Cara Padamkan Akaun Whatsapp

Kita semua tahu bahawa WhatsApp adalah aplikasi sembang segera percuma untuk telefon pintar. Fungsinya yang memudahkan pertukaran mesej, foto, video, data dan lain-lain menjadikan aplikasi ini sangat popular dalam kalangan orang ramai.

Tetapi tidak jarang orang mahu vakum menggunakan aplikasi WhatsApp atas pelbagai alasan, sudah tentu. Jadi bagaimana jika Anda mahu memadamkan akaun? Sekiranya Anda masih menghadapi masalah, di sini kami kongsikan tutorial cara padamkan akaun whatsapp lengkap.

cara padamkan akaun whatsapp

Cara Padamkan Akaun Whatsapp

Berikut adalah cara padamkan akaun Whatsapp secara mudah dan cepat.

 1. Buka aplikasi WhatsApp pada HP Anda terlebih dahulu.
 2. Yang kedua klik tiga titik di sudut kanan atas lalu pilih menu Tetapan/Setelan/Setting.cara padamkan akaun whatsapp
 3. Pilih menu Akaun (Account), Klik menu Padamkan Akaun Saya/Delete my account.cara padamkan akaun whatsapp
 4. Cara yang keempat masukkan nombor akaun WhatsApp yang Anda mahu padamkan. Anda boleh melihatnya di bahagian bawah profil (nombor telefon anda tertera).cara padamkan akaun whatsapp
 5. Selanjutnya, Anda akan diberikan persoalan tentang sebab untuk memadamkan akaun. Pilihan ini boleh diisi atau tidak, kemudian pilih Next.cara padamkan akaun whatsapp
 6. Kemudian klik padamkan akaun saya/Delete my account.cara padamkan akaun whatsapp
 7. Selesai, akaun Anda telah berjaya dihapuskan!

Memadamkan akaun whatsapp juga akan menyebabkan

 1. Padam akaun Anda dari whatsapp.
 2. Padamkan sejarah mesej Anda.
 3. Padamkan anda daripada semua kumpulan whatsapp Anda.
 4. Padamkan sandaran google drive Anda.

cara padamkan akaun whatsapp (nota)

Syarat Untuk Akaun WhatsApp Selepas Anda Padamkan

 • Pertama Anda tidak dapat mengambil akses ke akaun tersebut.
 • Proses ini tidak akan mempengaruhi maklumat yang ada pada pengguna whatsapp lain mengenai akaun Anda, seperti salinan mesej atau foto yang telah Anda kirimkan kepada mereka.
 • Proses ini biasanya boleh mengambil masa sehingga 90 hari atau hampir 3 bulan untuk memadamkan data yang disimpan pada sistem sandaran. Dan maklumat anda tidak boleh diakses di WhatsApp pada masa ini.
 • Maklumat yang telah dikongsi bersama syarikat Facebook akan dipadamkan.

Jika nanti Anda mahu mendaftar semula menggunakan nombor yang sama hal ini masih boleh dilakukan, tetapi untuk semua data yang disimpan pada nombor akan dipadam/dihapus dan mesti bermula sekali lagi dari awal.

Namun, jika Anda telah memutuskan untuk tidak menggunakan semula nombor tersebut, Anda boleh melakukan perkara yang sama seperti di atas. Dengan cara ini, kenalan Anda tidak lagi akan muncul dalam senarai kenalan orang yang menyimpan nombor Anda.

Itulah panduan cara padamkan akaun whatsapp, jika  Anda ingin pasang semula Aplikasi Whatsapp, Anda boleh download aplikasi Whatsapp tersebut di Google Play Store/App Store. Baca artikel kemaskini Whatsapp terbaru.