Cara Nelpon Murah Malaysia ke Indonesia U Mobile

Sebagai salah satu pengendali selular terkemuka di Malaysia, U Mobile digunakan secara meluas oleh penduduk asli Malaysia serta pelancong atau pekerja asing termasuk warga Indonesia di Malaysia.

Oleh itu, untuk menghubungi keluarga di Indonesia, mereka menggunakan pengendali U Mobile. Sama ada menelefon, menghantar SMS, panggilan suara mahupun panggilan video.

Bagi Anda yang berada di Malaysia dan ingin menghubungi atau menelefon keluarga di Indonesia, kami akan kongsikan tips cara nelpon murah Malaysia ke Indonesia U Mobile untuk Anda.

cara nelpon murah malaysia ke indonesia u mobile

Cara Nelpon Murah Malaysia ke Indonesia U Mobile

Cara membuat panggilan murah dari Malaysia ke Indonesia, pastikan dahulu baki kredit Anda mencukupi untuk membeli pakej telefon murah U Mobile.

Pakej Nelpon Percuma U Mobile

cara nelpon murah malaysia ke indonesia u mobile (pakej)

Untuk mendapatkan pakej panggilan murah ke Indonesia, Anda hanya perlu menambah atau membeli kredit U Mobile.

  • Selepas menambah kredit (top up) U Mobile, Anda boleh menerima kuota telefon ke Indonesia.
  • Jadi boleh dikatakan, ini adalah bonus panggilan percuma untuk warga Indonesia yang mengaktifkan kad SIM U Mobile pada telefon bimbit mereka. Anda tidak perlu lagi membeli pakej panggilan khas.

Nota: Untuk mendapatkan perkhidmatan panggilan U Mobile percuma ini, warganegara Indonesia perlu menambah sekurang-kurangnya RM15 seminggu atau sekitar Rp. 51,351.

Panduan Cara Nelpon Murah Malaysia ke Indonesia U Mobile

Anda perlu tahu bahawa pakej panggilan percuma daripada U Mobile tidak tersedia secara automatik selepas Anda menambah nilai (top up) kredit Anda.

  • Untuk mengaktifkan atau mendapatkan pakej panggilan ini, Anda mesti mendail *118*6*3*5# untuk penukaran.
  • Kemudian, Anda akan mendapat pemberitahuan bahawa Anda akan mendapat panggilan IDD percuma ke Indonesia bersama dengan penstriman video Youtube tanpa had dari 2.00 pagi hingga 10.00 pagi.

cara nelpon murah malaysia ke indonesia u mobile (pic 1)

Nota: Mengikut peruntukan di laman web rasmi U Mobile, panggilan IDD dan Youtube tanpa had percuma sah selama 3 hari dari tarikh bonus diberikan.

Selepas pakej IDD ke Indonesia aktif, langkah seterusnya ialah membuat panggilan ke Indonesia.

Anda boleh membuat panggilan menggunakan U Mobile ke semua operator selular di Indonesia dengan kod berikut:

  1. Pertama sekali, sila buka menu Panggilan pada telepon bimbit Anda.
  2. Setelah itu, taip kod 1310<spasi>62<spasi>12<spasi>Nombor Telepon.

Contoh: 1310 62 12 81265478954

Selain bonus tambah nilai, Anda akan dikenakan kadar RM0.24 seminit atau sekitar Rp. 821 seminit untuk menelefon menggunakan kod 1310 ke mana-mana nombor talian tetap atau operator mudah alih Indonesia.

Itulah panduan cara nelpon murah Malaysia ke Indonesia U Mobile. Sila lihat panduan cara bayar bil U Mobile, supaya simkad Anda tidak disekat.