Cara Penyambungan Semula Astro

Astro (MYX: ASTRO) ialah penyedia televisyen satelit dan radio berbayar pertama di Malaysia, tetapi telah berkembang ke Brunei dan Indonesia, di bawah pengelolaan All Asia Broadcast Centre (ABC) yang terletak di Bukit Jalil, Kuala Lumpur. Astro dimiliki sepenuhnya oleh MEASAT Broadcast Network Systems, di bawah rangkaian Astro Malaysia Holdings.

Dengan Astro kita boleh menikmati pelbagai siaran TV dan radio dengan kualiti gambar dan bunyi yang jelas, ditambah pula pada masa ini Astro sudah menggunakan gentian optik supaya siaran televisyen disalurkan dengan baik.

Astro adalah perkhidmatan yang berbayar. Sebagai pengguna Astro, apa yang perlu kita lakukan untuk sentiasa dapat menikmati perkhidmatan daripada Astro ialah membayar bil setiap bulan. Jika Anda lewat membayar bil Anda, sambungan Astro Anda akan terputus. Ini sudah tentu akan mengganggu aktiviti tontonan anda, untuk itu kami mengesyorkan Anda membuat pembayaran tepat pada masanya.

Namun, bagi Anda yang mungkin terputus talian Astro kerana kelewatan membayar bil, Anda tidak perlu risau. Kerana kami akan kongsikan cara penyambungan semula Astro yang boleh Anda cuba.

cara penyambungan semula astro pict

Cara-Cara Penyambungan Semula Astro

Pastikan Anda telah membayar bil Astro yang perlu dibayar dahulu jika ada, kemudian simpan bukti pembayaran/resit sebagai bukti sah anda telah membayar tunggakan tersebut. Dan berikut ialah sekurang-kurangnya 4 cara penyambungan semula Astro.

A. Cara Penyambungan Semula Astro Via SMS

Cara pertama yang boleh Anda cuba lakukan adalah melalui SMS. Dengan format SMS seperti di bawah:

  • Taip : ASTRO<space>RCO<space>AC<space>No Akaun dan hantar ke 66688.
  • Contoh: ASTRO RCO AC 081436547892 hantar ke 66688.

Selepas Anda selesai menghantar SMS, sila tunggu balasan daripada Astro. Biasanya pihak Astro akan membalas dengan memberitahu permohonan Anda (diproses/belum).

Baca juga: Cara tukar password Unifi terbaru.

B. Cara Penyambungan Semula Astro Via Panggilan Telefon

Cara kedua yang boleh Anda cuba ialah dengan menghubungi Astro melalui panggilan telefon 03-9543 3838 dan sampaikan hasrat Anda untuk menggunakan perkhidmatan Astro semula.

C. Cara Penyambungan Semula Astro Via Email

Cara seterusnya yang Anda boleh cuba ialah melalui e-mel.

  • Anda boleh menghantar emel ke alamat [email protected]
  • Isikan subjek “Astro Connection Application“.
  • Isi emel untuk menghantar butiran permohonan dan lampiran bukti pembayaran bil Astro terkini.

Baca juga: Cara menyambungkan Wifi.

D. Cara Penyambungan Semula Astro Via Facebook Dan Sosial Media Astro

cara penyambungan semula astro 2

Pertama Anda mesti mempunyai akaun media sosial seperti facebook, instagram, youtube, tik tok, twitter, whatsapp, linkedin. Selepas itu, sila komen / tulis mesej di menu peti masuk atau di ruangan mesej. Anda juga boleh menghantar permintaan di Help & Support Astro.

cara penyambungan semula astro (instagram)

Selepas Anda menghantar pesanan permintaan pengaktifan semula, selalunya dalam masa 3 jam sambungan Astro akan kembali aktif. Itulah beberapa cara penyambungan semula Astro yang boleh kami kongsikan dengan Anda. Sila baca juga artikel kami tentang cara bayar bil Astro.