Cara Kira ASB Loan

Cara Kira ASB Loan merupakan informasi yang berguna bagi mereka yang berminat untuk melibatkan diri dalam skim pinjaman ASB. Skim ini adalah salah satu cara yang popular untuk melabur dalam Amanah Saham Bumiputera (ASB) di Malaysia.

Dalam artikel ini, kami akan membahas langkah-langkah mudah untuk mengira jumlah pinjaman ASB dan bagaimana ia boleh memberikan peluang pelaburan yang menguntungkan. Sertai kami dalam menggali lebih dalam mengenai cara kira ASB Loan dan manfaat yang terkait dengannya.

Cara Kira ASB Loan

Cara Kira ASB Loan (Fakta Pinjaman ASNB)

Di bawah ini kami telah meringkaskan beberapa perkara mengenai pinjaman ASB dan panduan cara kira ASB Loan untuk Anda.

A. Cara Kira Dividen Pinjaman ASB

Jika Anda menghadapi masalah untuk mengira sendiri dividen pinjaman ASB, apa kata cuba kira secara online di sini http://myrakan.com/misc/asb.php.

Pengiraan menggunakan kalkulator dalam talian ini adalah untuk tujuan anggaran sahaja. Sebagai contoh, kadar dividen 2018 ialah 6.50 seunit, jadi kalkulator ini akan membuat pengiraan menggunakan ramalan ini sehingga 2019.

B. Konsep Pinjaman ASB

Kenapa dikatakan pinjaman ASB berbeza dengan pinjaman kepada bank perdagangan? Sebenarnya melalui pinjaman ASB/ASB loan ini, kita boleh membuat pinjaman pelaburan daripada ejen bank ASB terpilih.

Sebagai contoh, jika Anda ingin memohon pinjaman ASB sebanyak RM100,000, Anda perlu membuka akaun ASB di bank. Anda tidak akan menerima pinjaman secara tunai. Ini akan digunakan oleh bank untuk membeli sijil pelaburan ASB. Ini bermakna pembiayaan pelaburan akan dijalankan oleh bank. Bank akan membeli sijil ASB daripada ASNB.

Tapi sijil bukan milik kita sebab kita dah buat loan. Sijil akan dipegang oleh bank. Jadi Anda perlu membayar ansuran bulanan kepada bank. Anda perlu tahu, ada bank yang akan mengenakan bayaran pengurusan dan dokumentasi. Dapatkan maklumat lengkap daripada bank yang anda ingin pinjam.

C. Siapa yang Layak Mendapat Pinjaman ASB?

Hanya anak negeri (Bumiputera) sahaja yang berhak iaitu Melayu, Pribumi Sabah dan Sarawak serta Orang Asli. Oleh yang demikian, golongan sasar ini perlu memanfaatkan peluang yang disediakan.

Terdapat 2 akaun untuk pinjaman ASB iaitu:

 • Akaun Dewasa
  Hanya untuk mereka yang berumur 18 tahun ke atas sahaja.
 • Akaun Remaja
  Ibu bapa atau penjaga yang sah boleh melabur bagi mereka yang berumur 18 tahun dan ke bawah dan mempunyai sijil kelahiran yang sah.

D. Berapakah Had Pelaburan ASB Loan?

Seperti mana-mana bank, ASB juga telah menetapkan had pelaburan pinjaman. ASB hanya membenarkan had pelaburan sebanyak RM200,000 untuk akaun dewasa dan belia.

Malah, had pelaburan ini akan meningkat dengan peningkatan dividen, bonus, pindah milik pusaka dan sebagainya. Maksudnya, jika keuntungan modal (gain) Anda melebihi RM200,000, ia tidak dikira sebagai had pelaburan.

Jika Anda berminat untuk mendapatkan maklumat lanjut dan nasihat tentang pelaburan ASB, Anda boleh terus menghubungi pihak yang berkenaan.

E. Saluran untuk Membuat Pinjaman ASB

Anda boleh menghubungi pihak berkenaan secara dalam talian atau berkomunikasi secara langsung dengan cara berikut:

 • Secara online melalui portal myASNB di myasnb.com.my.
 • Cawangan-cawangan ASNB di seluruh negara. Untuk tahu lebih lanjut tentang lokasi sila ke myasnb.com.my.
 • Agen ASNB yang terpilih iaitu Bank Muamalat, Maybank, CIMB Bank, RHB Bank, Alliance Bank, Affin Bank, Bank Simpanan Nasional (BSN), AmBank dan Pos Malaysia.

F. Apa Keistimewaan Pinjaman ASB Berbanding Simpanan Biasa?

Agar lebih mudah dipahami, berikut kami sertakan tabel perbandingan antara simpanan normal di bank dan pinjaman ASB.

Asumsikan Angga menabung RM200 di Bank A dengan tingkat dividen tahunan sebesar 8%. Sementara itu, Amin membuat ASB loan sebesar RM40,000 yang diikat selama 30 tahun dengan pembayaran bulanan sebesar RM200. Tingkat dividen ASB pada tahun tersebut adalah 8%. Lihat tabel perbandingan di bawah ini.

Item (Simpanan Biasa Di Bank A) (ASB Loan)
Bayaran bulanan RM200 RM200
Jumlah tahun pertama RM200 x 12 = RM2,400 Pinjaman tersedia RM40,000
Keuntungan hujung tahun RM2,400 x 8% = RM192 RM40,000 x 8% = RM3,200
Selepas 30 tahun (RM2,400 x 30) + (RM192 x 30) = RM77,760 RM40,000 + (RM3,200 x 30) = RM136,000
Jika bayar guna keuntungan RM3,200 – (RM200 x12) = RM800

Jika Anda masih keliru, baca penjelasan ini untuk memudahkan anda memahami lebih lanjut tentang pinjaman ASB.

Setiap bulan, Angga akan mendepositkan RM200 di Bank A. Selepas setahun, simpanan dan dividen yang diperolehi hanyalah RM192. Berbeza dengan Amin yang membuat pinjaman ASB sebanyak RM40,000 dengan jumlah bayaran yang sama iaitu RM200.

Dengan pinjaman tersedia sebanyak RM40,000 dalam akaun ASB Amin, ini akan memberikan pulangan tambahan sebanyak RM3,200 setiap tahun.

Menariknya, Amin boleh membuat pembayaran pinjaman menggunakan dividen yang dia dapat. Jimat duit simpanan setiap bulanan.

G. Contoh Jadual Pembayaran

Seperti yang dijelaskan di atas, ASB telah melantik beberapa bank untuk menjadi ejen pinjaman ASB. Oleh yang demikian, kadar bayaran bulanan bagi setiap bank mungkin tidak sama. Sila Anda lihat contoh jadual pembayaran Maybank di bawah.

Rujukan: (https://www.maybank2u.com.my/iwov-resources/pdf/personal/loans/investment/ASB-Repayment.pdf)

Sebelum membuat pinjaman ASB, semak dahulu kemampuan kewangan Anda. Jika Anda mampu, Anda boleh membuat pinjaman pelaburan RM50,000 dan ke atas. Jika Anda rasa Anda tidak mampu untuk membayar setiap bulan dan untuk jangka masa yang lama, cuba bertahan selama setahun atau 2 tahun. Selepas itu, gunakan dividen ASB untuk membuat pembayaran bulanan Anda untuk tahun berikutnya.

Sebagai contoh, jika Anda baki wang yang tidak diguna selepas tolak bersih segala keperluan bulanan sebanyak RM300, Anda boleh membuat pinjaman sebanyak RM25,000 dan membayarnya semula dalam tempoh 9 tahun. Yuran bulanan yang dikenakan ialah RM298.

Jika Anda tidak kisah untuk membayar lebih lama, Anda boleh membuat pinjaman sebanyak RM50,000 dan membayarnya selama 27 tahun. Bayaran bulanan ialah RM296.

H. Cara Tamatkan ASB Loan

Sebelum menamatkan pinjaman ASB, Anda boleh membuat anggaran baki pinjaman (nilai tunai) yang Anda akan dapat. Ini hanyalah anggaran sebelum Anda memutuskan untuk menamatkan pinjaman ini. Kaedahnya ialah:

 1. Sila Anda muat turun aplikasi Financial Calculator di telefon bimbit di Google Play (Android) atau App Store (iOS).
 2. Kemudian, masukkan Maklumat Jumlah Pinjaman, Kadar Faedah, Tempoh Pinjaman dan Mula Kira.
 3. Setelah itu, tekan butang ‘Amortization”.
 4. Kemuidan, Taip Tempoh yang dipilih untuk tamatkan pinjaman.
 5. Seterusnya, sila lihat jumlah ‘Balance’.
 6. Kira jumlah ‘LoanBalance’.
 7. Selesai.

Baca juga: Cara Terminate ASB Loan.

Dengan mengetahui cara kira ASB Loan, Anda dapat mengambil keputusan yang bijak dalam melibatkan diri dalam skim pinjaman ASB. Mengira jumlah pinjaman secara teliti dan memahami kelebihan serta risikonya adalah langkah penting dalam merancang pelaburan Anda.

Segera gunakan pengetahuan yang Anda peroleh untuk menjadikan pelaburan dalam ASB menjadi lebih berjaya dan menguntungkan.