Tempoh Transfer Duit Berlainan Bank

Dalam era yang maju dalam dunia perbankan, semakin ramai orang menggunakan perkhidmatan transfer duit dari satu bank ke bank yang lain, sama ada antara bank atau antara bank yang berbeza. Boleh dikatakan pada masa ini majoriti rakyat Malaysia mempunyai akaun bank.

Terdapat banyak aktiviti transfer duit/pemindahan wang, yang pertama ialah transfer duit sendiri ke akaun sendiri di bank yang sama, transfer duit ke akaun pihak lain di bank yang sama, dan yang terakhir adalah dari akaun kita sendiri ke akaun lain di sebuah bank yang berbeza.

Apabila transfer duit ke destinasi bank yang sama dan bank yang berbeza mempunyai tempoh penghantaran yang berbeza.

Dalam perkara berikut, kami akan membincangkan tempoh transfer duit berlainan bank untuk Anda ketahui.

tempoh transfer duit berlainan bank pic

Tempoh Transfer Duit Berlainan Bank

Tempoh transfer duit berlainan bank memiliki masa penghantaran yang berbeza-beza, ini disebabkan oleh beberapa faktor yang mempengaruhi.

Sebab Transfer Duit Berlainan Bank Lama

tempoh transfer duit berlainan bank (pict 1)

Sebab transfer duit dari pelbagai bank seperti Maybank, CIMB, atau BSN tidak sampai dengan cepat bukan kerana kesilapan. Tetapi itulah sistemnya. Perlu diingat bahawa apabila Anda transfer duit antara bank melalui perbankan internet terdapat dua jenis pemindahan, iaitu ke akaun bank lain dan interbank giro transfer atau (IBG). Lihat jadual di bawah:

FUNDS TRANSFER FUNDS RECEIVE REFUND
DAY TIME DAY TIME DAY TIME
  • Business Day (Monday to Friday)
Before 5.00 am Same Day 11.00 am Same Day 5.00 pm
5.01 am – 8.00 am Same Day 2.00 pm Same Day 8.20 pm
8.01 am – 11.00 am Same Day 5.00 pm Same Day 11.00 pm
11.01 am – 2.00 pm Same Day 8.20 pm Next Business Day 11.00 am
2.01 pm – 5.00 pm Same Day 11.00 pm Next Business Day 11.00 am
After 5.00 pm Next Business Day 11.00 am Next Business Day 5.00 pm
  • Non-Business Day in Federal Territory
Next Business Day 11.00 am Next Business Day 5.00 pm

Note: Caj Transfer Interbank Giro (IBG) adalah lebih tinggi daripada Instant Transfer (antara bank) bergantung kepada bank, biasanya antara RM0.5 – RM2.

tempoh transfer duit berlainan bank (pict 2)

Baca juga artikel lain tentang: Transfer duit dari luar negara ke Malaysia.

Jadi sekarang sudah jelas, mengapa transfer duit ke bank yang berbeza tidak masuk serta-merta. Sebabnya ada faktor masa kerja atau boleh jadi sebab lain-lain.

Walau bagaimanapun, jika transfer duit mengambil masa lebih daripada tiga hari, sila hubungi bank yang Anda gunakan melalui telefon/pusat pelanggan (customer center) untuk bertanya tentang perkembangan transaksi pemindahan wang yang telah Anda hantar.

Menurut sesetengah orang, transfer duit menggunakan ATM boleh menjadi sangat cepat berbanding menggunakan perbankan internet. Walau bagaimanapun, jika Anda masih dikehendaki menggunakan perbankan internet dan mengharapkan pemindahan wang tiba dengan cepat, sila pindahkan pada hari kerja seawal mungkin.

Kerana transaksi Interbank Giro (IBG) hanya diproses pada hari bekerja dan waktu bekerja. Jika Anda memindahkan wang di luar hari perniagaan/hari kerja dan waktu bekerja seperti yang disenaraikan dalam jadual di atas, pemindahan wang Anda akan diproses pada hari bekerja berikutnya.

Jadi, jika Anda memindahkan wang melalui perbankan internet ke akaun bank lain pada waktu pagi pada hari kerja, transaksi akan diproses pada hari tersebut. Tetapi ia masih tidak boleh menjadi masa nyata (real time), biasanya Anda perlu menunggu 1-3 jam.

Baca juga: Beza Interbank Giro dan Instant transfer.

Itulah maklumat tentang tempoh transfer duit berlainan Bank yang boleh kami kongsikan.