Permohonan BSN Micro

Perniagaan kecil dan sederhana adalah asas kepada ekonomi negara kita. Namun, seringkali mereka mengalami cabaran dalam mendapatkan sumber kewangan untuk memperluaskan perniagaan mereka. Selain itu, impak wabak Corona Virus COVID19 yang melumpuhkan roda ekonomi.

Oleh itu, sebagai satu usaha untuk membantu golongan usahawan kecil dan sederhana, Bank Simpanan Nasional (BSN) memperkenalkan skim pinjaman mikro BSN PKS Prihatin.

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan tentang cara permohonan BSN Micro PKS Prihatin bagi membantu usahawan kecil dan sederhana untuk meningkatkan perniagaan mereka.

Cara Permohonan BSN Micro

Cara Permohonan BSN Micro

Jika Anda berminat untuk ajukan Permohonan BSN Micro, sila hubungi Eksekutif Pembiayaan Perniagaan BSN dan lengkapkan borang permohonan serta sertakan dokumen sokongan.

A. Kelayakan untuk Mohon Bantuan PKS Prihatin

Bank BSN telah menetapkan syarat dan kriteria kelayakan untuk memohon bantuan bantuan PKS Prihatin BSN Micro/i Kredit. Di bawah adalah beberapa syarat:

  1. Perusahaan Mikro (Milikan tunggal atau Enterprise, Perkongsian atau PLT, dan juga Sendirian Berhad).
  2. Perusahaan ini mestilah dimiliki oleh warganegara Malaysia sahaja.
  3. Perniagaan anda dijalankan secara sepenuh atau separuh masa.
  4. Perniagaan anda telah beroperasi tidak kurang daripada enam bulan.

Baca juga: Bantuan BSN PEMERKASA.

B. Cara Permohonan BSN Micro

PKS yang ingin memohon bantuan ini perlu melayari laman Facebook BSN untuk menyemak senarai maklumat pegawai BSN terdekat yang boleh dihubungi dan kelengkapan dokumen yang diperlukan.

  • Tempoh yang diambil untuk kelulusan permohonan adalah 6 hari bekerja selepas borang permohonan dan dokumen sokongan yang lengkap diterima.
  • Tarikh akhir permohonan BSN Micro/i Kredit Prihatin adalah sehingga 31 Disember 2020.

Nota: Klik sini untuk dapatkan senarai Eksekutif Pembiayaan Perniagaan BSN di seluruh negara. Sila klik pautan Eksekutif Pembiayaan Perniagaan BSN di seluruh negara untuk mengemukakan permohonan bantuan PKS Prihatin BSN Micro.

C. Semak Lokasi Pegawai BSN

Anda akan mendapati lebih mudah untuk berurusan dengan pegawai BSN yang pejabatnya lebih dekat dengan tempat tinggal anda. Negeri dan wilayah terpilih di Malaysia adalah seperti berikut:

1. Sabah dan Sarawak

Jika Anda berada di lokasi Borneo (Kalimantan), Anda boleh cuba memohon bantuan PKS Prihatin BSN Micro di pejabat terdekat seperti senarai di bawah:

Sarawak Kuching, Sibu, Bintulu, Miri, Samarahan. Kapit, Limbang, Mukah, Sri Aman, Sarikei, Betong
Sabah Kota kinabalu, Tawau, Sandakan, Pantai Timur Sabah Termasuk: Kudat Kota Marudu, Pitas, Beluran, Sandakan, Kinabatangan, Lahad Datu, kunak, Semporna

2. Selangor dan Kuala Lumpur

Jika Anda berada di lokasi Selangor dan Kuala Lumpur, Anda boleh cuba memohon bantuan PKS Prihatin BSN Micro di pejabat terdekat seperti senarai di bawah:

Selangor dan Kuala Lumpur Shah Alam, Tanjung Karang, Kajang, Puchong, Bukit Tinggi, Klang

3. Selatan

Jika Anda berada di Selatan, Anda boleh cuba memohon bantuan PKS Prihatin BSN Micro di pejabat terdekat seperti senarai di bawah:

Negeri Sembilan Seremban, Seremban 2, Port Dickson, Bahau, Lukut, Rantau, Rembau, Mantin, Nilai, Senawang, Tampin, Gemenchec, Kuala pilah, Gemas
Melaka Bandaraya Melaka, Alor Gajah, Jasin
Johor Johor Bahru, Pasir Gudang, Pontian, Kulai, Kota Tinggi, Batu Pahat, Segamat, Muar, Nusajaya, Benut, Kluang

3. Utara

Jika Anda berada di Utara, Anda boleh cuba memohon bantuan PKS Prihatin BSN Micro di pejabat terdekat seperti senarai di bawah:

Pulau Pinang Pulau Pinang, Perda, Kepala Batas
Perak Ipoh, Taiping, Kuala Kangsar, Parit Buntar, Teluk Intan, Sitiawan, Meru Raya, Kampar, Slim River, Bagan Datuk, Tapah
Kedah Alor Setar, Aman Jaya, Sungai Petani, Kulim, Jitra, Kota Sarang Semut, Pokok Sena, Perlis
Kangar

4. Pantai Timur

Jika Anda berada di kawasan Pantai Timur, Anda boleh cuba memohon bantuan PKS Prihatin BSN Micro di pejabat terdekat seperti senarai di bawah:

Terengganu Kuala Terengganu, Jerteh, Dungun, Besut, Setiu, Kuala Nerus
Pahang Kuantan, Temerloh, Bentong, Karak, Pekan, Muadzam, Rompin, Raub, Lipis
Kelantan Kota Bharu, Pasir Puteh, Tumpat, Kuala Krai, Machang, Pengkalan Chepa, Gua Musang, Kok Lanas, Wakaf Bharu, Rantau Panjang, Jeli, Pasir Mas, Kubang Kerian

Nota: Senarai tempat untuk memohon PKS Prihatin BSN Micro kali terakhir dikemas kini pada 7 April 2020.

D. Dokumen Sokongan Bantuan PKS Prihatin

Selepas Anda menghubungi pegawai BSN seperti di atas, sila lengkapkan borang permohonan. Anda juga dikehendaki menyertakan dokumen sokongan seperti di bawah:

  • Sijil Pendaftaran Syarikat dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).
  • Salinan Kad Pengenalan semua Pengarah bagi syarikat Sdn Bhd; Pemilik Tunggal bagi syarikat Milikan Tunggal atau Enterprise ; dan Rakan Kongsi bagi syarikat PLT.
  • Penyata Akaun Bank Syarikat untuk 3 bulan terkini.
  • Lain-lain dokumen sekiranya diperlukan.

Baca juga: Semakan Nombor Akaun BSN.

Maklumat Lanjut

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai BSN Micro/i Kredit Prihatin dan perkara lain berkenaan produk perkhidmatan daripada BSN, sila rujuk maklumat berikut:

No. Cara Hubungi
1 Hotline 1300-88-1900
2 Laman Sosial Facebook Rasmi BSN Malaysia
3
Portal Rasmi
BSN Micro-i Kredit Prihatin (Islamik)
BSN Micro Kredit Prihatin (Konvensional)

Kesimpulannya, Permohonan BSN Micro PKS Prihatin adalah satu langkah penting yang boleh membantu usahawan kecil dan sederhana dalam meningkatkan perniagaan mereka dan usaha mengurangkan kesan wabak Corona Virus COVID19 yang telah melumpuhkan pertumbuhan ekonomi.

Dengan mengikuti langkah-langkah yang betul dan memenuhi kriteria yang ditetapkan, peluang untuk mendapatkan kelulusan adalah tinggi. Oleh itu, jangan ragu untuk memohon pinjaman mikro BSN PKS Prihatin bagi memperkasa perniagaan anda.