin kewangan menarik.
 • Jimat masa dan proses kelulusan yang cepat.
 • Tempoh bayaran balik fleksibel sehingga 9 tahun.
 • Kemudahan membayar ansuran anda melalui berbilang saluran penghantaran atau di mana-mana cawangan rangkaian meluas Public Bank.
 • Kemudahan membayar insurans kenderaan bermotor dan sambungan cukai jalan.

Syarat Semak Baki Akaun Public Bank

Bagi Anda yang membeli kereta secara kredit melalui Public Bank dan ingin tahu Cara Semak Baki Pinjaman Kereta Public Bank Anda. Anda boleh menyemak baki pinjaman kereta Public Bank melalui perbankan internet atau melalui aplikasi Pbe.

Untuk menyemak baki akaun Anda daripada perbankan internet, Anda mesti telah mendaftarkan nombor telefon bimbit Anda di mesin ATM dan mengaktifkannya.

Selepas itu, Anda boleh menyemak baki Anda melalui perbankan internet. Keperluan umum yang Anda mesti penuhi:

 • Anda Nasabah/Pelanggan Public Bank.
 • Mempunyai Kad Debit/Credit.
 • Mempunyai Kad Pengenalan.
 • Mempunyai Nombor Telefon.

Cara Mendaftar untuk Semak Baki Pinjaman Kereta Public Bank

Sebelum Anda boleh menyemak baki pinjaman kereta Anda, Anda mesti memautkan (link) akaun pinjaman kereta Anda terlebih dahulu.

Apa yang Anda perlu sediakan ialah kad pengenalan, nombor akaun pinjaman dan nombor nota (note nombor).

Berikut adalah langkah-langkah cara link akaun loan Public Bank, iaitu:

 1. Pertama sekali, Log masuk PBe atau Public Bank online banking.Cara Mendaftar untuk Semak Baki Pinjaman Kereta Public Bank
 2. Kemudian, sila klik Profile Maintenance.
 3. Seterusnya, anda klik Manage Profile.
 4. Selepas tu, klik Add/Delete Account.
 5. Lalu, sila Anda pilih jenis akaun Hire Purchase Kereta.
 6. Kemudian, Masukkan maklumat seperti nombor kad pengenalan, number akaun loan, dan note nombor.Cara Mendaftar untuk Semak Baki Pinjaman Kereta Public Bank (2)
 7. Seterusnya, sila anda Request PAC.
 8. Selesai.

Semak Baki Pinjaman Kereta Public Bank

Terdapat Dua Cara Semak Baki Pinjaman Kereta Public Bank yang boleh Anda lakukan iaitu secara online di laman web rasmi dan melalui aplikasi PB Engage MY.

A. Semak Baki Pinjaman Kereta Public Bank Online di Web Rasmi

Berikut adalah langkah-langkah Cara Semak Baki Pinjaman Kereta Public Bank secara online di Web Rasmi:

 1. Pertama sekali, sila Anda layari laman web rasmi Pbebank di https://www2.pbebank.com/my
 2. Lalu, masukkan User ID dan Password Anda.
 3. Kemudian, pilih menu Account > Loan & Financing.
 4. Seterusnya, Maklumat baki pinjaman akan terpapar secara detail.Semak Baki Pinjaman Kereta Public Bank Online Melalui Aplikasi PB Engage MY
 5. Selesai.

Baca juga : Cara Bayar Loan Kereta Public Bank.

B. Semak Baki Pinjaman Kereta Public Bank Online Melalui Aplikasi PB Engage MY

Anda boleh memuat turun aplikasi PB Engage MY di play store. Berikut adalah langkah-langkah Cara Semak Baki Pinjaman Kereta Public Bank secara online melalui Aplikasi PB Engage MY:

 1. Pertama sekali, Anda mesti Muat turun aplikasi PB Engage MY.
 2. Kemudian, Buka aplikasi PB Engage MY.
 3. Lalu, masukkan Username dan Password.
 4. Selepas tu, sila Anda pilih menu Account > Loan & Financing.
 5. Seterusnya, Maklumat baki pinjaman Anda akan terlihat.
 6. Selesai.

Itulah maklumat terkini Cara Semak Baki Pinjaman Kereta Public Bank online yang boleh kami kongsikan untuk Anda.