Cara Aktifkan Simkad Digi

Salah satu matlamat Digi di Malaysia adalah untuk menyediakan pengalaman Internet yang lebih baik kepada penggunanya, menawarkan kemudahan dan fleksibiliti untuk memenuhi keperluan pelanggan.

Jika Anda pelanggan yang baru membeli simkad Digi, maka Anda perlu mengaktifkan simkad yang Anda miliki. Disebabkan nombor yang baru dibeli masih tidak aktif, jadi ia tidak boleh digunakan untuk membuat panggilan, SMS, dan sebaliknya tidak boleh menerima panggilan dan SMS, dan tidak boleh mengakses rangkaian internet.

Pada asasnya, Anda boleh mengaktifkan sendiri kad SIM Digi anda (Digi Smart Plan, Digi Prepaid Best dan lain-lain jenis Digi) dengan mengikut arahan pada pek permulaan/pakej SIM yang Anda beli. Tetapi jika Anda keliru selepas cuba mengaktifkan, Anda boleh mengikuti kaedah cara aktifkan simkad digi yang kami tulis di bawah.

cara aktifkan simkad digi pict

Cara Aktifkan Simkad Digi

Mengaktifkan/aktivasi kad sim Digi hendaklah dilakukan oleh semua pengguna Digi, kedua-dua pengguna perkhidmatan prabayar dan pascabayar.

Dan bukan sahaja pengguna baru, pengguna lama juga perlu mendaftar untuk mendapatkan kad Digi. Ada dua cara untuk mendaftar kad Digi iaitu secara online dan di kaunter/outlet penjual.

A. Cara Pengaktifan SIM Baru Via Penjual

cara aktifkan simkad digi (penjual)

Cara aktifkan simkad Digi untuk pengguna baru boleh melalui kaunter/vendor/outlet.

Sila aktifkan di kaunter Digi dengan meminta bantuan penjual supaya kad permulaan Digi Anda boleh digunakan dengan segera.

Syarat yang diperlukan ialah:

  • IC/Kad Pengenalan.
  • Pasport.

Sila pilih satu daripada dua syarat sahaja. Selepas berjaya mendaftar, Anda boleh hubungi mana-mana nombor untuk mengaktifkan prabayar/pascabayar Anda.

B. Aktifkan SIM Baru Digi Via Online

cara aktifkan simkad digi (online)

Cara aktifkan simkad Digi baharu yang kedua boleh dilakukan secara online melalui laman sembang langsung. Sila layari link live chat Digi, kemudian sampaikan yang Anda ingin mengaktifkan kad sim Digi baharu atau sim kad Digi yang telah tamat tempoh. Tetapi Anda mesti terlebih dahulu mendaftar untuk membuat akaun forum. Atau Anda boleh bertanya di pusat bantuan pada laman web rasmi Digi.

Baca juga: Panduan cara aktifkan sendiri simcard Celcom baru.

C. Aktifkan Simkad Digi Yang Telah Tamat Tempoh

Mengenai cara mengaktifkan simkad Digi yang telah tamat tempoh, sila layari Kedai Digi yang berhampiran.

Sila bawa kad pengenalan, kad pengenalan atau pasport untuk proses pengaktifan semula. Perkhidmatan pelanggan akan membantu Anda untuk mengaktifkan semula kad SIM Digi Anda. simak juga cara tukar plan Digi.

Nota: Kad SIM baharu akan didaftarkan serta-merta selepas pembelian. Proses pendaftaran akan selesai dalam masa 24 jam.

Jika dalam tempoh 24 jam yang lalu kad Anda tidak didaftarkan, sila bawa Kad Permulaan/pek SIM Anda kembali ke penjual/kaunter/outlet yang sama untuk pemeriksaan. Untuk menyemak kemungkinan gangguan dengan pendaftaran sebelumnya.

Itu tadi panduan cara aktifkan simkad Digi yang boleh kami kongsikan dengan Anda.