Cara Daftar Bank Muamalat Online

Jika Anda sedang mencari panduan tentang cara daftar Bank Muamalat online, maka artikel ini sesuai untuk Anda baca.

Jika dahulu kita mengenali bank berprinsip syariah yang masih menggunakan sistem perbankan konvensional dan nampak ketinggalan zaman, kini semuanya beralih kepada sistem online. Salah satu yang melaksanakannya ialah Bank Muamalat yang juga telah melaksanakan sistem Perbankan Internet (Internet Banking).

Secara umum, sistem Internet Banking yang dikendalikan oleh Bank Muamalat adalah sama seperti bank konvensional yang lain. Iaitu, kedua-duanya menyediakan akses kepada perkhidmatan perbankan 24 jam sehari menggunakan Token SMS dan sistem pengesahan oleh pelanggan.

Sementara itu, Anda bebas untuk menetapkan sendiri rangkaian perkhidmatan selagi Anda disambungkan ke internet. Pelanggan juga boleh memantau setiap transaksi kewangan peribadi dan perniagaan daripada semua akaun Bank Muamalat dalam 1 CIF (Customer Information File atau Fail Maklumat Pelanggan).

Bagi Anda yang mungkin masih keliru tentang cara mendaftar, berikut kami kongsikan panduan cara daftar Bank Muamalat online untuk Anda.

cara daftar bank muamalat online

Sedikit Mengenai Bank Muamalat

Bank Muamalat ialah sebuah bank di bawah industri Perbankan dan Kewangan Islam. Ia merupakan bank kedua yang menawarkan perbankan Islam di bawah Akta Perbankan Islam 1983 di Malaysia, selepas Bank Islam.

Bank Muamalat mula beroperasi pada 1 Oktober 1999 dan merupakan gabungan aset dan liabiliti bahagian perbankan syariah Bank Bumiputra Malaysia Berhad, Bank of Commerce (M) Berhad dan BBMB Kewangan.

Bagi pegangan sahamnya sendiri, Khazanah Nasional Berhad memegang 70% saham syarikat, manakala 30% lagi dipegang oleh Commerce Asset-Holdings Berhad.

Sebagai salah satu bank terkemuka di Malaysia, Bank Muamalat turut menawarkan perkhidmatan untuk pelanggannya menjalankan pelbagai transaksi melibatkan wang mereka seperti mendepositkan wang, mengeluarkan wang, dan pelbagai lagi.

Pejabat cawangan Bank Muamalat dan ATM serta mesin deposit tunai tersebar di seluruh negara di Malaysia, ini memudahkan pelanggan Bank Muamalat mendapat akses kepada transaksi kewangan mereka.

Bank Muamalat juga tidak ketinggalan dalam menyediakan platform untuk pelanggan membuat transaksi wang dengan lebih mudah iaitu secara online melalui Perbankan Internet i-Muamalat.

Laman Web Rasmi Bank Muamalat
Laman Web Rasmi Bank Muamalat

Sedikit Mengenai i-Muamalat

i-Muamalat ialah satu platform perbankan dalam talian (online banking) yang disediakan oleh Bank Muamalat. Bertujuan untuk memudahkan pelanggan dalam menjalankan urus niaga kewangan secara dalam talian (secara online).

Baca juga : Cara semak baki akaun Bank Muamalat.

Kelebihan Layanan Internet Banking Muamalat

Sama seperti perbankan Internet yang dikeluarkan oleh bank lain di Malaysia. Perbankan Internet Muamalat juga mempunyai beberapa kelebihan yang boleh dijadikan rujukan. Berikut adalah lebih banyak lagi:

 • Anda hanya perlu mempunyai media seperti komputer riba, tablet, hingga telefon pintar dan sambungan internet sudah tentu untuk menggunakan perkhidmatan perbankan internet bank Muamalat. Jadi anda boleh menggunakan perkhidmatan perbankan internet di mana-mana dan pada bila-bila masa selagi anda disambungkan ke internet.
 • Berbeza dengan perbankan internet secara umum, yang masih menggunakan token fizikal untuk mengesahkan transaksi. Untuk menggunakan Perbankan Internet Bank Muamalat, anda hanya memerlukan token lembut (soft token) atau mPassCode dalam bentuk SMS dengan had transaksi.
 • Satu Akses. Satu ID pengguna untuk semua produk.

Baca juga : Cara daftar Bank Islam online.

Cara Daftar Bank Muamalat Online Banking

Berikut adalah langkah-langkah cara daftar Bank Muamalat online:

 1. Pertama sekali, sila Anda layari laman web https://www.i-muamalat.com.my/rib/index.do
 2. Kemudian pada bahagian kanan laman, Anda klik butang First Time Registration.
 3. Lalu pada laman seterusnya, akan tertera ruangan Terms & Conditions. Sila Anda baca terma dan syarat tersebut sebelum Anda teruskan. Setelah selesai, Anda Tick pada Accept, dan kemudian tekan butang Next.
 4. Kemudian pada laman seterusnya, akan tertera ruangan First Time Registration. Terdapat beberapa kotak perlu Anda isi dengan maklumat peribadi Anda.
 5. Lalau pada bahagian Step 1:
  • Pada ruangan Bank Card Number, sila Anda masukkan Nombor Kad 16 digit yang tertera pada bahagian hadapan kad debit Anda.
  • Pada ruangan ATM PIN, sila masukkan Nombor PIN 6 digit akaun Anda.
 6. Setelah itu, teruskan untuk cara daftar Bank Muamalat online, pada bahagian Step 2:
  • Pada ruangan Identity Type, sila Anda pilih jenis identiti Anda yang Anda ingin guna. Jika Anda ingin memasukkan nombor kad pengenalan baru Anda, pilih MyKad.
  • Pada ruangan Identity Number, sila masukkan nombor kad pengenalan Anda, sekiranya Anda memilih MyKad.
 7. Sila teruskan lagi untuk cara daftar Bank Muamalat online, pada bahagian Step 3:
  • Pada ruangan Mobile Number for TAC, sila masukkan nombor telefon Anda untuk meminta nombor TAC.
 8. Kemudian, tekan butang Next.
 9. Setelah itu, pada laman seterusnya, pada ruangan Username, Anda masukkan username yang Anda ingin guna untuk akaun Anda. Uuntuk username Anda mestilah panjang 6-12 aksara, dan mestilah Alphanumeric (alphanumericbermaksud ada gabungan abjad, nombor dan simbol)
 10. Pada ruangan New Password, sila Anda masukkan password yang Anda ingin gunakan untuk akaun Anda. Untuk password Anda mestilah panjang 8-12 aksara, dan juga mestilah Alphanumeric.
 11. Pada ruangan Confirm New Password, Anda masukkan sekali lagi password yang Anda ingin gunakan tersebut.
 12. Pada ruangan Security Image, sila Anda pilih gambar yang Anda ingin guna sebagai pengesahan untuk akaun Anda.
 13. Seterusnya, tekan butang Next.
 14. Tahniah! Pendaftaran Anda untuk cara daftar Bank Muamalat online atau i-Muamalat kini berjaya.
 15. Selesai.

Baca juga : Cara daftar Affin Bank online.

Login Bank Mualamat Internet banking

Selepas Anda selesai mendaftar, sila ikuti langkah-langkah di bawah untuk log masuk ke Bank Muamalat:

 1. Anda perlu Login Bank Muamalat buat kali pertama terlebih dahulu.
 2. Untuk Login Bank Muamalat buat kali pertama, pada laman hadapan, sila Anda masukkan username Anda pada ruangan Username.
 3. Kemudian, tekan butang Login.
 4. Setelah itu, sila masukkan password pada ruangan Password.
 5. Kemudian, pastikan gambar Security Image yang terpapar adalah gambar milik akaun Anda yang Anda pilih.
 6. Setelah itu, sila tekan butang Login.
 7. Tahniah! Login Anda berjaya.
 8. Selesai.

Maklumat Lanjut Bank Muamalat

jika Anda menghadapi kesukaran cara daftar Bank Muamalat online untuk mendaftar Bank Muamalat secara online, Anda boleh menghubungi Khidmat Pelanggan (Customer Service) di talian (line) berikut:

 • 03-2600 5500. Buka setiap hari, 24 jam sehari, termasuk cuti umum.
 • Laman web rasmi di i-muamalat.com.my/

Itulah sedikit maklumat tentang cara daftar Bank Muamalat online yang boleh kami kongsikan.