Semakan i-Sinar

Kalau dah apply i-Sinar, dah tentu nak tahu bila boleh dapat duit kan? Tetapi sebelum itu, mari kita kongsikan dahulu cara buat semakan i-Sinar terlebih dahulu.

Mengapa Anda perlu buat semakan di isinar.kwsp.gov.my? Ini kerana Anda perlu mengesahkan permohonan Anda telah diluluskan atau tidak. Jika Anda tidak lulus, Anda tidak akan dapat menerima wang.

Semakan i-Sinar 2021

Semakan i-Sinar 2021

Berikut adalah cara menjalankan semakan i-Sinar melalui portal i-Sinar. Tak kiralah anda Kategori 1 atau Kategori 2, panduan di bawah adalah sama.

  1. Sila layari laman web rasmi i-Sinar KWSP di https://isinar.kwsp.gov.my
  2. Kemudian, pergi ke bahagian bawah sekali.
  3. Kemudian, lihat butang Semak Status.
  4. Seterusnya, Anda kini boleh lihat maklumat seperti yang terpapar.

Tahniah jika lulus. Jika Anda membuat semakan i-Sinar dan mendapat status gagal, Anda tidak perlu bersedih. Anda boleh menghubungi KWSP untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Semakan Pembayaran i-Sinar

Anda perlu tahu, persetujuan (permohonan diluluskan) adalah satu perkara. Manakala pembayaran pula adalah perkara lain.

Sekiranya Anda lulus permohonan i-Sinar, Anda boleh mengharapkan pembayaran mengikut tarikh yang ditetapkan berdasarkan kategori; kategori 1 atau kategori 2.

Sekiranya Anda tidak lulus permohonan i-Sinar, kami tidak pasti tentang prosedurnya. Kami berharap KWSP akan membuka rayuan kepada mana-mana pemohon yang tidak lulus.

Boleh Kemaskini Selepas Buat Semakan i-Sinar?

Jika Anda adalah salah seorang daripada mereka yang memasukkan jumlah pengeluaran yang salah semasa tempoh permohonan, tidak ada cara untuk mengemas kininya lagi.

KWSP telah menasihatkan Anda perlu berhati-hati semasa membuat permohonan. Sila baca cara untuk mengemas kini i-Sinar untuk maklumat lanjut.

Maklumat Lanjut Berkenaan i-Sinar

Sekiranya Anda mempunyai soalan mengenai ulasan i-Sinar atau soalan lain yang belum dijawab berkenaan i-Sinar, sila hubungi Hotline i-Sinar di pautan berikut:

  • Line: 03-8922 4848.
  • Waktu Operasi: Isnin – Jumaat (kecuali Cuti Umum Negeri Selangor dan Wilayah Persekutuan).
  • Buka: Jam 8.00 pagi sehingga 8.00 malam.
  • Talian (Line) ini akan dibuka bermula 21 Disember 2020.

Baca juga:

Sebelum Anda buat semakan i-Sinar, kami nasihatkan agar Anda rancanglah perbelanjaan duit KWSP Anda dengan baik. Itu tadi maklumat tentang cara buat semakan i-Sinar 2021 yang boleh kami kongsikan.