Cara Apply Kad Kredit Maybank Islamic

Dalam era digital hari ini, memiliki kad kredit merupakan keperluan penting bagi ramai orang. Salah satu bank yang menawarkan kad kredit Islam di Malaysia ialah Maybank. Namun, sebelum Anda boleh memiliki kad kredit Maybank Islamic, Anda perlu memahami langkah-langkah untuk memohon kad kredit tersebut. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan cara apply kad kredit Maybank Islamic, supaya Anda boleh mendapatkan kad kredit tersebut dengan mudah dan cepat.

Sebelum memohon kad kredit Maybank Syariah, adalah penting untuk memahami prinsip asas kad kredit Islamik yang berbeza daripada kad kredit konvensional. Selain itu, Anda juga perlu mengetahui keperluan dan dokumen yang diperlukan untuk memohon kad kredit Maybank Islamic. Selepas itu, Anda boleh mengikuti langkah-langkah untuk memohon kad kredit Maybank Islamic seperti mengisi borang permohonan dan menunggu kelulusan daripada pihak bank. Dengan mengetahui cara apply kad kredit Maybank Islamic, Anda boleh memilih produk kad kredit yang bersesuaian dengan keperluan dan kemampuan kewangan Anda.

Cara Apply Kad Kredit Maybank Islamic

Kad Kredit Maybank Islamic

Kad Kredit Maybank Islamic adalah produk kad kredit yang dikeluarkan oleh Maybank yang mengikut prinsip syariah. Ini bermakna kad kredit ini tidak mempunyai unsur riba atau bunga dalam transaksinya, dan dikeluarkan mengikut prinsip syariah Islam yang melarang aktiviti riba.

Pada masa ini, Maybank menyediakan dua jenis kad kredit syariah iaitu:

 • Maybank Islamic World Mastercard

Kad kredit ini menawarkan pelbagai faedah dan kemudahan istimewa, seperti pulangan tunai dan mata ganjaran yang boleh ditukar dengan pelbagai hadiah menarik. Di samping itu, pemegang kad juga boleh menikmati akses eksklusif ke beberapa lounge lapangan terbang antarabangsa dan program insurans perjalanan.

 • Maybank Islamic Mastercard Kad Ikhwan

Kad kredit ini juga menawarkan pelbagai faedah dan kemudahan, seperti pulangan tunai, mata ganjaran, dan diskaun pada peniaga tertentu. Selain itu, pemegang kad juga boleh memanfaatkan program insurans perjalanan, serta menikmati diskaun ke atas pelbagai perkhidmatan dan produk yang ditawarkan oleh rakan kongsi Maybank.

Dengan adanya kad kredit syariah Maybank, umat Islam yang ingin memiliki kad kredit boleh memilih produk yang mematuhi prinsip syariah, supaya mereka boleh berurus niaga dengan lebih selesa dan senyap.

Baca juga: Cara Daftar MAE Maybank.

A. Maybank Islamic World Mastercard

Maybank Islamic World Mastercard adalah sejenis kad kredit syariah yang dikeluarkan oleh Maybank di Malaysia. Terdapat beberapa jenis Maybank Islamic World Mastercard iaitu:

1. Maybank Islamic World Mastercard Platinum

Kad kredit ini menawarkan pelbagai faedah, seperti akses eksklusif ke ruang istirahat lapangan terbang, program insurans perjalanan, pulangan tunai, dan mata ganjaran yang boleh ditukar dengan hadiah menarik.

2. Maybank Islamic World Mastercard Ikhwan Platinum

Kad kredit ini menawarkan faedah yang sama kepada Maybank Islamic World Mastercard Platinum, tetapi dengan faedah tambahan seperti diskaun di peniaga tertentu dan akses eksklusif kepada program keahlian Ikhwan.

3. Maybank Islamic World Mastercard Gold

Kad kredit ini menawarkan faedah seperti pulangan tunai, mata ganjaran dan akses eksklusif ke beberapa lounge lapangan terbang antarabangsa dan program insurans perjalanan.

4. Maybank Islamic World Mastercard Ikhwan Gold

Kad kredit ini menawarkan faedah yang sama kepada Maybank Islamic World Mastercard Gold, tetapi dengan faedah tambahan seperti diskaun pada peniaga tertentu dan akses eksklusif kepada program keahlian Ikhwan.

Dengan memiliki salah satu jenis Maybank Islamic World Mastercard, pemegang kad boleh menikmati pelbagai faedah dan kemudahan istimewa, serta melakukan transaksi dengan lebih selesa dan selamat mengikut prinsip syariah.

Baca juga: Cara Bayar Kad Kredit guna Maybank2u.

B. Maybank Islamic Mastercard Kad Ikhwan

Maybank Islamic Mastercard Kad Ikhwan adalah sejenis kad kredit syariah yang dikeluarkan oleh Maybank di Malaysia. Berikut adalah beberapa jenis Kad Ikhwan Maybank Islamic Mastercard:

1. Maybank Islamic Mastercard Ikhwan Gold Card

Kad kredit ini menawarkan pelbagai faedah seperti pulangan tunai, mata ganjaran, diskaun di peniaga tertentu, dan program insurans perjalanan.

2. Maybank Islamic Mastercard Ikhwan Platinum Card

Kad kredit ini menawarkan faedah yang serupa dengan Kad Emas Maybank Mastercard Ikhwan Gold, tetapi dengan faedah tambahan seperti akses eksklusif ke beberapa lounge lapangan terbang antarabangsa dan program insurans perjalanan yang lebih komprehensif.

3. Maybank Islamic Mastercard Ikhwan World Card

Kad kredit ini adalah jenis kad kredit terbaharu yang ditawarkan oleh Maybank dan menawarkan faedah yang lebih kaya, seperti pulangan tunai, mata ganjaran, akses kepada beberapa ruang istirahat lapangan terbang antarabangsa, program insurans perjalanan dan diskaun di peniaga tertentu.

Dengan memiliki salah satu jenis Kad Ikhwan Maybank Islamic Mastercard, pemegang kad boleh menikmati pelbagai faedah dan kemudahan istimewa, serta melakukan transaksi dengan lebih selesa dan selamat mengikut prinsip syariah.

Baca juga: Cara Daftar DuitNow Maybank.

Syarat Apply Kad Kredit Maybank Islamic

Berikut adalah beberapa syarat yang perlu dilengkapkan untuk memohon/apply Kad Kredit Maybank Islamic Malaysia:

 • Umur minimum 21 tahun: Untuk memohon kad kredit, pemohon mestilah berumur sekurang-kurangnya 21 tahun. Usia 21 – 65 tahun bagi pemegang kad utama (principal) dan 18-65 tahun bagi pemegang kad tambahan (supplementary).
 • Warganegara Malaysia atau pemastautin tetap: Pemohon mestilah warganegara Malaysia atau pemastautin tetap yang telah mempunyai Kad Pengenalan Malaysia (Kad Pengenalan).
 • Bukti pendapatan: Pemohon mesti boleh memberikan bukti pendapatan yang stabil, seperti slip gaji atau sijil pendapatan daripada kerja.
 • Laporan kredit: Pemohon mesti mempunyai laporan kredit yang baik dan jelas daripada sejarah kredit buruk atau masalah kewangan lain.
 • Pemenuhan kriteria pemilihan kad kredit: Pemohon mesti memenuhi kriteria pemilihan kad kredit Maybank, termasuk kriteria pendapatan minimum dan keperluan lain yang ditentukan oleh bank (Contoh: Pendapatan tahunan RM30000 bagi kad kredit Maybank Islamic kategori Gold, RM60000 bagi kad kredit Maybank Islamic kategori Platinum)
 • Dokumen sokongan lain: Pemohon juga mesti menyediakan dokumen sokongan lain, seperti salinan dokumen pengenalan diri, salinan bukti kediaman, dan dokumen lain yang diminta oleh bank.

Pastikan Anda melengkapkan semua keperluan yang diminta dengan betul dan sewajarnya supaya permohonan kad kredit dapat diproses dengan lancar dan cepat.

Baca juga: Cara Print Bank Statement Maybank.

Dokumen untuk Apply Kad Kredit Maybank Islamic

Untuk memohon/apply Kad Kredit Maybank Islamic Malaysia, terdapat beberapa dokumen yang perlu dilengkapkan, baik bagi mereka yang bekerja di syarikat mahupun mereka yang mempunyai perniagaan sendiri. Berikut adalah dokumen yang perlu dilengkapkan:

1. Untuk Karyawan Perusahaan

 • Salinan Kad Pengenalan (IC) yang masih berlaku.
 • Salinan slip gaji terbaru sebagai bukti penghasilan atau salinan laporan kewangan untuk usahawan yang dibuat oleh akauntan bertauliah (chartered accountant). Latest salary slip /EA form /EPF statement (Penyata gaji terkini/borang EA/penyata KWSP).
 • Surat pengesahan majikan atau surat pekerjaan bagi karyawan perusahaan yang masih dalam masa percobaan.
 • Surat pengesahan gaji atau payslip dari majikan.

2. Untuk Pemilik Usaha/Bekerja Sendiri

 • Salinan Kad Pengenalan (IC) yang masih berlaku.
 • Salinan laporan kewangan atau surat pengesahan pendapatan sendiri yang telah disahkan oleh akauntan bertauliah bagi usahawan. BE Form with official tax receipt (Borang BE terkini serta resit cukai terkini).
 • Surat pendaftaran perniagaan atau lesen perniagaan. Copy of business registration (Salinan pendaftaran perniagaan).
 • Salinan penyata bank perniagaan. Latest 6 months bank statement (Penyata bank 6 bulan terakhir).

3. Dokumen Tambahan

 • Surat permohonan yang lengkap diisi dan tandatangan di atas borang permohonan.
 • Dokumen tambahan yang mungkin diperlukan mengikut keadaan dan keperluan bank.

Pastikan semua dokumen yang diminta telah dilengkapkan dengan betul dan tepat, bagi mempercepatkan proses kelulusan permohonan.

Baca juga: Cara Buat Baru Kalau Kad Maybank Hilang.

Cara Apply Kad Kredit Maybank Islamic

Terdapat 4 cara apply kad kredit Maybank Islamic iaitu melalui Maybank2u online, melalui RinggitPlus, melalui Fax atau Email dan melalui cawangan Maybank.

A. Cara Apply Kad Kredit Maybank Islamic melalui Maybank2u Online

Laman Web Rasmi Maybank2u
Laman Web Rasmi Maybank2u

Berikut adalah langkah-langkah cara apply kad kredit Maybank Islamic melalui Maybank2u Online:

 1. Kunjungi website resmi Maybank di https://www.maybank2u.com.my/
 2. Kemudian, Login ke dalam akaun Maybank2u anda. Jika belum mempunyai akaun Maybank2u, sila daftar terlebih dahulu.
 3. Klik pada ikon “Apply” yang terdapat pada menu utama.
 4. Pilih “Maybank Credit Cards“.
 5. Setelah itu, Pilih jenis kad kredit yang anda inginkan. Pada halaman ini, Anda akan dapat melihat semua jenis kad kredit yang ditawarkan oleh Maybank.
 6. Baca dan pahami terma dan syarat permohonan kad kredit Maybank Islamic.
 7. Seterusnya, Isi borang permohonan dengan lengkap dan benar, termasuk butiran peribadi dan pekerjaan anda. Anda juga akan diminta untuk melampirkan dokumen sokongan seperti pengesahan gaji, penyata bank dan sebagainya.
 8. Kemudian, lihat semula dan pastikan semua maklumat yang diisi adalah betul sebelum menghantar permohonan.
 9. Setelah permohonan dihantar, Anda akan menerima maklum balas daripada Maybank dalam beberapa hari untuk mengetahui status permohonan Anda.

B. Cara Apply Kad Kredit Maybank Islamic melalui RinggitPlus

Laman Web Rasmi RinggitPlus
Laman Web Rasmi RinggitPlus

Berikut adalah langkah-langkah cara apply kad kredit Maybank Islamic melalui RinggitPlus:

 1. Layari laman web https://ringgitplus.com/
 2. Pada tajuk Credit Card, sila Anda pilih kad kredit Maybank Islamic yang dikehendaki.
 3. Kemudian, Anda klik pada kad kredit tersebut.
 4. Kemudian, klik Apply Now.
 5. Setelah itu, masukkan nama anda pada ruangan Your name.
 6. Kemudian, masukkan nombor telefon anda pada ruangan Your mobile number.
 7. Seterusnya, klik pada kotak kecil I agree to RinggitPlus Terms of Use.
 8. Sila Anda klik juga pada kotak kecil I agree to be contacted by RinggitPlus via WhatsApp regarding my application (Anda bersetuju untuk dihubungi melalui WhatsApp).
 9. Seterusnya, klik Continue.
 10. Kemudian, pihak RinggitPlus akan menghubungi dan guide anda untuk maklumat lanjut mengenai permohonan yang Anda telah buat.
 11. Selesai.

C. Cara Apply Kad Kredit Maybank Islamic melalui Faks atau E-mel

Berikut adalah langkah-langkah cara apply kad kredit Maybank Islamic melalui Faks atau E-mel (faks di 03-22836245 atau e-mel kepada [email protected]):

 1. Muat turun borang permohonan kad kredit Maybank Islamic dari laman web rasmi Maybank atau minta borang permohonan di cawangan Maybank terdekat.
 2. Kemudian, Isi borang permohonan dengan lengkap dan benar, termasuk butiran peribadi dan pekerjaan anda. Anda juga akan diminta untuk melampirkan dokumen sokongan seperti pengesahan gaji, penyata bank dan sebagainya.
 3. Setelah itu, Scan atau salin dokumen sokongan yang diperlukan seperti pengesahan gaji, penyata bank dan sebagainya dan sertakan bersama borang permohonan.
 4. Kemudian, Hantar borang permohonan beserta dokumen sokongan yang diperlukan ke alamat faks atau e-mel yang disediakan oleh Maybank.
 5. Seterusnya, pastikan semua maklumat yang diisi adalah betul sebelum menghantar permohonan.
 6. Setelah permohonan dihantar, Anda akan menerima maklum balas daripada Maybank dalam beberapa hari untuk mengetahui status permohonan Anda.
Contoh Tampilan Borang Permohonan
Contoh Tampilan Borang Permohonan

D. Cara Apply Kad Kredit Maybank Islamic melalui cawangan Maybank

Berikut adalah langkah-langkah cara apply kad kredit Maybank Islamic melalui cawangan Maybank:

 1. Lawati cawangan Maybank terdekat.
 2. Ambil borang permohonan kad kredit Maybank Islamic dari kaunter.
 3. Kemudian, Isi borang permohonan dengan lengkap dan benar, termasuk butiran peribadi dan pekerjaan anda. Anda mungkin perlu memberikan dokumen sokongan seperti pengesahan gaji, penyata bank dan sebagainya.
 4. Setelah lengkap mengisi borang permohonan, serahkan borang permohonan ke kaunter untuk diproses.
 5. Seterusnya, pastikan semua maklumat yang diisi adalah betul sebelum menyerahkan permohonan.
 6. Setelah permohonan diproses, Anda akan menerima maklum balas dari Maybank dalam beberapa hari untuk mengetahui status permohonan Anda.

Maklumat Lanjut

Berikut adalah informasi kontak resmi Maybank di Malaysia:

Paparan MAP Ibu Pejabat Maybank Malaysia
Paparan MAP Ibu Pejabat Maybank Malaysia

Demikian maklumat tentang cara apply kad kredit Maybank Islamic. Ingat untuk sentiasa membaca dan memahami terma dan syarat sebelum memohon kad kredit. Pastikan Anda juga mempertimbangkan keupayaan kewangan Anda sebelum membuat keputusan untuk memiliki kad kredit.

Selain itu, jangan lupa untuk sentiasa memberi perhatian kepada pengurusan kewangan Anda dan membayar bil kad kredit tepat pada masanya supaya Anda tidak dikenakan denda atau faedah yang tinggi. Semoga artikel ini bermanfaat untuk Anda yang tercari-cari maklumat cara apply kad kredit Maybank Islamic.