Lesen Memandu Hilang

Lesen Memandu ialah dokumen rasmi yang memberi kuasa kepada seseorang untuk mengendalikan kenderaan bermotor seperti motosikal, kereta, lori atau bas.

Peraturan Lesen Memandu adalah berbeza mengikut negara; ada negara yang mewajibkan pemandu lulus ujian memandu sebelum lesen memandu dikeluarkan manakala ada juga negara yang mewajibkan pemandu mendapatkan Lesen Memandu sebelum mula memandu.

Terdapat beberapa kelas Lesen Memandu mengikut jenis kenderaan. Tahap kesukaran ujian memandu juga berbeza mengikut tahap penguatkuasaan serta beberapa faktor lain seperti umur dan tahap serta tempoh latihan yang diperlukan.

Lesen Memandu ini sangat penting, kerana ia adalah salah satu tanda pengenalan wajib yang wajib Anda bawa ketika menunggang motosikal, kereta atau mungkin bas.

Anda akan menerima penalti/panggilan yang akan Anda terima jika Anda terlupa membawa atau kehilangan Lesen Memandu Anda.

Lebih-lebih lagi, jika Anda ditangkap oleh polis trafik dan ternyata Anda tidak membawa atau tidak mempunyai Lesen Memandu, Anda akan dikenakan sekatan dan membayar denda.

Tiada siapa yang mahu kehilangan Lesen Memandu tetapi ramai yang kehilangan Lesen Memandu kerana kes jenayah atau dompet/beg Anda hilang, jika Anda kehilangannya, jangan risau.

Sama seperti mengemas kini Lesen Memandu dan mencipta Lesen Memandu baharu, terdapat yuran yang Anda perlu bayar dan dokumen untuk penggantian Lesen Memandu hilang.

lesen memandu hilang

Dokumen Sokongan

Terdapat beberapa dokumen yang perlu Anda sediakan sebagai sokongan untuk mendapatkan Lesen Memandu gantian di JPJ.

 • Isi borang permohonan penggantian lesen (JPJ L1) di JPJ.
 • IC/Mykad/Kad Pengenalan.
 • Salinan Lesen memandu jika ada.

Baca juga : Cara Mohon Lesen Memandu Antarbangsa.

Kadar Denda Lesen Memandu Hilang

Terdapat bayaran yang perlu Anda sediakan untuk menggantikan Lesen memandu Anda yang hilang, berikut adalah jumlahnya:

 • RM20 (Untuk Denda) + RM30 untuk memperbaharui lesen baharu.

Baca juga : Renew Lesen Memandu Online.

Cara Dapatkan Lesen Memandu Hilang

Portal Rasmi Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Malaysia
Portal Rasmi Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Malaysia

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) ialah sebuah jabatan kerajaan yang ditubuhkan oleh kerajaan Malaysia di bawah Kementerian Pengangkutan Malaysia.

Beberapa objektif JPJ adalah:

 • Mewujudkan dan mengawal selia pendaftaran dan pelesenan kenderaan bermotor dengan cara yang sistematik, berintegriti dan inovatif.
 • Mewujudkan dan melaksanakan sistem latihan pemandu yang berkesan, ujian dan pelesenan untuk melahirkan pemandu kenderaan bermotor yang cekap dan berhemat.
 • Menguatkuasa dan melaksanakan undang-undang pengangkutan jalan raya dengan komitmen dan integriti untuk mewujudkan masyarakat yang mempunyai budaya pematuhan peraturan jalan raya.
 • Mengawal selia dan melaksanakan piawaian keselamatan kenderaan bermotor dengan cekap dan berintegriti bagi memenuhi keperluan pengguna, alam sekitar dan industri automotif negara.

JPJ berfungsi atau bertanggungjawab menyediakan perkhidmatan kaunter untuk kenderaan dan pelesenan pemandu serta menguatkuasakan Akta Pengangkutan Jalan 1987 bagi memastikan pemandu berhemat dan kenderaan selamat.

Jika Lesen Memandu hilang, berikut adalah langkah yang perlu Anda lakukan:

 1. Pertama sekali, sila Anda pergi ke JPJ terdekat dengan membawa dokumen yang dinyatakan diatas.
 2. Kemudia, isi borang JPL L1 (borang permohonan lesen memandu).
 3. Lalu, tunggu giliran Anda dipanggil, berikan borang JPL L1 ke kakitangan JPJ sekiranya nombor Anda telah dipanggil.
 4. Setelah itu, siapkan duit RM20 bagi dapatkan lesen memandu baru. Dan jika perlu sila renew lesen memandu Anda untuk menambah tempoh tahun lesen Anda.
 5. Seterusnya, sila duduk dan tunggu lesen memandu Anda selesai di cetak, waktu yang diperlukan sekitar 20 minit hingga 60 minit sahaja.
 6. Selesai.

Nota:

 • Jika Lesen Memandu hilang disebabkan rompakan atau kecurian, Anda perlu membuat laporan polis yang menyatakan bahawa lesen memandu Anda telah dicuri.

 • JPJ akan buat Lesen Memandu baharu secara percuma untuk Anda.

   

Baca juga : Lesen Memandu Tanpa Test JPJ.

Itu adalah maklumat tentang dokumen sokongan, kos denda dan cara membuat Lesen Memandu baharu serta langkah-langkah yang perlu Anda ambil untuk mendapatkan Lesen Memandu baharu jika Lesen Memandu hilang.