Semakan Baki Pinjaman PTPK Online

Jika Anda adalah pelanggan Pinjaman Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK), mengetahui berapa banyak baki pinjaman atau tunggakan pinjaman yang Anda ada adalah sangat penting. Jadi Anda tahu bila pembayaran Anda akan selesai atau dibayar.

Namun, buat masa ini ramai yang tidak tahu cara menyemak baki pinjaman PTPK terkini secara online.

Cara menyemak baki pinjaman PTPK secara online adalah sangat mudah dan cekap. Anda hanya perlu menyediakan beberapa perkara, seperti ID, e-mel dan telefon bimbit.

Di sini kami akan cuba kongsikan langkah-langkah cara mudah semakan baki pinjaman PTPk online untuk Anda.

Semakan Baki Pinjaman PTPK Online

Profil Ringkas PTPK

Skills Development Fund Corporation (Bahasa Melayu: Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran) yang biasa dikenali dengan akronim PTPK ialah sebuah Badan Berkanun Malaysia di bawah Kementerian Sumber Manusia.

Fungsi utamanya ialah menyediakan pinjaman latihan kemahiran kepada individu seperti pelajar lepasan sekolah dan lain-lain yang berminat untuk menyertai latihan kemahiran di Penyedia Latihan Awam (PLA) dan Penyedia Latihan Swasta (PLS) yang ditugaskan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran dan berdaftar dengan PTPK.

Latihan kemahiran ini terbuka kepada pelatih yang ingin mengambil bahagian dalam program latihan Diploma Kemahiran Malaysia (DKM), Diploma Kemahiran Lanjutan Malaysia (DLKM) dan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM).

Tujuan

 • Menambah baik kelayakan pekerja dengan menjalani latihan semula (Reskilling).
 • Meningkatkan kelayakan pekerja dengan mengadakan latihan kemahiran baharu bagi menyokong kemahiran sedia ada (Multiskilling).
 • Meningkatkan kelayakan pekerja dengan mengadakan latihan kemahiran untuk meningkatkan tahap (Upskilling).
 • Meningkatkan kelayakan pekerja dengan menyertai latihan kemahiran untuk mendapatkan pensijilan pengetahuan dan pengalaman kerja.

Visi

 • Menjadi pembiaya utama latihan kemahiran negara.

Misi

 • Untuk menyediakan dan mengurus dana latihan kemahiran yang berterusan dengan berkesan dan cekap.

Objektif

 • Menyediakan pembiayaan tahunan yang mencukupi untuk membiayai latihan kemahiran dan mengutip bayaran balik mengikut jadual.

Rujukan

Pautan luar

Semakan Baki Pinjaman PTPK Online

Semakan baki pinjaman PTPK secara online sangat mudah. Bagi Anda yang pertama kali menggunakan perkhidmatan ini, Anda boleh mengikut arahan A. Semakan Baki Pinjaman PTPK Online (Kali Pertama/Baru Daftar) dan bagi Anda yang akaunnya sudah berdaftar dengan PTPK, sila gunakan arahan B. Semakan Baki Pinjaman PTPK Online (Sudah Berdaftar).

A. Semakan Baki Pinjaman PTPK Online (Kali Pertama/Baru Daftar)

Anda boleh menggunakan telefon atau komputer riba Anda untuk menyemak secara online, berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Lawati pautan web rasmi PTPK di http://apps1.ptpk.gov.my/penyataonline/login.php
 2. Kemudian, masukkan Kad Pengenalan dan Kata Laluan.
 3. Setelah itu, Anda harus email terlebih dahulu Nombor Kad Pengenalan dan Nama Peminjam ke alamat email [email protected] dengan subject Memohon Kata Laluan.
 4. Anda juga dapat melakukan perkara sama dengan menghantar mesej Messenger ke pihak PTPK di Facebook mereka iaitu Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK)-Pinjaman Tabung Kemahiran.
 5. Hal ini supaya Anda dapat Kata Laluan (Password) untuk Login ke laman web ini.
 6. Panduan ini tersedia sebagai maklumat di bawah ruangan Login Anda boleh rujuk pada bila-bila masa.
 7. Anda boleh cuba masukkan nombor akaun pinjaman Anda. Jika Anda masih belum mendapat sebarang respon dari PTPK mengenai kata laluan,
 8. Seterusnya, jika Password telah diberikan, Anda boleh teruskan cara ini.

Baca juga : Semakan Penyata Gaji Secara Online.

B. Semakan Baki Pinjaman PTPK Online (Sudah Berdaftar)

Jika Anda sudah berdaftar dalam program PTPK, sudah tentu Anda ingin tahu berapa baki pinjaman PTPK Anda. Berikut adalah langkah-langkah Semakan Baki Pinjaman PTPK Online:

 1. Pertama sekali, sila Anda layari laman web rasmi PTPK online di ptpk.gov.my
 2. Kemudian, masukkan No Kad Pengenalan dan Kata Laluan, setelah itu klik Masuk.Semakan Baki Pinjaman PTPK Online (Langkah 1)
 3. Seterusnya, sila Anda klik No Akaun.Semakan Baki Pinjaman PTPK Online (Langkah 2)
 4. Selepas itu, Maklumat baki pinjaman PTPK Anda akan terlihat secara butiran.Semakan Baki Pinjaman PTPK Online (Langkah 3)
 5. Selesai.

Nota : Apabila Anda memasukkan ID (nombor kad ID), pastikan medan kata laluan 11/22334 (Nombor akaun) juga berdekatan dengan medan tersebut.

Lupa Kata Laluan PTPK

Selepas mempunyai akaun di PTPK dan boleh mengakses web untuk menyemak baki pinjaman, kadangkala ramai pelanggan terlupa kata laluan semasa menyemak baki.

Bagi Anda yang mungkin terlupa kata laluan akaun PTPK Anda, berikut adalah langkah-langkah untuk mendapatkan kata laluan PTPK Online Anda:

1. Melalui Emel

 • Untuk mendapatkan kata laluan PTPK, sila hantar e-mel yang mengandungi data nombor kad pengenalan peminjam dan nama peminjam ke alamat e-mel: [email protected]
 • Selepas Anda menghantar e-mel tersebut, PTPK akan segera membalas e-mel yang Anda hantar berserta maklumat kata laluan.

2. Melalui SMS

Anda juga boleh menggunakan kaedah kedua iaitu dengan menghantar SMS dengan format seperti di bawah:

 • SMS dengan format: PTPK AKAUN [No Kad Pengenalan] hantar ke 15888.
 • Contoh : PTPK AKAUN 1234567890 ke 15888.

Baca juga : Semak Status Pinjaman TEKUN Nasional.

Kaedah Bayaran Balik

 • Kaunter bayaran di Ibu pejabat Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran, Pejabat Pos, BSN dan Bank Rakyat.
 • Pembayaran secara Perbankan Internet: Pos Malaysia, cimbclicks, maybank2u, iRakyat.
 • Pembayaran secara Pos atas nama Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran melalui kiriman wang pos/ draf bank/ Banker Cheque dan dialamatkan kepada: Ketua Eksekutif, Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran, Kementerian Sumber Manusia, Tingkat 15,16,17,18,19 dan 27, Menara Dato’ Onn, Putra World Trade Centre, No 45 Jalan Tun Ismail, 50480 Kuala Lumpur.

Nota :

√ Anda boleh menghubungi Customer Service Line PTPK di line 03 40476000 atau di line 03 404762000 jika ada pertanyaan lanjut.

√ Atau layari www.ptpk.gov.my atau e-mel [email protected].

itu adalah maklumat tentang semakan baki pinjaman PTPK online yang boleh kami kongsikan dengan Anda.