Cara Daftar GrabFood Rider

Jika Anda sedang mencari panduan keperluan pendaftaran dan cara daftar GrabFood Rider terkini, maka artikel ini sesuai untuk Anda baca.

Pada masa ini, profesion sebagai pemandu GrabFood (teksi motosikal dalam talian) telah menjadi satu peluang perniagaan baharu di mana ini menjadi trend dan permintaan yang sangat tinggi dalam kalangan masyarakat khususnya di kawasan bandar.

Tugas utama, tugas pemandu (rider), biker GrabFood adalah untuk menempah dan menghantar makanan ke lokasi pelanggan.

Seterusnya, kami akan cuba membincangkan beberapa maklumat tentang cara daftar GrabFood Rider untuk Anda.

Cara Daftar GrabFood Rider

Sedikit Mengenai Grab

Grab (sebelum ini dikenali sebagai GrabTaxi) ialah platform perkhidmatan atas permintaan Malaysia yang beribu pejabat di Singapura.

Bermula daripada perkhidmatan pengangkutan, syarikat itu kini mempunyai perkhidmatan lain seperti penghantaran makanan dan pembayaran yang boleh diakses melalui aplikasi mudah alih.

Pada mulanya, Grab diasaskan di Malaysia, sebelum memindahkan ibu pejabat mereka ke Singapura.

Pada masa ini, Grab beroperasi di Asia Tenggara (kecuali Laos dan Brunei). Grab ialah “decacorn” pertama (istilah untuk permulaan dengan penilaian syarikat sebanyak AS$10 bilion) di Asia Tenggara.

Grab terus memajukan syarikatnya dengan menyediakan pelbagai perkhidmatan yang mampu memenuhi keperluan pengguna.

Laman web rasmi Grab
Laman web rasmi Grab

Perkhidmatan Pilihan Grab sebagai Startup Decacorn

Berikut adalah 7 ciri terbaik daripada Grab yang boleh dinikmati oleh pelanggan:

1. GrabTaxi

Boleh dikatakan ini adalah perkhidmatan yang memulakan Grab pada tahun 2012. Bermula daripada nama MyTeksi di Malaysia, Grab kini telah meluaskan perkhidmatannya ke 8 negara di Asia Tenggara. Perkhidmatan pengangkutan ini akan membantu penumpang mencari teksi terdekat dengan cara yang cekap, selamat dan bermeter.

2. GrabCar

Anda akan berasa selamat dan selesa apabila menggunakan perkhidmatan yang boleh dipercayai daripada Grab ini. Selain memastikan kenderaan berada dalam keadaan bersih dan prima, rakan kongsi pemandu juga telah mendapat latihan mengenai cara memberikan perkhidmatan terbaik kepada penumpang. Selain itu, Sahabat Dream juga bebas memilih kaedah pembayaran, sama ada secara tunai dan bukan tunai, dengan OVO Cash.

3. GrabBike

Bagi mereka yang tidak mahu terperangkap dalam kesesakan lalu lintas pada waktu sibuk terutama di bandar besar, gunakan sahaja GrabBike yang membawa Anda melalui kesesakan lalu lintas tetapi tetap mengutamakan keselamatan dan keselesaan penumpang. Rakan kongsi pemandu juga berdaftar dan berlesen, lengkap dengan atribut lengkap dan rekod perjalanan yang telus.

4. GrabExpress

Tiada masa untuk hantar barang atau dokumen? Manfaatkan GrabExpress daripada Grab yang boleh menjadi penyelesaian paling tepat untuk masalah Anda. Selain dapat menghantar dokumen atau barang pada bila-bila masa, Anda juga boleh menjejakinya ke alamat destinasi dan setiap penghantaran diinsuranskan secara automatik. Kesemua kelebihan ini boleh diperolehi dengan kos penghantaran yang agak menjimatkan.

5. GrabFood

Penyelamat apabila dahaga dan lapar melanda, atau sekadar meredakan keinginan yang kuat untuk snek ringan. GrabFood menghubungkan peniaga, restoran dan kafe kepada pelanggan dengan mudah dan cepat.

6. Sewa GrabCar

Diklasifikasikan sebagai ciri baharu, kini Anda boleh menyewa kenderaan yang lengkap dengan perkhidmatan rakan kongsi pemandu dan petrol pada kadar telus dan segera diketahui apabila penumpang memilih masa yang diperlukan. Hanya pilih ciri ini daripada aplikasi Grab dan pilih masa yang dikehendaki, supaya ia boleh diselaraskan dengan bajet yang Anda ada.

7. GrabFresh

Bagi wanita yang mempunyai jadual kerja yang agak padat, kehadiran GrabFresh sangat membantu terutama untuk memenuhi keperluan rumah tangga seharian.

Baca juga : Cara aktifkan GrabPay.

Cara Daftar GrabFood Rider

Semak beberapa maklumat tentang syarat, cara daftar GrabFood Rider, kebaikan menjadi GrabFood Rider dan gaji.

Kelayakan GrabFood Rider

Sebelum Anda mula membaca cara daftar GrabFood Rider, berikut adalah beberapa kriteria yang mesti Anda penuhi jika ingin menjadi pemandu Grabfood (GrabFood Rider):

 • Mempunyai telefon pintar (iOS atau Android) dengan pelan data yang aktif (sebaik-baiknya gunakan talian kerana anda akan sering menggunakan internet semasa waktu bekerja).
 • Berumur 18 tahun dan lebih.
 • Pemohon merupakan warganegara Malaysia.
 • Pemohon mestilah mempunyai motosikal sendiri. Jika anda memiliki motosikal tetapi ia bukan milik anda, pastikan anda mempunyai nota perlindungan insurans yang merupakan perlindungan jenis All Rider. Pastikan cukai jalan anda adalah aktif.
 • Mempunyai lesen memandu motosikal yang sah (penunggang yang masih mempunyai lesen memandu percubaan atau lesen P tidak boleh memohon untuk menjadi penunggang/rider).

Baca juga : Cara daftar GrabFood Merchant.

Cara Daftar GrabFood Rider

Jika Anda memenuhi kriteria yang dinyatakan di atas, Anda boleh menjadi GrabFood Rider. Dan berikut adalah langkah yang perlu Anda ambil untuk cara daftar GrabFood Rider:

 1. Pertama sekali, sila Anda pergi ke laman web rasmi Grab https://www.grab.com/my/
 2. Kemudian, scroll mouse Anda ke butang Grab Our Partner. Akan tertera pilihan di bawah butang ini: Grab Driver, Grab Delivery Partner, Food Merchant dan Pay Merchant. Sila Anda pilih Grab Delivery Partner.
 3. Lalu pada laman seterusnya, Anda masukkan nama penuh Anda pada ruangan Full Name.
 4. Kemudian, masukkan nombor telefon Anda di ruangan Phone.
 5. Setelah itu, masukkan bandar tempat tinggal Anda di ruangan City.
 6. Sila Tick pada checkbox reCaptcha.
 7. Kemudian, tekan butang Submit.
 8. Setelah itu, Anda akan dihubungi oleh pihak Grab untuk mengesahkan sama ada Anda ingin membuat servis GrabExpress atau Grabfood. Sila Anda pilih GrabFood. Lalu sebelum itu, Anda akan menerima SMS daripada pihak Grab yang mengandungi PIN Code enam (6) digit. Sila Anda masukkan enam digit tersebut pada kotak yang keluar dari laman seterusnya daripada laman pertama.
 9. Lalu pada laman seterusnya, Anda lengkapkan segala keperluan yang diperlukan oleh pihak Grab daripada Anda, bermula daripada Borang profil Anda, sehinggalah ke borang untuk Maklumat Kenalan Kecemasan. Isi kesemuanya.
 10. Pada laman seterusnya, sila Muat naik (Upload) gambar profil Anda. Sila ikuti segala syarat yang perlu dipenuhi untuk kriteria gambar tersebut.
 11. Pada laman seterusnya, sila Anda baca dan fahami segala terma yang perlu dipenuhi mengenai diri Anda untuk menjadi rider, dan sekiranya diri Anda memenuhi kriteria yang dinyatakan, sila tick pernyataan tersebut. Kemudian klik butang yang terbawah menandakan Anda terima dan bersetuju dengan terma tersebut.
 12. Tahniah! Cara daftar GrabFood Rider telah selesai dan berjaya.

Selepas proses pendaftaran atau cara daftar GrabFood Rider selesai, GrabFood akan menghubungi Anda untuk latihan dan akhirnya mengambil pakej Rakan Kongsi Penghantaran (Delivery-Partner) Anda di Pusat Pemandu Grab (Grab Driver Centre), Jaya One.

Kemudian, tugas Anda sebagai Pemandu GrabFood (GrabFood Rider) bermula! Anda juga boleh pergi terus ke Pejabat Pemandu Grab atau mana-mana kiosk Grab untuk mendaftar sebagai penunggang Luar Talian (Offline).

Baca juga : Cara daftar akaun J&T.

Apa Kebaikan Menjadi GrabFood Rider

Berikut adalah beberapa kelebihan menjadi pemandu GrabFood (GrabFood Rider) yang tidak tersedia dalam pekerjaan lain:

 • Waktu kerja yang lebih bebas, di mana tiada jadual kerja untuk dipilih atau disediakan untuk Anda sebagai pemandu. Tempoh kerja adalah terpulang kepada Anda.
 • Gaji anda sebagai rider bergantung kepada jumlah tempahan yang anda dapat.
 • Anda sebagai pemandu perlu memastikan bahawa setiap pesanan pergi ke aplikasi pada telefon bimbit Anda, supaya pesanan tersebut dibayar.

Baca juga : Cara daftar Shopee Express Rider.

Gaji GrabFood Rider

Berikut adalah pecahan gaji apabila Anda bekerja sebagai GrabFood Rider:

 • Setiap pesanan boleh dibayar antara RM7-RM15, dan ini bergantung pada masa pesanan dibuat dan jarak antara restoran/kedai dengan pelanggan.
 • Katakan terdapat 10 pelanggan sehari.
 • Kami mengira purata, seorang pelanggan, kami memperoleh RM10.
 • Maksudnya, satu hari anda boleh dapat RM100.
 • Jika anda hanya bekerja 20 hari, anda boleh mendapat RM2000 gaji.
 • Semakin jauh kedai itu dari pelanggan, dan apabila pesanan dibuat pada waktu puncak, semakin tinggi bayaran yang akan anda perolehi.
 • Terdapat insentif setiap minggu.

Perbezaan GrabFood dan Foodpanda Rider

Terdapat beberapa perbezaan antara menjadi Penunggang Foodpanda (Foodpanda Rider) dan Penunggang GrabFood (GrabFood Rider):

 • Waktu kerja penunggang Foodpanda adalah fleksibel tetapi bergilir-gilir, manakala waktu kerja Grabfood adalah percuma tanpa syif, dan anda boleh memilih untuk meletakkan status anda sebagai penunggang dalam talian untuk melaksanakan tugasan anda atau di luar talian untuk berehat daripada tugasan anda.
 • Pembayaran gaji pemandu Foodpanda adalah mingguan dan akan berada di bank, manakala gaji pemandu Grabfood adalah setiap hari, dan akan tetap berada di bank.

Itulah maklumat tentang cara daftar GrabFood Rider yang boleh kami kongsikan dengan Anda.