Cara Reset Password MySejahtera

MySejahtera ialah aplikasi penting untuk memudahkan pemantauan kesihatan semasa pandemik COVID-19 di Malaysia. Walau bagaimanapun, kadangkala pengguna boleh mengalami masalah apabila mereka ingin memasuki aplikasi kerana mereka terlupa kata laluan atau password mereka.

Sebelum memulakan proses penetapan semula kata laluan, pastikan Anda mempunyai akses kepada e-mel atau nombor telefon yang didaftarkan ke akaun MySejahtera Anda. Jika Anda tidak mempunyai akses kepada e-mel atau nombor telefon itu, Anda tidak akan dapat menetapkan semula kata laluan akaun Anda.

Dengan mengikuti panduan langkah demi langkah tentang cara reset password MySejahtera yang akan kami kongsikan, Anda boleh menetapkan semula kata laluan akaun MySejahtera Anda dengan mudah. Pastikan Anda juga mengingati kata laluan baharu Anda dengan baik dan jangan beritahu sesiapa mengenainya supaya akaun Anda kekal selamat dan dilindungi daripada ancaman keselamatan siber.

Cara Reset Password MySejahtera

Aplikasi MySejahtera

Aplikasi MySejahtera ialah aplikasi mudah alih yang dibangunkan oleh kerajaan Malaysia untuk membantu memantau penularan wabak COVID-19 di Malaysia. Aplikasi ini direka untuk memudahkan pemantauan kesihatan awam dan mempercepatkan pengesanan kes COVID-19 di negara ini.

Melalui aplikasi MySejahtera, pengguna boleh melaporkan keadaan kesihatan mereka sendiri, seperti simptom COVID-19, sejarah perjalanan dan kenalan dengan pesakit COVID-19. Selain itu, pengguna juga boleh mendapatkan maklumat terkini tentang pandemik COVID-19 di Malaysia, termasuk senarai lokasi terjejas dan maklumat penting tentang langkah berjaga-jaga yang perlu diambil.

Aplikasi MySejahtera juga membolehkan pengguna mendaftar untuk vaksin COVID-19 dan membuat temujanji untuk menerima vaksin. Ini bertujuan untuk memudahkan pengguna mengakses vaksinasi dan mempercepatkan program vaksinasi nasional di Malaysia.

Oleh itu, aplikasi MySejahtera telah menjadi aplikasi yang sangat penting semasa pandemik COVID-19 di Malaysia. Aplikasi ini memudahkan orang ramai memantau keadaan kesihatan mereka dan menyumbang kepada usaha kerajaan memerangi penularan COVID-19 di negara ini.

Manfaat Aplikasi MySejahtera

Aplikasi MySejahtera mempunyai banyak manfaat untuk rakyat Malaysia dalam menangani pandemik COVID-19. Berikut adalah beberapa faedah menggunakan aplikasi MySejahtera:

 • Memudahkan pemantauan kesihatan diri dan keluarga: Melalui aplikasi MySejahtera, pengguna boleh melaporkan dengan mudah keadaan kesihatan mereka sendiri dan keluarga, seperti simptom COVID-19, sejarah perjalanan dan kenalan dengan pesakit COVID-19. Ini memudahkan pengguna untuk memantau kesihatan mereka dan keluarga mereka, serta membantu dalam mencegah penyebaran virus.
 • Mempercepatkan pengesanan kes COVID-19: Dengan laporan tentang keadaan kesihatan pengguna dan sistem pengesanan kenalan COVID-19 dalam aplikasi MySejahtera, pengesanan kes COVID-19 dapat dilakukan dengan lebih cepat. Ini dapat membantu pihak berkuasa mengambil tindakan pantas untuk mengawal penularan virus tersebut.
 • Memudahkan pemantauan lokasi yang terjejas oleh COVID-19: Aplikasi MySejahtera membolehkan pengguna mendapatkan maklumat terkini tentang lokasi yang terjejas oleh COVID-19 di negara ini. Ini boleh membantu pengguna mengelakkan lokasi berisiko tinggi dan mengambil langkah berjaga-jaga yang sewajarnya.
 • Mempercepatkan program vaksinasi nasional: Aplikasi MySejahtera memudahkan pengguna mendaftar untuk vaksin COVID-19 dan membuat temujanji untuk menerima vaksin. Ini boleh membantu mempercepatkan program vaksinasi nasional dan mempercepatkan pemulihan daripada pandemik COVID-19.

Justeru, aplikasi MySejahtera mempunyai banyak manfaat untuk rakyat Malaysia dalam memerangi wabak COVID-19. Aplikasi ini memudahkan pengguna memantau kesihatan diri dan keluarga, serta membantu dalam pencegahan dan pengesanan kes COVID-19 di negara ini.

Baca juga: Cara Print Sujil Vaksin Covid-19.

Lupa Kata Laluan MySejahtera

Lupa Kata Laluan MySejahtera

Jika Anda terlupa kata laluan akaun MySejahtera Anda. Anda tidak perlu risau, jika Anda takut untuk log keluar kerana terlupa kata laluan Anda, sila ikuti langkah di bawah:

 1. Sila Anda buka aplikasi MySejahtera, kemudian klik Lupa Kata Laluan di bahagian bawah skrin.
 2. Setelah itu, masukkan MySejahtera User ID dan klik I’m not a robot.Lupa Kata Laluan MySejahtera (2)
 3. Sila pilih petak yang berkenaan bagi melengkapkan ciri keselamatan MySejahtera.
 4. Setelah itu, satu pautan untuk set semula kata laluan akan dihantar melalui SMS ataupun emel.Lupa Kata Laluan MySejahtera (3)
 5. Sila Anda klik pautan yang ada dalam SMS tersebut dan satu halaman sesawang akan dibuka.
 6. Kemudian, masukkan kata laluan baru di ruangan New Password. Sila sahkan kata laluan Anda di ruang Re-enter Password dan tekan butang Reset Password.Lupa Kata Laluan MySejahtera (4)
 7. Tahniah! Anda berjaya mengemaskini kata laluan yang baru.Lupa Kata Laluan MySejahtera (5)
 8. Selesai.

 

Seterusnya, sila cuba log masuk ke akaun MySejahtera Anda sekali lagi.

Jika kaedah di atas masih tidak berkesan, Anda boleh mencuba langkah seterusnya seperti dalam video di bawah.

Baca juga: Cara guna ePenjana.

Cara Reset Password MySejahtera

Terdapat dua cara reset password MySejahtera Anda yang boleh Anda cuba gunakan iaitu menggunakan nombor telefon (SMS) dan melalui e-mel.

A. Cara Reset Password MySejahtera guna Nombor Telefon (SMS)

Pertama sekali, Anda perlu memuat turun dan memasang aplikasi MySejahtera pada telefon bimbit Anda. Jika ya, sila ikuti langkah di bawah untuk cara reset password MySejahtera guna nombor telefon (SMS):

 1. Sila Anda buka aplikasi MySejahtera.
 2. Kemudian, klik Forgot Password di bahagian bawah skrin.
 3. Setelah itu, Akan ada dua (2) pilihan untuk reset password MySejahtera.
 4. Secara default, skrin akan memaparkan cara reset menggunakan nombor telefon bimbit.
 5. Sekiranya Anda tinggal di Malaysia dan menggunakan nombor telefon dari penyedia seperti Celcom, Digi, Maxis, U Mobile dan lain-lain, biarkan sahaja MY +60.
 6. Selepas itu, pada ruangan Mobile number, sila masukkan nombor telefon Anda yang masih lagi aktif.
 7. Selepas Anda memasukkan nombor telefon Anda, akan keluar satu paparan lain iaitu “Reset password link has been sent. Kindly check your SMS for further instructions”.
 8. Setelah itu, tekan sahaja butang Done.
 9. Seterusnya, sila semak SMS yang dihantar oleh MySejahtera.
 10. Untuk mengelakkan Anda dari tertipu, ini adalah contoh kandungan SMS tersebut “RM0 Click to reset https://mysejahtera.malaysia.gov.my/home/#/reset-password/E8783jl060870xa98ijjkIKKJG”.
 11. Jangan bimbang, pada bahagian hujung URL di atas adalah nombor dan aksara yang random.
 12. Kemudian, klik link yang ada dalam SMS tersebut menggunakan browser.
 13. Sila tunggu sehingga laman web siap loading.
 14. Setelah selesai loading, akan keluar paparan berikut:
  Select your new password and enter it below
  Masukkan kata laluan baru di ruangan New Password
  Sahkan kata laluan tadi di ruang Re-enter Password
 15. Seterusnya, tekan butang Reset Password.
 16. Tahniah! Proses tukar kata laluan MySejahtera guna SMS sudah selesai.
 17. Selesai, untuk panduan cara reset password MySejahtera guna nombor telefon (SMS).

Baca juga: Cara Daftar MyVac.

B. Cara Reset Password MySejahtera melalui Email

Jika Anda lebih selesa menetapkan semula kata laluan MySejahtera Anda menggunakan e-mel, ikuti langkah di bawah untuk mengetahui cara reset password MySejahtera melalui email:

 1. Sila Anda buka aplikasi MySejahtera.
 2. Kemudian, klik Forgot Password di bahagian bawah skrin.
 3. Setelah itu, Akan ada dua (2) pilihan untuk reset password MySejahtera.
 4. Secara default, skrin akan memaparkan cara reset menggunakan nombor telefon bimbit.
 5. Sila abaikan dan jangan masukkan apa-apa di ruangan MY +60.
 6. Ini kerana jika Anda mahu reset menggunakan email, maka Anda perlu klik My user ID is an email.
 7. Sila masukkan email Anda yang masih lagi aktif dan berfungsi di ruangan Email Address.
 8. Selepas Anda memasukkan email, maka akan keluar satu paparan lain iaitu “Reset password link has been sent. Kindly check your SMS for further instructions”.
 9. Sila tekan sahaja butang Done.
 10. Setelah itu, sila semak email yang dihantar oleh MySejahtera dari [email protected].
 11. Ini adalah contoh kandungan email tersebut: ”You can change your password using theURL: https://mysejahtera.malaysia.gov.my/home/#/reset-password/iKTRfgdhdg8714l060870xa98GbhfrkIKKJG”Login to see more. This is an automatically generated email. Please do not reply to this message.”
 12. Kemudian, klik link yang ada dalam SMS tersebut menggunakan browser seperti Google Chrome, Firefox, Safari dan lain-lain.
 13. Sila Anda tunggu sehingga laman web tadi siap loading.
 14. Setelah selesai loading, akan keluar paparan berikut:
  Select your new password and enter it below
  Masukkan kata laluan baru di ruangan New Password
  Sahkan kata laluan tadi di ruang Re-enter Password
 15. Sila Anda tekan butang Reset Password.
 16. Tahniah! Proses tukar kata laluan MySejahtera menggunakan email sudah selesai.
 17. Selesai, untuk panduan cara reset password MySejahtera melalui email.

C. Password MySejahtera Tak Boleh Reset?

Jika Anda mengalami masalah semasa menetapkan semula kata laluan dan log masuk ke akaun MySejahtera Anda, Anda boleh menghubungi khidmat pelanggan MySejahtera. Di bawah ialah caranya:

 1. Sila klik pautan ini: https://mysejahtera.malaysia.gov.my/help/.
 2. Untuk memudahkan urusan untuk reset kata laluan Anda, sila pergi ke bahagian Pilih Bahasa dan pilih Bahasa Melayu terlebih dahulu.
 3. Kemudian, tekan butang Mula.
 4. Seterusnya, pada bahagian MySejahtera: Bagaimana kami boleh membantu Anda?, akan ada beberapa pilihan:
  • A. Saya tidak dapat mendaftar
  • B. Saya tidak boleh log/akses masuk ke aplikasi
  • C. Saya menghadapi masalah untuk mengimbas kod QR/ daftar masuk
  • D. Saya ingin bertanya mengenai kategori risiko / penilaian kesihatan
  • E. Saya ingin mengemaskini maklumat peribadi
  • F. Saya telah disahkan positif COVID 19 positif dan sedang menunggu untuk dihubungi oleh KKM
  • G. Saya perlu maklumat mengenai VAKSIN – COVID 19
  • H. Hal-hal lain?
 5. Sila Anda pilih B.
 6. Setelah itu, Akan keluar beberapa pilihan lain.
 7. Seterusnya, MySejahtera akan memberikan solusi.
 8. Sekiranya masih lagi tidak menjawab persoalan, sila Anda klik “Ia tidak berfungsi”.
 9. Seterusnya, sila masukkan Nombor Telefon atau Email supaya pihak My Sejahtera boleh menghubungi Anda.
 10. Kemudian, tekan butang Hantar.
 11. Selesai.

Baca juga: Cara Mohon MyKasih.

Maklumat Lanjut MySejahtera

Untuk mendapatkan informasi lebih lanjut mengenai cara reset password MySejahtera dan aplikasi MySejahtera, terdapat beberapa sumber yang bisa dihubungi atau dikunjungi, antara lain:

 • Laman web MySejahtera: Informasi lengkap tentang aplikasi MySejahtera, termasuk cara mengunduh dan menggunakan aplikasi, dapat ditemukan di laman web resmi MySejahtera di https://mysejahtera.malaysia.gov.my/home/.
 • Pusat Panggilan MySejahtera: Pengguna juga dapat menghubungi pusat panggilan MySejahtera melalui nomor telepon 1800-888-828 atau email [email protected] untuk mendapatkan bantuan teknis atau informasi terkait aplikasi.
 • Kantor Kementerian Kesihatan Malaysia: Untuk informasi lebih lanjut tentang program vaksinasi COVID-19 di Malaysia, pengguna dapat menghubungi kantor Kementerian Kesihatan Malaysia di alamat: Kementerian Kesihatan Malaysia, Blok E1, Kompleks E, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62590 Putrajaya, Malaysia.
 • Akun Media Sosial MySejahtera: Informasi terbaru tentang aplikasi MySejahtera dan program vaksinasi COVID-19 di Malaysia juga dapat ditemukan di akun media sosial resmi MySejahtera, seperti Facebook, Twitter, dan Instagram.

Dengan mengakses atau menghubungi sumber-sumber tersebut, pengguna dapat memperoleh informasi yang diperlukan terkait aplikasi MySejahtera serta program pemerintah dalam mengatasi pandemi COVID-19 di Malaysia.

Dengan mengetahui cara reset password MySejahtera, pengguna dapat dengan mudah mengatasi masalah lupa kata sandi atau password yang sering terjadi. Namun, perlu diingat bahwa selalu menjaga keamanan akun MySejahtera Anda adalah kunci penting dalam memastikan privasi dan keamanan data pribadi Anda. Oleh karena itu, pastikan Anda selalu menggunakan kata sandi yang kuat dan sulit ditebak, serta tidak memberitahukannya kepada orang lain.

Selain itu, jangan lupa untuk selalu memperbarui informasi kontak pada akun MySejahtera Anda agar Anda tidak kehilangan akses ke akun Anda di masa depan. Dengan mengetahui cara reset password MySejahtera dan menjaga keamanan akun dengan baik, pengguna dapat dengan tenang dan nyaman menggunakan aplikasi MySejahtera untuk memantau kesehatan selama pandemi COVID-19 di Malaysia.