Lesen Memandu Antarabangsa

Lesen Memandu ialah dokumen rasmi yang memberi kuasa kepada seseorang untuk mengendalikan kenderaan bermotor seperti motosikal, kereta, lori atau bas.

Peraturan Lesen Memandu adalah berbeza mengikut negara; ada negara yang mewajibkan pemandu lulus ujian memandu sebelum lesen memandu dikeluarkan manakala ada juga negara yang mewajibkan pemandu mendapatkan Lesen Memandu sebelum mula memandu.

Terdapat beberapa kelas Lesen Memandu mengikut jenis kenderaan. Tahap kesukaran ujian memandu juga berbeza mengikut tahap penguatkuasaan serta beberapa faktor lain seperti umur dan tahap serta tempoh latihan yang diperlukan.

Dengan memiliki lesen ini, Anda telah diiktiraf sebagai pemandu yang mahir supaya Anda boleh memandu kenderaan bermotor Anda dengan selamat terutama di lebuh raya.

Bagi Anda yang berminat atau memang mempunyai hobi melancong darat antara negara, sewa kenderaan dan pandu kenderaan sendiri di negara lain. Cara untuk mendapatkan Lesen Memandu ini boleh dikatakan sangat mudah dan cepat.

Untuk memohon Lesen Memandu Antarabangsa, Anda tidak perlu mengambil ujian teori atau praktikal, kerana Anda hanya perlu melengkapkan dokumen yang diperlukan.

Untuk bentuknya sendiri, Lesen Memandu Antarabangsa ini berbeza dengan Lesen Memandu standard di Malaysia. Lesen Memandu Antarabangsa yang dikeluarkan oleh kerajaan Malaysia mempunyai bentuk seperti Buku Permit berwarna coklat/kuning.

lesen memandu antarbangsa pic

Kelayakan Permohonan Lesen Memandu Antarabangsa

Berikut adalah senarai kelayakan yang Anda mesti miliki sebelum memohon Lesen Memandu Antarabangsa:

 • Anda mempunyai lesen memandu kompeten (CDL) yang masih berkuatkuasa melebihi 1 tahun.
 • Tempoh International Driving Permit (IDP) adalah 1 tahun sahaja.
 • Anda tidak tidak disenaraihitamkan.

Nota: Jika Anda disenaraihitamkan, Anda tidak dibenarkan membuat lesen ini. Pegawai JPJ akan melihat sejarah data Anda pada komputer atau pusat data.

Baca juga : Cara Mohon Lesen Memandu yang Hilang.

Dokumen Yang Diperlukan

Berikut adalah beberapa dokumen yang perlu Anda sediakan dan serahkan serta sediakan wang untuk membayar yuran/kos membuat Lesen Memandu Antarabangsa.

 • Salinan kad pengenalan x 1.
 • Salinan lesen memandu x 1.
 • Gambar berukuran pasport x 1.
 • Membawa wang RM150 hingga RM200.

Baca juga : Cara Dapatkan Lesen Memandu Tanpa Test JPJ.

Cara Mohon Lesen Memandu Antarabangsa

Portal Rasmi Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Malaysia
Portal Rasmi Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Malaysia

Langkah seterusnya setelah mengetahui syarat-syarat yang perlu dilengkapkan dan dibawa ialah, Anda boleh datang terus ke pejabat JPJ berhampiran untuk membuat Lesen Memandu Antarabangsa.

Pastikan juga kelayakan dan dokumen yang diperlukan tersedia, kemudian sila ikuti langkah di bawah:

 1. Pertama sekali, sila Anda pergi ke JPJ terdekat.
 2. Kemudian, Anda ambil nombor giliran.
 3. Lalu, sila tunggu nombor Anda dipanggil, kemudian serahkan semua dokumen yang diperlukan.
 4. Setelah itu, sila Anda tunggu sekitar 5 minit, pegawai kat kaunter keluarkan buku permit yang akan di cop, tampal gambar dan ambil duit RM150.
 5. Seterusnya, sila Anda tanda tangan Lesen Memandu tersebut.
 6. Selesai.

Semasa proses permohonan lesen memandu Antarabangsa di JPJ, biasanya pegawai JPJ akan bertanyakan tujuan atau destinasi negara dan keperluan ke luar negara.

Nota: Lesen memandu Antarabangsa atau Lesen Memandu IDP hanya berlaku/valid/sah selama 1 tahun sahaja. Sekiranya ia telah tamat tempoh, anda perlu menciptanya semula dengan mengikuti proses seperti di atas.

Baca juga : Renew Lesen Memandu Online.

Itulah panduan cara memohon lesen memandu antarabangsa di Malaysia yang boleh kami kongsikan dengan Anda.