Transfer Duit Dari Luar Negara Ke Malaysia

Jika Anda sedang mencari panduan tentang cara transfer duit dari luar negara ke Malaysia, maka artikel ini adalah untuk Anda. Kepelbagaian jenis perniagaan hari ini selepas perkembangan pesat teknologi dan melibatkan orang dari pelbagai bahagian dunia, memaksa seseorang untuk melakukan transaksi kewangan rentas sempadan.

Kiriman wang ke luar negara/antara negara kini sudah menjadi perkara biasa bagi kebanyakan orang terutamanya bagi mereka yang biasa dengan internet dan pelbagai perniagaan dalam talian (online).

Perkara ini telah menjadi satu keperluan yang perlu dilakukan demi kelancaran urusan perniagaan mereka. Untuk itu, pada kesempatan kali ini kami akan memberitahu anda cara-cara transfer duit dari luar negara ke Malaysia dan begitulah sebaliknya.

transfer duit dari luar negara ke malaysia

Transfer Duit Dari Luar Negara Ke Malaysia

Dalam artikel ini, terdapat sekurang-kurangnya 4 cara yang boleh anda gunakan semasa transfer duit dari luar negara ke Malaysia.

1. Transfer Wang Melalui Western Union (WU)

transfer duit dari luar negara ke malaysia 2

Cara pertama untuk transfer duit dari luar negara ke Malaysia dan begitu juga sebaliknya dari Malaysia boleh ke pelbagai negara iaitu melalui Western Union (WU).

Penghantaran melalui Western Union dianggap paling mudah dan paling disukai oleh pengguna perkhidmatan penghantaran di seluruh dunia. Ini kerana jangkauannya yang luas dan pantas, serta kos penghantaran yang agak murah berbanding kemudahan pemindahan wang yang lain.

Jika anda ingin memindahkan wang ke luar negara atau dari luar negara ke Malaysia melalui Western Union, berikut adalah langkahnya:

 1. Anda hanya perlu berkunjung ke ejen/pejabat terdekat anda.
 2. Bawa IC atau kad pengenalan anda, ini diperlukan untuk mengisi borang penyerahan.
 3. Sila isi dan lengkapkan borang permohonan dengan pengenalan diri dan data lain, pastikan anda mengisi borang permohonan dengan data yang betul.
 4. Serahkan borang permohonan kepada pegawai berkenaan.
 5. Selepas itu permohonan pindahan wang anda akan diproses.
 6. Setelah berjaya, anda akan diberitahu dan mendapat bukti transaksi penghantaran.

Baca juga artikel lain tentang: Tempoh transfer duit berlainan bank.

2. Transfer Wang Ke Malaysia Atau Luar Negara Melalui Bank

transfer duit dari luar negara ke malaysia 4

Cara kedua yang anda boleh pilih untuk menghantar wang dari luar negara ke Malaysia atau sebaliknya, ialah melalui pejabat bank.

 1. Anda perlu pergi ke pejabat bank terdekat yang akan anda pilih sebagai bank penghantar.
 2. Isikan beberapa data pada borang penghantaran. Anda memerlukan nombor akaun destinasi yang betul dan tepat, supaya transaksi pemindahan wang dapat berjalan dengan lancar.
 3. Pastikan anda mengisi semua data dengan betul, jika terdapat ruangan yang anda tidak faham, anda harus bertanya terus kepada pihak bank untuk mendapatkan arahan.
 4. Serahkan borang penghantaran kepada pekerja bank untuk diproses.
 5. Tunggu sehingga giliran anda diproses.
 6. Selesai, penghantaran anda telah berjaya diproses. Anda akan mendapat bukti transaksi.

3. Transfer Duit Ke Malaysia dan Luar Negara Melalui ATM

transfer duit dari luar negara ke malaysia 3

Cara ketiga yang boleh anda gunakan adalah melalui mesin ATM. Semasa menggunakan mesin ATM, berhati-hati untuk mengelak daripada menghantar ralat ke nombor akaun orang lain.

 1. Pergi ke mesin ATM terdekat anda.
 2. Lakukan langkah transaksi, pilih bahasa, masukkan PIN, pindahkan (transfer).
 3. Masukkan kod bank destinasi dan nombor akaun bank destinasi sebagaimana yang diminta pada skrin mesin ATM.
 4. Masukkan/taip jumlah wang yang ingin anda hantar.
 5. Klik Ok/Yes.
 6. Transaksi telah berjaya, jangan lupa simpan slip/resit pemindahan anda. Sebagai bukti jika pada bila-bila masa ralat transaksi berlaku dan untuk anda menghantarnya kepada penerima bahawa transaksi telah selesai.

Baca juga: Beza Interbank Giro dan Instant transfer.

4. Transfer Duit Ke Seluruh Dunia Melalui PayPal

transfer duit dari luar negara ke malaysia 5

Cara keempat untuk transfer duit dari luar negara ke Malaysia adalah melalui Paypal. PayPal adalah akaun maya (virtual account) yang dipercayai dan pada masa ini mempunyai beberapa kemudahan yang akan memudahkan pengguna membuat transaksi kewangan dengan cepat dan selamat serta bayaran yang dikenakan juga agak murah.

Jika anda ingin membuat transaksi melalui akaun PayPal, pertama anda dan penerima dana di luar negara mesti mempunyai akaun PayPal. Untuk membuat akaun PayPal, anda perlu mempunyai kad kredit sebagai alat pengesahan akaun.

Untuk memproses transaksi pemindahan wang menggunakan Paypal, anda hanya perlu memasukkan alamat e-mel destinasi. Anda boleh memindahkan melalui komputer, komputer riba atau telefon bimbit anda. Apabila anda ingin menghantar wang melalui akaun PayPal, anda mesti mempunyai dana dalam akaun tersebut.

Sementara itu, pada masa ini tiada bank tempatan di Malaysia yang membenarkan tambah nilai kredit PayPal. Untuk itu, anda memerlukan kad kredit sebagai alat pengesahan PayPal, supaya kad tersebut boleh menjadi sumber dana jika pada bila-bila masa akaun PayPal anda tidak mempunyai baki yang mencukupi untuk transaksi.

Tips Transfer Duit

Note: Anda perlu memastikan penerima bersetuju dan mengetahui kemudahan pemindahan wang yang anda pilih/gunakan, supaya transaksi dapat berjalan dengan lancar dan selamat.

Demikianlah artikel mengenai cara transfer duit dari luar negara ke Malaysia yang boleh kami kongsikan kepada anda.