Cara Order FoodPanda

Cara order FoodPanda sangat mudah, perkhidmatan tempahan makanan atau minuman secara online yang cukup terkenal di Malaysia. Apabila Anda malas keluar rumah atau pejabat untuk membeli makanan, Anda boleh membuat tempahan (order) secara online di platform FoodPanda.

Apabila kita memesan melalui FoodPanda, terdapat sekurang-kurangnya tiga pihak yang terlibat dalam transaksi perkhidmatan FoodPanda iaitu peniaga (merchant), pemandu (rider), dan pelanggan (customer).

Mula-mula pelanggan akan memesan makanan melalui aplikasi FoodPanda, kemudian peniaga akan menerima tempahan dan segera membuatnya.

Kemudian, pemandu akan segera pergi ke outlet tempat peniaga membuat makanan.

Selepas itu, pemandu akan menghantar makanan dan pelanggan akan menerima tempahan.

Bagi Anda yang mungkin masih keliru tentang cara menempah makanan di FoodPanda, di sini kami kongsikan panduan cara order FoodPanda yang mudah untuk Anda ikuti.

Cara Order Foodpanda

Sedikit Mengenai FoodPanda

FoodPanda adalah perkhidmatan penghantaran makanan yang berasal dari Jerman, dan kini beroperasi di 40 buah negara dan wilayah termasuk di Malaysia. FoodPanda beribu pejabat di Berlin, Jerman.

Perkhidmatan daripada FoodPanda ini membolehkan pengguna memilih makanan dari mana-mana restoran tempatan di negara ini dan membuat pesanan daripada aplikasi pada telefon bimbit selain daripada laman web rasmi FoodPanda.

Kemudian, FoodPanda akan menghantar makanan atau minuman yang Anda tempah ke destinasi Anda dengan menggunakan kurier penghantaran.

Caj/Bayaran FoodPanda

Apabila Anda memesan makanan atau minuman melalui FoodPanda, Anda hanya akan dikenakan bayaran untuk pembelian barangan dan penghantaran.

 • Kos penghantaran sekitar RM4-RM8 sahaja bergantung pada jarak lokasi.
 • Kos pesanan bergantung pada senarai harga makanan atau minuman yang Anda pesan.

Baca juga : Cara daftar FoodPanda Rider.

Kaedah Pembayaran FoodPanda

Semasa membuat tempahan makanan di FoodPanda, kita boleh menggunakan tiga kaedah pembayaran iaitu:

 • Cash on Delivery (COD).
 • Guna Credit or Debit Card.
 • Melalui Online Banking.

Kalau nak bayar bila makanan dah sampai, boleh pilih kaedah Cash on Delivery (COD). Tetapi pastikan Anda mengambil pesanan Anda dengan serius, jika tidak, Anda akan menyusahkan penunggang (rider).

Baca juga : Cara daftar FoodPanda Merchant.

Cara Daftar Akaun FoodPanda

Panduan pendaftaran FoodPanda ini adalah untuk pelanggan yang ingin menempah penghantaran makanan. Jika Anda ingin mencari kerja untuk menambah pendapatan, sila baca cara mendaftar menjadi rider FoodPanda.

Berikut adalah langkah-langkah untuk proses pendaftaran FoodPanda:

 1. Pertama sekali, sila Anda muat turun aplikasi FoodPanda melalui Google Play Store untuk Android, ataupun melalui App Store untuk iOS.
 2. Kemudian, sila Anda hidupkan GPS pada telefon pintar Anda.
 3. Setelah itu, buka aplikasi FoodPanda Anda.
 4. Seterusnya, Anda perlu Login dahulu untuk memesan makanan. Pertama sekali, Anda pergi ke bahagian kiri atas telefon pintar Anda dan tekan butang yang mempunyai susunan jalur melintang. Kemudian, sila tekan untuk membuka menu.
 5. Setelah itu, Anda tekan butang Log in / Create account.
 6. Seterusnya, sila Anda tekan butang New user? Create an account.
 7. Seterusnya, tertera ruang untuk Anda mengisi maklumat Anda. Sila Anda isikan pada ruang First Name, Last Name, Nombor telefon, Alamat emel, serta Kata laluan yang Anda ingin gunakan untuk akaun Anda.
 8. Kemudian, Anda tekan butang Register.
 9. Tahniah! Pendaftaran Anda berjaya.
 10. Selesai.

Selepas berjaya mendaftar dan mempunyai akaun FoodPanda, kini Anda boleh memesan makanan secara online di platform FoodPanda pada bila-bila masa dan di mana-mana sahaja.

Cara Order FoodPanda

Laman Web Rasmi FoodPanda
Laman Web Rasmi FoodPanda

Berikut adalah langkah-langkah cara order FoodPanda yang boleh Anda cuba ikuti:

 1. Pertama sekali, sila Anda Login semula ke akaun Anda. Lalu, masukkan alamat emel Anda dan password. Kemudian, sila tekan butang Login. Nota: Anda juga boleh login menggunakan akaun Facebook Anda.
 2. Setelah itu, Anda akan tiba di paparan utama. Seterusnya, Anda akan melihat pelbagai jenis restoran yang tertera, berserta dengan gambar makanan.
 3. Kemudian, pada setiap gambar restoran, akan tertera maklumat seperti nama restoran/gerai/kedai makan tersebut, jenis-jenis makanan yang boleh disediakan, masa yang diambil untuk menyiapkan dan menghantar makanan Anda, serta caj penghantaran. Untuk rating kedai juga tertera. Sila Anda pilih mana-mana yang Anda suka.
 4. Seterusnya, akan tertera menu makanan yang Anda boleh pilih. Pada setiap makanan, tertera juga harga makanan.
 5. Untuk pilih makanan, sila Anda tekan butang “+”. Untuk sesetengah restoran terutamanya yang menyediakan makanan barat (western), ada menu tambahan yang Anda perlu isi, seperti saiz hidangan Anda (harga akan berbeza mengikut saiz). Selain daripada itu, Anda juga boleh membuat permintaan tambahan pada menu Anda di bahagian Special instructions.
 6. Nota: Anda juga boleh menekan butang () atau (+) untuk menambah order pada makanan yang sama, ataupun untuk membuang order makanan Anda dan memilih makanan yang lain.
 7. Setelah selesai, sila Anda teruskan cara order FoodPanda ini dengan tekan butang Checkout.
 8. Lalu, akan tertera maklumat untuk Anda isi. Anda boleh memilih restoran untuk menyediakan straw serta sudu dan garfu.
 9. Kemudian, sila Anda tentukan masa untuk penghantaran makanan Anda. Jika Anda ingin makanan Anda dihantar kemudian mengikut masa yang Anda mahu, pilih masa Anda pada bahagian Delivery time. Jika Anda ingin segera, sila Anda pilih Now.
 10. Pada Delivery Details, sila masukkan alamat untuk Anda menerima pesanan Anda.
 11. Pada Personal Details, sila Anda semak semula maklumat Anda, seperti nama penuh, alamat emel dan nombor telefon Anda.
 12. Pada Payment, terdapat tiga pilihan pembayaran yang Anda boleh lakukan, sama ada Cash On Delivery, Credit / Debit Card, ataupun Online Banking.
 13. Untuk Credit / Debit Card, sila masukkan perincian seperti nama pada kad Anda (Name on card), nombor kad Anda (Card number), tarikh luput kad Anda (MM/YY), dan CVC (tiga digit yang tertera di belakang kad Anda).
 14. Kemudian, sila Tick pada Save your card, untuk simpan maklumat kad Anda, untuk sebarang order yang Anda ingin lakukan selepas ini.
 15. Seterusnya, Anda juga boleh menekan link Do you have a voucher sekiranya Anda ingin menggunakan baucer untuk pembelian Anda.
 16. Kemudian, tekan butang Place Order.
 17. Tahniah! Pesanan Anda selesai.

Tips/Nota Tambahan

Berikut adalah beberapa petua tentang cara memesan Foodpanda:

 • Pada menu utama untuk memilih restoran dalam FoodPanda, Anda juga boleh menapis restoran untuk memilih restoran yang benar-benar menghidangkan makanan yang Anda inginkan. Anda boleh tekan dari “$” untuk restoran yang menyediakan makanan murah, terus ke “$$$” untuk makanan untuk anda yang ingin menyediakan bajet yang tinggi.
 • Selain itu, pada tab di bawah, Anda boleh memilih untuk menapis pada tab Tawaran (Offers), sama ada penghantaran percuma atau makanan yang Anda pesan mempunyai harga diskaun.
 • Selain itu, Anda boleh melihat dan memilih jenis makanan yang Anda inginkan dalam tab Masakan (Cuisines), seperti Halal, Jepun, Makanan Malaysia, Pizza, Burger, Makanan Segera dan sebagainya, mengikut makanan yang terdapat di Malaysia.
 • Anda juga boleh memilih jenis makanan yang Anda inginkan pada tab Atribut, seperti Ayam, Ikan, Bento, Nasi, Sate, Tidak Halal, Makanan Ringan-Jalanan dan sebagainya. Selepas Anda membuat penapis, restoran yang boleh menyediakan makanan mengikut penapis Anda akan dipaparkan. Restoran yang disenaraikan juga mempunyai dua jenis pemasaan, sama ada mereka boleh menyediakan makanan Anda dengan segera, atau mereka hanya akan menyediakan makanan Anda kemudian. Jadi, sila buat pilihan Anda dengan bijak jika Anda mahukan makanan Anda tidak lama lagi.
 • FoodPanda juga mempunyai bahagian Review, di mana pelanggan boleh mengulas atau memberikan penilaian proses jualan dari tempahan sehingga makanan sampai kepada mereka, proses penghantaran, rasa makanan dan penampilan restoran itu sendiri.
 • Anda juga boleh memesan makanan Anda melalui laman web foodpanda di https://www.foodpanda.my/
Laman Web Rasmi FoodPanda (Popular Cuisines & Dishes)
Laman Web Rasmi FoodPanda (Popular Cuisines & Dishes)

Itulah sedikit maklumat tentang cara order FoodPanda yang boleh kami kongsikan dengan Anda.