Cara Tukar Nombor Telefon Maybank

Jika Anda ingin menukar nombor telefon yang didaftarkan ke akaun Maybank anda, terdapat beberapa cara mudah dan cepat untuk melakukannya. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan langkah-langkah yang perlu diambil untuk cara tukar nombor telefon Maybank Anda dengan mudah di platform Maybank.

Dengan cara yang lebih mudah, Anda boleh mengemas kini nombor telefon anda dengan cepat dan selamat, tanpa perlu mengunjungi cawangan Maybank.

Walau bagaimanapun, sebelum memulakan proses menukar nombor telefon, pastikan anda mempunyai akses kepada nombor telefon baharu yang akan digunakan. Ini kerana Maybank akan menghantar kod pengesahan ke nombor telefon baharu bagi memastikan kesahihan nombor tersebut.

Tidak perlu risau, proses penukaran nombor telefon Maybank boleh dilakukan dengan pelbagai cara seperti melalui aplikasi Maybank, laman web rasmi Maybank, atau datang terus ke cawangan terdekat. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan langkah-langkah secara terperinci untuk setiap kaedah penggantian nombor telefon Maybank.

Oleh itu, bagi Anda yang ingin menukar nombor telefon di akaun Maybank anda, teruskan membaca artikel ini untuk mengetahui langkah-langkah yang perlu diambil dan mengemaskini nombor telefon Anda dengan mudah dan cepat.

Cara Tukar Nombor Telefon Maybank

Apa Itu TAC?

TAC (Transaction Authentication Code) bermaksud “Kod Pengesahan Transaksi” yang bermaksud Kod Pengesahan Transaksi. TAC ialah kod berangka yang dijana oleh bank dan dihantar ke telefon bimbit pelanggan atau peranti lain apabila membuat transaksi kewangan tertentu, seperti pembelian dalam talian atau transaksi melalui mesin ATM.

Fungsi utama TAC adalah untuk meningkatkan keselamatan transaksi kewangan dengan memastikan transaksi dijalankan oleh pemilik akaun yang sah. Selepas pelanggan menerima TAC, dia mesti memasukkan kod semasa membuat transaksi untuk membuktikan bahawa dia adalah orang yang benar-benar membuat transaksi

Pendaftaran Nombor Telefon Untuk Pertama Kali

Bagi Anda yang belum mendaftarkan nombor telefon anda dengan Maybank, berikut adalah langkah-langkah yang kami rumuskan untuk mendaftarkan nombor telefon Anda buat kali pertama:

 1. Pertama sekali, Anda perlu ke mana-mana cawangan Maybank untuk melakukan pendadftaran nombor telefon Anda.
 2. Setelah itu, Anda perlu melengkapkan borang Electronic Banking Services (EBS).
 3. Kemudian, sila Anda serahkan borang Anda kepada pegawai bank untuk tujuan pemprosesan.

Baca juga: Cara Bayar Kad Kredit guna Maybank2u.

Cara Tukar Nombor Telefon Maybank

Terdapat 2 cara yang boleh Anda ikuti untuk mengemaskini dan menukar nombor telefon iaitu di cawangan Maybank dan melalui ATM Maybank.

A. Cara Tukar Nombor Telefon Maybank melalui Cawangan Maybank

Ikuti langkah di bawah untuk cara tukar nombor telefon Maybank Anda melalui cawangan Maybank:

 1. Pertama, Anda harus ke cawangan Maybank yang terdekat.
 2. Setelah Anda tiba di cawangan tersebut, maka Anda perlu ke kaunter dan minta borang permohonan untuk menukar nombor telefon bimbit Anda.
 3. Seterusnya, isi dan lengkapkan borang permohonan tersebut.
 4. Kemudian, apabila sudah selesai Anda perlu menyerahkan borang tersebut kepada kakitangan Maybank.
 5. Selesai, untuk cara tukar nombor telefon Maybank melalui cawangan Maybank.

Baca juga: Cara Mohon Moratorium Maybank.

B. Cara Tukar Nombor Telefon Maybank melalui ATM Maybank

Ikuti langkah di bawah untuk cara tukar nombor telefon Maybank anda melalui ATM Maybank:

 1. Pertama sekali, Anda harus ke mesin ATM yang berdekatan dengan kawasan tempat tinggal anda.
 2. Setelah itu, masukkan Kad ATM anda ke dalam ruangan yang disediakan.
 3. Kemudian, sila masukkan Nombor PIN anda.
 4. Seterusnya, pada paparan Menu Utama, Anda harus pilih Maybank2u.
 5. Lalu, Anda harus memilih Phone Banking dan kemudian klik pada ATM SMS Alerts.
 6. Berikutnya, Anda klik pada kemas kini M2U TAC Mobile dan tekan Update M2U TAC Mobile.
 7. Kemudian, sila Anda daftarkan nombor telefon anda yang baru ke dalam ruangan yang disediakan.
 8. Selesai, cara tukar nombor telefon Maybank melalui ATM Maybank.

Baca juga: Cara Apply Kad Kredit Maybank Islamic.

Cara Tukar Password / Kata Laluan Maybank2u

Jika Anda berasa tidak selamat dan ingin mengemaskini kata laluan perbankan internet Maybank2u anda, Anda boleh menonton video di bawah untuk langkah mudah.

Maklumat Lanjut Maybank

Anda boleh mendapatkan maklumat lanjut tentang cara tukar nombor telefon Maybank dan maklumat berkaitan Maybank di laman web rasmi Maybank. Di laman web ini, anda boleh mengakses panduan dan artikel berkaitan produk dan perkhidmatan Maybank, serta maklumat hubungan untuk perkhidmatan pelanggan Maybank.

Anda juga boleh mengunjungi cawangan Maybank terdekat untuk mendapatkan bantuan terus daripada pegawai perkhidmatan pelanggan Maybank. Selain itu, Maybank juga mempunyai media sosial rasmi, seperti Facebook dan Twitter, yang boleh diakses untuk mendapatkan maklumat terkini berkaitan Maybank.

Berikut ialah alamat laman web rasmi Maybank Malaysia, nombor telefon, media sosial dan e-mel:

 1. Laman Web Rasmi Maybank Malaysia: www.maybank2u.com.my
 2. Nombor Telefon Perkhidmatan Pelanggan Maybank Malaysia:
  • Domestik: 1-300-88-6688 (24/7)
  • Luar negara: +603-7844 3696 (24/7)
 3. Media Sosial Maybank Malaysia:
  • Facebook: www.facebook.com/maybank
  • Twitter: www.twitter.com/maybank
  • Instagram: www.instagram.com/maybank.my
  • YouTube: https://www.youtube.com/@maybankvideos
 4. E-mel Perkhidmatan Pelanggan Maybank Malaysia: [email protected]

Anda boleh menghubungi nombor telefon perkhidmatan pelanggan Maybank atau e-mel untuk mendapatkan bantuan atau maklumat lanjut mengenai produk dan perkhidmatan Maybank. Sementara itu, media sosial Maybank boleh diakses untuk mendapatkan maklumat terkini, promo dan petua kewangan yang berguna.

Dalam artikel ini, langkah-langkah untuk cara tukar nombor telefon Maybank yang didaftarkan ke akaun Maybank telah dijelaskan. Dengan mengikut garis panduan yang diberikan, Anda boleh menukar nombor telefon Anda dengan mudah dan memastikan maklumat hubungan Anda adalah terkini dan tepat. Jangan lupa untuk sentiasa menjaga kerahsiaan maklumat peribadi Anda dan melindungi akaun Maybank Anda daripada tindakan yang tidak diingini.

Jika Anda mempunyai pertanyaan lanjut atau memerlukan bantuan dalam menukar nombor telefon pada akaun Maybank Anda, jangan teragak-agak untuk menghubungi khidmat pelanggan Maybank melalui nombor telefon yang tertera di laman web rasmi atau datang terus ke cawangan Maybank terdekat. Kami berharap artikel ini berguna untuk Anda untuk mengurus maklumat hubungan dalam akaun Maybank Anda dengan betul. Terima kasih kerana membaca artikel ini.