Cara Daftar Akaun J&T

Jika Anda sedang mencari panduan cara daftar akaun J&T, maka artikel ini sesuai untuk Anda. Salah satu perkhidmatan penghantaran yang paling fenomenal hari ini ialah J&T. Syarikat perkhidmatan kurier dengan logo dominan merah terang ini telah berjaya menemui hati pengguna perkhidmatan ekspedisi di Malaysia dalam masa yang agak singkat.

Sejak penubuhannya pada 20 Ogos 2015, J&T telah mampu menjadi perkhidmatan kurier yang paling banyak digunakan sebagai tambahan kepada perkhidmatan pendahulunya.

J&T ialah sebuah syarikat di bawah PT. Global Jet Express. Pada penghujung tahun 2019, J&T telah menembusi 5 negara di Asia Tenggara. Iaitu Indonesia, Malaysia, Vietnam, Filipina dan Thailand.

Dari segi nama, J&T adalah singkatan kepada Jet and Technology. Ia boleh ditafsirkan bahawa teknologi penghantaran cepat disokong oleh penggunaan aplikasi telefon pintar. Mengikut keperluan zaman, teknologi 4.0 diaplikasikan dalam perkhidmatan J&T. Nampaknya, tanpa aplikasi ini, perkhidmatan semasa akan ketinggalan. Dan J&T sudah pun hadir dengan teknologi 4.0.

Bagi Anda yang ingin menggunakan perkhidmatan J&T secara online, Anda boleh mendaftar untuk dapat memiliki akaun J&T. Dan disini kami akan kongsikan cara daftar akaun J&T untuk Anda ikuti.

Cara Daftar Akaun J&T

Sedikit Ulasan Tentang J&T

Laman web rasmi J&T
Laman web rasmi J&T

J&T ialah sebuah syarikat di bawah PT. Global Jet Express dan diasaskan pada 20 Ogos 2015.

Pada penghujung tahun 2019, J&T telah menembusi 5 negara di Asia Tenggara. Iaitu Indonesia, Malaysia, Vietnam, Filipina dan Thailand.

J&T telah melaksanakan teknologi 4.0. Dengan aplikasi ini kita boleh menjejaki barang dengan mudah malah mengetahui harganya sebelum menghantar barang dari tapak tangan. Ini akan memudahkan pengguna terutamanya penjual dalam talian (e-dagang) untuk menyediakan anggaran kos penghantaran kepada pelanggan.

Menggunakan aplikasi J&T Express adalah sangat mudah. Kali pertama, muat turun aplikasi di Play Store dengan kata kunci J&T Express. Aplikasi ini menggunakan kira-kira 63 MB memori, tidak terlalu besar atau tidak terlalu kecil.

Setelah dimuat turun, aplikasi dipasang secara automatik pada android. Tunggu seketika untuk ia dibuka. Bila dah buka baru kita boleh daftar.

Baca juga : Cara daftar GrabFood Rider.

Cara Daftar Akaun J&T (Secara Online Buat Pengguna Baharu)

Berikut adalah langkah-langkah untuk cara daftar akaun J&T secara online:

 1. Pertama, apa yang perlu Anda lakukan adalah Anda perlu membuka laman web rasmi J&T di https://www.jtexpress.my
 2. Anda boleh guna telefon pintar Anda, komputer riba atau mana mana gajet dan platform yang Anda gunakan untuk daftar akaun J&T Anda.
 3. Setelah Anda membuka laman web tersebut, pada bahagian kanan atas Anda, sila Anda klik pada butang Register untuk memulakan sesi pendaftaran akaun J&T online
 4. Lalu pada bahagian ruangan kosong tersebut Anda perlu isikan nombor telefon Anda.
 5. Pastikan nombor telefon Anda adalah betul sebelum Anda klik butang anak panah yang akan membawa Anda ke halaman seterusnya.
 6. Seterusnya, Anda akan mendapat SMS daripada pihak J&T.
 7. SMS tersebut akan mengandungi kod digit enam (6) angka dan Anda perlu menggunakan kod tersebut sebagai pengesahan dan verifikasi bahawa nombor telefon yang Anda berikan adalah milik Anda dan bukan milik orang lain.
 8. Kemudian, masukkan kod tersebut ke dalam ruangan kosong dan klik pada anak panah untuk ke paparan cara daftar akaun J&T yang berikutnya.
 9. Pada paparan berikutnya adalah di mana Anda perlu isikan maklumat peribadi Anda seperti:
  • Nama pengguna (Username).
  • Kata laluan (Password).
  • Nama penuh (Full Name) Anda.
  • Alamat e-mel Anda.
  • Alamat tempat tinggal anda.
 10. Seterusnya, Anda perlu isikan kesemua maklumat Anda pada bahagian yang disediakan dan pastikan maklumat Anda adalah sahih dan bukan palsu untuk kegunaan pihak J&T.
 11. Lalu setelah Anda selesai, sila klik pada butang Register.
 12. Setelah mendaftar Anda akan dibawa semula ke halaman utama J&T dan apa yang perlu Anda lakukan adalah Log masuk (Login) menggunakan alama E-mel Anda dan Kata laluan yang Anda gunakan untuk mendaftar sebentar tadi.
 13. Kemudian, masukkan E-mel dan Kata laluan Anda dan klik pada butang Login untuk melengkapkan cara daftar akaun J&T.
 14. Apabila selesai, kini Anda telah berjaya mendaftarkan J&T, dan kini Anda sudah mempunyai akaun. Akaun Anda boleh digunakan untuk pelbagai aktiviti.
 15. Antara aktiviti dan perkhidmatan yang Anda boleh nikmati di akaun baru Anda ialah Anda boleh menyemak harga penghantaran dengan J&T, Anda boleh menjejak dan mengesan pakej Anda dan Anda boleh menyemak bila penghantaran akan dibuat.
 16. Selesai.

Baca juga : Cara daftar Shopee Express Rider.

Sekian dulu info cara daftar akaun J&T yang boleh kami kongsikan terima kasih dan semoga bermanfaat.