Cara Semak Baki Akaun Public Bank

Public Bank ialah bank domestik terbesar di Malaysia dengan dana pemegang saham, dan mempunyai 243 cawangan tempatan dan 3 cawangan luar negara iaitu, cawangan Hong Kong, cawangan Colombo, Sri Lanka dan cawangan Vientiane, Laos.

Public Bank juga dikenali sebagai bank yang mempunyai banyak perkhidmatan terbaik untuk pelanggan mereka. Seperti kad ATM Public Bank, buku bank, PBe mobile banking, serta mempunyai ciri perkhidmatan mobile banking yang menggunakan PBe mobile atau PB Engage.

Dengan PBe mobile banking, Anda boleh berurus niaga di mana-mana sahaja dan pada bila-bila masa, seperti menyemak baki, memindahkan wang, menambah nilai, membayar ansuran, bil dan sebagainya. Bagi Anda sebagai pelanggan Public Bank, cara untuk menyemak baki juga boleh dilakukan dengan pelbagai cara selain melalui PBe online. Dan di sini kami kongsikan dengan Anda panduan cara semak baki akaun Public Bank secara online dan melalui ATM yang boleh Anda cuba.

cara semak baki akaun public bank

Cara Semak Baki Akaun Public Bank

Terdapat sekurang-kurangnya tiga panduan langkah demi langkah tentang cara semak baki akaun Public Bank yang ingin kami kongsikan dengan Anda iaitu melalui online, melalui aplikasi PB Engage, dan melalui mesin ATM terdekat Anda.

1. Cara Semak Baki Akaun Public Bank Via Online

Cara pertama untuk menyemak baki Public Bank yang boleh Anda cuba adalah melalui online yang boleh Anda akses menggunakan telefon bimbit/telefon pintar, komputer riba atau komputer Anda di rumah. Dan berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Buka link https://www.pbebank.com
 2. Klik Login > PBe.cara semak baki akaun public bank(via online)
 3. Masukkan User ID, klik Next.cara semak baki akaun public bank(via online 2)
 4. Masukkan Password, klik Login.
 5. Selepas anda berjaya masuk, sila klik menu My Accounts (Savings account/Current account). Maklumat baki anda akan terpapar.

Baca juga: Cara login Public Bank online.

2. Cara Semak Baki Akaun Public Bank Melalui PB Engange

Cara seterusnya untuk menyemak baki Public Bank, Anda boleh menggunakan aplikasi PB Engange yang Anda boleh muat turun (download) di Google Playstore dan App Store. Selepas Anda memuat turun aplikasi tersebut, sila ikuti langkah berikut:

 1. Buka aplikasi PB Engage.cara semak baki akaun public bank (via pb engage)
 2. Masukkan User ID anda.cara semak baki akaun public bank (via pb engage 2)
 3. Masukan Password Anda.cara semak baki akaun public bank (via pb engage 3)
 4. Tap menu Accounts (Savings account/Current account)  untuk melihat baki akaun Anda.cara semak baki akaun public bank (via pb engage 4)

Manfaat aplikasi PB Engange

Berikut adalah beberapa faedah yang boleh kita nikmati pada aplikasi PB Engage My:

cara semak baki akaun public bank (via pb engage 5)

 • PB eGift
  Iaitu menu perkhidmatan di aplikasi PB Engage yang berfungsi untuk membuat pemindahan dana kecil (up to RM300) dengan mesej peribadi dan kad e-gift kepada orang lain hanya dengan memasukkan nombor telefon bimbit penerima.
 • Account
  Iaitu menu perkhidmatan di aplikasi PB Engage yang berfungsi untuk mendapatkan ringkasan cepat akaun simpanan, kad kredit, pinjaman dan pelaburan Anda.
 • Pemindahan dana
  Iaitu menu perkhidmatan di aplikasi PB Engage yang berfungsi untuk melakukan pemindahan dana on-the-go ke akaun PBB atau mana-mana akaun bank lain melalui Interbank GIRO (IBG) atau Pindahan Segera (IBFT).
 • Pembayaran
  Iaitu menu perkhidmatan di aplikasi PB Engage yang berfungsi untuk membayar bil Anda di mana-mana sahaja ke Bill, Kad Kredit atau Pinjaman kegemaran Anda.
 • Prepaid Top-up
  Iaitu menu perkhidmatan di aplikasi PB Engage yang berfungsi untuk top up prabayar yang mudah untuk:
 1. Maxis
 2. DiGi
 3. Celcom Xpax
 4. U-Mobile
 5. YES
 6. Astro NJOI
 7. Tune Talk
 8. Altel
 9. TRON Talktime
 10. Merchant Trade
 • Perkhidmatan yang lain
 1. Semak Pengurusan
 2. Kadar FOREX
 3. Peringatan
 4. Pencari Cawangan

3. Cara Semak Baki Akaun Public Bank Via ATM

Selain daripada dua kaedah di atas, Anda juga boleh menyemak baki Public Bank melalui ATM. Berikut ialah langkah-langkah untuk menyemak baki akaun Bank Komersial melalui ATM yang boleh Anda cuba:

cara semak baki akaun public bank(via atm)

 1. Pergi ke mesin ATM Public Bank terdekat.
 2. Masukkan kad ATM dan PIN.
 3. Tekan menu Balance Inquiry untuk melihat baki Anda. Maklumat baki anda akan terpapar pada skrin mesin ATM.

Itulah panduan cara semak baki akaun Public Bank yang kami boleh kongsikan dengan Anda. Sila baca juga artikel kami yang lain mengenai cara semak baki akaun OCBC online.