Cara Mengetahui Kata Laluan WiFi Android & Laptop

Bagi Anda yang sedang mencari tutorial atau panduan cara mengetahui kata laluan Wifi android & laptop, maka artikel ini adalah untuk Anda.

Menggunakan sambungan WiFi ialah pilihan yang tepat untuk penstriman, muat turun, muat naik dan aktiviti di Internet yang memerlukan data internet yang besar.

Namun, apabila menggunakan sambungan Wifi, kadangkala kita terlupa kata laluan yang telah disambungkan atau belum disambungkan ke komputer, komputer riba atau peranti android.

Atas sebab itu, kami berkongsi artikel tentang cara mengetahui kata laluan WiFi bukan sahaja pada komputer riba atau komputer tetapi juga pada peranti Android.

Berikut adalah langkah-langkah cara mengetahui kata laluan Wifi Android & Laptop yang boleh Anda cuba.

cara mengetahui kata laluan wifi

Cara Mengetahui Kata Laluan WiFi Android & Laptop

Untuk cara mengetahui kata laluan WiFi Android & Laptop, Anda boleh menggunakan beberapa cara, baik dengan aplikasi dan melalui ciri terbina dalam pada Komputer Riba atau Laptop.

1. Cara Mengetahui Kata Laluan WiFi Android

Terdapat beberapa cara atau aplikasi yang boleh Anda gunakan untuk mengetahui kata laluan WiFi pada Android.

A. Cara Mengetahui Kata Laluan WiFi Android Menggunakan WiFi Master Key

Aplikasi Wifi Master

Dikenali sebagai aplikasi terbaik untuk mengetahui kata laluan Wifi, pada masa ini aplikasi WiFi Master Key telah dimuat turun oleh berjuta-juta pengguna di seluruh dunia.

 1. Pertama sekali, muat turun dan Pasang aplikasi Wifi Master Key dari Play Store.
 2. Lalu, buka aplikasi dan pilih opsyen “Lakukan Sekarang” jika semua maklumat mengenai Kunci WiFi Master telah dibaca.
 3. Kemudian, sila ketik butang “Hidupkan WiFi, imbas hotspot” (Anda juga boleh melalui tetapan dengan menghidupkan dari Wifi Off to On).
 4. Setelah itu, jika Key Master Wifi meminta akses supaya Anda boleh menghidupkan dan mematikan WiFi pada telefon bimbit Anda kemudian ketik “Allow Once/Izinkan Sekali”.
 5. Seterusnya, tap “Lakukan Sekarang”.
 6. Juga sila berikan kebenaran utama induk WiFi untuk mengakses lokasi peranti. Oleh itu, ia dikesan lebih cepat apabila terdapat sambungan Wifi di sekitar Anda.
 7. Kemudian, akan ada senarai sambungan internet dengan maklumat “Selamat, Sambungan Percuma, Sambung”. Kemudian, sila pilih Sambung untuk menyambung terus ke WiFi.
 8. Setelah itu, tunggu sehingga proses selesai dan nikmati WiFi secara percuma.
 9. Selesai.

Nota : Kami mengesyorkan Anda menyambungkan peranti dengan ikon biru berlabel Wifi dan disertakan dengan maklumat “Selamat“.

Panduan menggunakan WiFi Master Key Melalui Video.

Sekiranya Anda masih keliru, cuba ikuti panduan melalui video di bawah :

B. Cara Hack WiFi Android Menggunakan Aplikasi WiFi Test

Aplikasi Wifi Test

Aplikasi WiFi Test hanya boleh mengesan penghala WPS dengan ciri terhad. Tetapi ia cukup canggih untuk mengesan kata laluan wifi daripada telefon Android tanpa rooting.

 1. Pertama sekali, sila muat turun aplikasi WiFi Test dan jalankan aplikasi.
 2. Lalu, klik Nama WiFi yang disasarkan.cara hack Wifi di Android (guna Wifi Test 1)
 3. Kemudian, klik Start.cara hack Wifi di Android (guna Wifi Test 2)
 4. Setelah itu, mesej akan muncul di bahagian bawah aplikasi, Anda hanya perlu menunggu sekitar 2-6 detik.cara hack Wifi di Android (guna Wifi Test 3)
 5. Seterusnya, jika berjaya, pemberitahuan “Sambung Berhubungan” akan muncul seperti yang ditunjukkan di bawah. Anda boleh menggunakan Wifi seberapa banyak yang anda mahu.cara hack Wifi di Android (guna Wifi Test 4)
 6. Selesai.

C. WiFi Password Recovery

Wifi password recovery

Anda boleh menggunakan aplikasi ini apabila Anda telah menyambung ke WiFi atau Android tetapi terlupa kata laluan.

 1. Pertama sekali, muat turun aplikasi WiFi Password Recovery di PlayStore.
 2. Kemudian, pastikan Anda telah memberikan akses root kepada aplikasi ini.
 3. Seterusnya, sambungkan kata laluan WiFi secara automatik akan kelihatan.
 4. Selesai.

Baca juga : Cara Menyambungkan WIFI Mudah Berjaya.

2. Cara Mengetahui Kata Laluan WiFi Laptop

Terdapat beberapa cara atau aplikasi yang boleh Anda gunakan untuk mengetahui kata laluan WiFi pada Laptop.

A. Cari Kata Laluan WiFi dengan CMD pada Windows

CMD sendiri merupakan aplikasi lalai (default) Komputer riba atau Laptop yang boleh digunakan untuk banyak perkara, salah satunya adalah untuk mengetahui kata laluan WiFi.

Berikut ialah langkah panduan menggunakan CMD untuk mengetahui Kata Laluan WiFi:

 1. Pertama sekali, sila klik Logo permulaan pada keyboard, kemudian cari aplikasi Run dan klik. Anda juga boleh menekan butang Windows + R pada keyboard PC Anda.
 2. Lalu, ketik CMD dalam aplikasi Run dan OK. Kemudian CMD akan terbuka.Cara mengetahui kata laluan WiFi (guna CMD 1)
 3. Seterusnya, taip [netsh wlan show profiles] dalam baris CMD, kemudian tekan enter.Cara mengetahui kata laluan WiFi (guna CMD 2)
 4. Setelah itu, senarai wifi akan muncul yang boleh kita lihat kata laluan. Sila tentukan sasaran wifi Anda.
 5. Seterusnya, taipkan [netsh wlan show profiles “Nama Wifi” key=clear]. Contoh, 2malaysia.com akan mengetahui kata laluan dari wifi “hidup harus modal”.Cara mengetahui kata laluan WiFi (guna CMD 3)
 6. Setelah itu, kita dapat mengetahui kata laluan dalam baris “Key Content”. Dan kata laluannya ialah 35212001.
 7. Selesai.

Sekiranya Anda masih keliru dengan kaedah di atas, sila tonton video berikut supaya lebih mudah untuk Anda fahami:

Nota: Sekiranya Anda mencari kata laluan yang tidak menunjukan apa-apa pada menu Key Content, itu bermakna Wifi tidak menggunakan kata laluan (password). Jadi, Anda boleh mengklik butang Sambung Terus dan ia akan menyambungkan Anda ke WiFi secara automatik tanpa kata laluan.

B. Cara Mengetahui Kata Laluan Melalui PC/Komputer Riba

Kaedah cara mengetahui kata laluan WiFi ini telah ditemui secara tidak sengaja oleh Steube semasa menganalisis standard keselamatan WPA3.

Kaedah ini membolehkan hacker menyerang dengan memulihkan kata laluan masuk Prinsip Kunci (recover the Pre-shared Key PSK), yang membolehkan mereka untuk mengesan rangkaian WiFi.

Cara mengetahui kata laluan WiFi (guna PMKID)

Berikut ialah panduan cara mengetahui kata laluan WiFi dengan PMKID:

 1. Pertama, Anda boleh menggunakan alat seperti hcxdumptool (v4.2.0 atau versi diatasnya) untuk meminta PMKID dari sasaran untuk mengakses dan menerimanya sebagai fail/file.
 2. Lalu, gunakan alat hcxpcaptool, output (dalam format pcapng) bingkai boleh diubah kepada format hash yang diterima oleh Hashcat.
 3. Dan gunakan alat Hascat (v.4.2.0) sebagai alat retak kata laluan untuk mendapatkan kata laluan WPA PSK (Pre-Shared Key) dan Anda telah berjaya mengetahui password laluan WiFi.
 4. Selesai.

C. Gunakan Control Panel Untuk Mengetahui Kata Laluan WiFi

Mungkin Anda pernah mengalami, mempunyai sambungan WiFi di rumah tetapi Anda terlupa kata laluan, walaupun Anda berhasrat untuk berkongsi rangkaian internet melalui Wifi dengan rakan Anda.

Daripada menetapkan semula kata laluan penghala, lebih baik untuk melihat kata laluan WiFi disambungkan dengan cara yang lebih praktikal.

Anda boleh menggunakan ciri Control Panel pada peranti yang Anda gunakan. Kaedah ini boleh digunakan dalam Windows 7, Windows 8 dan Windows 10 :

 1. Pertama sekali, sila buka Control Panel dengan mengklik Mula (Start) dan pilih Control Panel.
 2. Setelah itu, menu Control Panel akan muncul, pilih Network and Internet.
 3. Lalu, butiran dari RNetwork and Internet akan muncul, klik Network and Sharing Center.Cara mengetahui kata laluan WiFi (melalui Control Panel 1)
 4. Di menu kiri, sila pilih urus Manage Wireless Networks.Cara mengetahui kata laluan WiFi (melalui Control Panel 2)
 5. Kemudian, Anda akan melihat senarai WiFi yang telah disambungkan ke komputer riba. Sila klik dua kali pada salah satu rangkaian WiFi yang dikehendaki, dan tab baru akan muncul seperti dibawah ini.
 6. Seterusnya, sila pilih tab Security dan checklist kotak Show Characters dan Anda akan mengetahui kata laluan WiFi pada komputer riba.Cara mengetahui kata laluan WiFi (melalui Control Panel 3)
 7. Selesai.

Baca juga : Panduan Cara Penyambungan Semula Astro.

Itulah panduan cara mengetahui kata laluan WiFi Android & Laptop yang boleh kami kongsikan dengan Anda.