Cara Login Affin Bank Online

Affin Bank online ialah perkhidmatan perbankan internet yang disediakan oleh Affin Bank, yang direka untuk memudahkan semua transaksi pelanggan dan memenuhi keperluan perniagaan dan korporat.

Dengan perkhidmatan Affin Bank online, Anda boleh mengakses maklumat akaun perniagaan Anda dan membuat transaksi perbankan yang selamat semasa dalam perjalanan. Dengan Affin Bank Online Anda boleh menyemak baki, memindahkan dana, membayar bil dan banyak lagi.

Bagi Anda yang mungkin baru mempunyai akaun Affin Bank Online, di sini kami kongsikan cara login Affin Bank online supaya Anda boleh menggunakan perkhidmatan tersebut.

cara login affin bank online

AffinAlways

AffinAlways Personal ialah perkhidmatan perbankan elektronik daripada Affin Bank melalui internet pada komputer atau telefon pintar.

Dengan perkhidmatan berasaskan internet ini, pelbagai transaksi perbankan boleh dilakukan di mana-mana dan pada bila-bila masa tanpa perlu datang ke kaunter Affin Bank.

Untuk piawaian keselamatannya sendiri, Affinalways dilengkapi dengan sistem keselamatan berlapis untuk memastikan keselamatan dan kerahsiaan data dan transaksi yang dibuat oleh penggunanya.

Laman Web Rasmi AffinAlways
Laman Web Rasmi AffinAlways

Perkhidmatan internet AffinAlways tersedia kepada individu, pemilik tunggal, pemegang akaun utama dan bersama yang mempunyai satu atau lebih akaun berikut:

 • Akaun Simpanan (Savings Account).
 • Akaun Terkini (Current Account).
 • Akaun Simpanan Tetap (Fixed Deposit Account).
 • Akaun Pinjaman (Loans Account).
 • Akaun Sewa Beli (Hire Purchase Account).
 • Kad Kredit (Credit Card).

Baca juga: Cara daftar Affin Secure.

Cara Login Affin Bank Online

Anda boleh mengikuti panduan tentang cara login Affin Bank online apabila anda sudah mempunyai akaun Affin Bank dalam talian. Jika belum, Anda boleh buat terlebih dahulu dengan membaca panduan cara mendaftar Affin Bank secara online. Kemudian ikuti langkah berikut:

 1. Pertama sekali, sila lawati pautan rasmi https://rib.affinalways.com/retail/#!/login
 2. Lalu, masukkan Username Anda pada ruangan yang disediakan.
 3. Kemudiam, sila klik Login.cara login affin bank online 1
 4. Lalu Tick checkbox jika itu Secure Word and Image Anda.
 5. Setelah itu, masukkan Password akaun Anda.
 6. Kemudian, sila klik Login.
 7. Selepas itu, Anda berjaya login, kini Anda dapat melakukan pelbagai transaksi.
 8. Selesai.

Baca juga: Panduan cara login Maybank2u online.

Belum mempunyai akaun Affin Bank? Sila baca panduan cara daftar Affin Bank online yang mudah untuk Anda.

FAQ’s

Berikut ialah contoh beberapa soalan lazim mengenai cara login Affin Bank online yang boleh Anda rujuk:

1. Jika kata laluan Pentadbir Sistem Korporat dan Pembina Sistem Korporat saya dinyahdayakan/tidak aktif apakah yang perlu saya lakukan?

Jawab: Perkara yang perlu Anda lakukan jika ini berlaku kepada Anda ialah download Borang Penyelenggaraan Perbankan Internet Korporat dan menghantarnya ke Cawangan Utama Affin Bank Anda. Selepas itu Bank Affin akan menghubungi Anda dan memberikan Kata Laluan Sementara.

2. Sebagai Pengguna Korporat, adakah saya memerlukan Token Keselamatan untuk login ke Corporate affinalways.com?

Jawab: Tidak perlu. Anda tidak memerlukan token keselamatan untuk log masuk sebagai Pengguna Korporat. Walau bagaimanapun, token keselamatan diperlukan oleh Pengarang Korporat untuk meluluskan transaksi yang dibuat oleh Pembuat Korporat.

3. Apakah itu kod TAC?

Jawab: Transaction Authorization Code (TAC) iaitu Kod Keselamatan 6-digit yang unik, digunakan untuk transaksi kewangan online berisiko tinggi tertentu yang memberikan tahap keselamatan tambahan untuk melindungi Anda daripada akses ke akaun Anda tanpa izin.

4. Bagaimanakah cara saya melindungi akaun saya dan maklumat perdagangan di Affinonline?

Jawab: Affin Bank telah mengambil langkah untuk memastikan keselamatan akaun korporat Anda dan maklumat transaksi, namun Anda perlu terus memainkan peranan penting dalam memastikan maklumat tersebut selamat. Anda mesti ingat ID Syarikat, ID Pengguna dan Kata Laluan Anda, dan jangan mendedahkannya kepada sesiapa.

5. Bagaimanakah cara saya membuat pembayaran bil secara online?

Jawab: Caranya ialah, Anda cukup pilih penagih di Affinalways.com yang ingin Anda bayar, kemudian serahkan permintaan pembayaran kepada Pengarang Affinalways.com yang dilantik oleh syarikat Anda. Setelah Pengarang menyetujui permintaan Anda di Affinalways.com, pembayaran akan dilakukan.

Demikian maklumat yang boleh kami kongsikan tentang cara login Affin Bank online. Anda juga boleh hubungi Talian Umum (Public Line) Affin Bank di 03-2055 9000, sekiranya ada sebarang pertanyaan mengenai cara login Affin Bank online atau Affin Bank.