Renew Lesen Memandu Online

Lesen Memandu ialah dokumen rasmi yang memberi kuasa kepada seseorang untuk mengendalikan kenderaan bermotor seperti motosikal, kereta, lori atau bas.

Peraturan Lesen Memandu adalah berbeza mengikut negara; ada negara yang mewajibkan pemandu lulus ujian memandu sebelum lesen memandu dikeluarkan manakala ada juga negara yang mewajibkan pemandu mendapatkan Lesen Memandu sebelum mula memandu.

Terdapat beberapa kelas Lesen Memandu mengikut jenis kenderaan. Tahap kesukaran ujian memandu juga berbeza mengikut tahap penguatkuasaan serta beberapa faktor lain seperti umur dan tahap serta tempoh latihan yang diperlukan.

Setiap pemandu kenderaan bermotor di Malaysia, baik beroda dua mahupun beroda empat, berumur 17 tahun ke atas diwajibkan memiliki Lesen Memandu.

Lesen Memandu mempunyai tempoh aktif dan mesti diperbaharui sebelum tempoh aktifnya tamat. Jika Anda lewat memperbaharui Lesen Memandu Anda, Anda akan dikenakan denda mengikut peraturan berkanun.

Jadi amat penting Anda menyemak tarikh luput Lesen Memandu Anda supaya Anda tahu bila Lesen Memandu Anda telah tamat tempoh dan boleh memperbaharuinya dengan segera.

Dan berita baiknya, kini Anda tidak perlu beratur panjang di JPJ untuk Renew Lesen Memandu Online, kerana Anda boleh Renew Lesen Memandu secara online.

renew lesen memandu online

Denda Lewat Perbaharui Lesen Memandu

Berikut ialah senarai maklumat mengenai bayaran lewat bagi pembaharuan lesen memandu:

TEMPOH HARGA
1 Tahun RM30
2 Tahun RM60
3 Tahun RM90
4 Tahun RM120
5 Tahun RM150

Renew Lesen Memandu Online

Anda boleh memperbaharui Lesen Memandu Anda secara online di portal mySIKAp dan MEYG.

A. Cara Renew Lesen Memandu Online Guna mySIKAP

Platform Digital JPJ (mySIKAP)
Platform Digital JPJ (mySIKAP)

Untuk memperbaharui lesen memandu secara online bisa melalui mySIKAp, sila daftar terlebih dahulu di portal mySIKAP. Jika pendaftaran berjaya, ikuti langkah di bawah:

 1. Pertama sekali, sila buka laman portal mySIKAP.
 2. Lalu, klik Tab/Menu Lesen Memandu.
 3. Kemudian, klik Pembaharuan Lesen Memandu.
 4. Setelah itu, skrin Permohonan Pembaharuan Lesen akan dipaparkan, sila Anda klik Jenis Lesen dan Tempoh melalui drop down list. Klik Cari.
 5. Seterusnya, maklumat detail lesen akan dipaparkan, sila Anda klik Bayar untuk meneruskan transaksi.
 6. Sila Anda pilih kaedah pembayaran yang Anda mahu. Klik Bayar.
 7. Seterusnya, klik Teruskan untuk meneruskan transaksi mengikut kaedah pembayaran yang Anda pilih.
 8. Selesai.

Baca juga : Cara Dapatkan Lesen Memandu Tanpa Test JPJ.

B. Cara Renew Lesen Memandu Online Guna MYEG

Laman Web Rasmi MEYG
Laman Web Rasmi MEYG

Untuk memperbaharui Lesen Memandu Anda secara online melalui MYEG, sila daftar di portal MYEG terlebih dahulu. Sekiranya pendaftaran berjaya, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Pertama sekali, sila Log masuk MYEG.
 2. Lalu, pilih Jabatan Pengangkutan Jalan.
 3. Kemudian, pilih Driving License Renewal.
 4. Setelah itu, masukkan maklumat Anda seperti No KP, Kategori, Tarikh Luput, Tempoh Pembaharuan, No Telefon Bimbit, Email dan Kaedah Pengambilan.
 5. Seterusnya, sekiranya semua maklumat tersebut telah Anda isi, sila klik Submit/Hantar.
 6. Kemudian, maklumat yang sebelumnya Anda isi akan dipaparkan untuk tujuan pengesahan, dan Anda telah pastikan bahawa data tersebut betul. Jika terdapat kesalahan, sila klik Back/Kembali. Jika tidak ada, sila klik Proceed/Teruskan.
 7. Sila Anda pilih kaedah pembayaran yang Anda mahukan. Jika mahu melakukan pembayaran melalui online banking sila Anda pilih Other Payments.
 8. Seterusnya, senarai bank yang menyokong pembayaran MYEG iaitu AMBank, HLB, RHB, Maybank2u, Bank Islam, CIMB dan bank lain-lain.
 9. Cara Bayar Denda Lesen Memandu Tamat Tempoh
 10. Jika pembayaran Anda telah berjaya, Anda akan menerima pengesahan bayaran oleh MYEG untuk pembaharuan lesen memandu Anda.
 11. Setelah itu, Anda akan menerima lesen memandu baru dalam masa 1-2 hari bekerja.
 12. Seterusnya, sekiranya lesen memandu baru belum Anda terima lebih dari 3 hari, sila Anda hubungi nombor 03-7801 8888 atau email di [email protected] untuk menanyakan status lesen memandu Anda.
 13. Selesai.

Menggunakan perkhidmatan di atas untuk memperbaharui Lesen Memandu Anda memang mengambil sedikit masa, tetapi sebaliknya Anda tidak perlu beratur panjang di JPJ.

Baca juga : Cara Mohon Lesen Memandu Hilang.

FAQ’s

1. Bagaimanakah Cara untuk Memperbaharui Lesen Memandu yang Telah Tamat Tempoh Lebih Dari 1, 2, 3, 4, 5 Tahun?

Jawab: Anda boleh membuat atau memperbaharui Lesen Memandu Anda yang telah tamat tempoh secara online atau dengan datang sendiri ke Pejabat JPJ Negeri/Cawangan.

2. Lesen Apa Sahaja yang Boleh Diperbaharui Secara Online?

Jawab: Lesen CDL, IDP, VDL dan PDL boleh diperbaharui secara online.

3. Bagaimanakah Cara Saya Memperbaharui Lesen Memandu Saya Secara Online Jika Saya Berada di Luar Negara?

Jawab: Semasa Anda berada di luar negara, Anda masih boleh memperbaharui Lesen Memandu Anda secara online. Walau bagaimanapun, Kad Lesen Memandu masih akan dihantar ke alamat rumah Anda.

Baca juga : Panduan Cara Mohon Lesen Memandu Antarbangsa.

Itulah panduan langkah demi langkah tentang cara renew Lesen Memandu online.